Guide till kryptoskatter 2023

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

⚡️ Kommer kryptovalutor att beskattas?

Ja, dina innehav av bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor är skattepliktiga. Internal Revenue Service (IRS) betraktar kryptovalutor som en tillgång som motsvarar aktier, guld och andra värdefulla investeringar, vilket innebär att de kommer att beskattas i enlighet med detta.

⚡️ Hur fungerar skatter med kryptovalutor?

Kryptovalutahandlare som äger sina tillgångar i mindre än ett år måste vara beredda att betala upp till 25% av eventuella vinster i kortsiktig kapitalvinstskatt. Den enkla beräkningen är att detta motsvarar din vanliga inkomstskatt, från 10 % till 37 %.

⚡️ Vad är fiat kontra kryptovaluta?

Till skillnad från vanliga fiatvalutor, som dollar, euro eller yen, som används för att köpa varor och tjänster, är kryptovalutor och tokens digitala tillgångar som byggs med hjälp av datorkod. Kryptovaluta är en inbyggd blockkedjetillgång, medan tokens är en plattform som bygger på en befintlig blockkedja.

⚡️ Vilken kryptovaluta kommer att ersätta bitcoin?

Letar du efter en budgetvänlig version av bitcoin? Då är det litecoin som gäller! Det är den mest kända kryptovalutan och ett bra alternativ om dyra bitcoin ligger utanför din budget. Den främsta fördelen med denna kryptovaluta, som är jämförbar med Bitcoin, är dess förmåga att genomföra transaktioner snabbt.

Under 2021 hade kryptovalutor ett fantastiskt år. En färsk undersökning visade att mer än tio procent av amerikanerna handlade kryptovalutor förra året – om du var en av dem kanske du undrar hur dina transaktioner och annan kryptovalutaaktivitet kommer att påverka din skatt.

IRS klassificerar kryptovalutor som tillgångar. Den amerikanska regeringen, liksom andra regeringar runt om i världen, anser att kryptovalutor är egendom och beskattar transaktioner som genererar eller på liknande sätt tar emot bitcoin som aktier och obligationer. Om du använder bitcoins för en affärstransaktion måste du rapportera det till IRS och din delstats skattemyndigheter. Denna uppsats kommer att förklara kryptoskatter i USA och hur de fungerar.

Hur beskattas kryptohandlare i USA?
Måste jag rapportera kryptovalutor till skattemyndigheten?

Finns det någon skatteplikt förknippad med kryptovalutor?

IRS håller den till samma standard. Skattemyndigheten har samma syn på det. Den skatt du betalar på dina kryptovalutaintäkter beror på hur du fick tag på krypton och hur länge du behöll dem, som inkomst från kapitalvinster eller lön.

Finns det någon skatteplikt förknippad med kryptovalutor?
Förståelse för kryptoskatt

Det är viktigt att undersöka hur du använde din kryptovaluta 2021 för att avgöra om du ska betala skatt eller inte. Skattepliktiga händelser är transaktioner som resulterar i skatt. Skattebefriade händelser är de som inte är det. Låt oss titta närmare på dem:

 • Icke skattepliktiga händelser är sådana som inte leder till skattepliktiga vinster eller förluster.
 • Att köpa och inneha kryptovalutor för kontanter är inte skattepliktigt. När du säljer och realiserar din vinst betalar du skatt.
 • Överväg att donera dina Bitcoin till en skattebefriad välgörenhetsorganisation eller ideell förening! Med dina generösa bidrag till en helt IRS-erkänd 501(c)(3) välgörenhetsorganisation, som GiveCrypto.org, kan du vara berättigad till skatteavdrag!
Hur beskattas kryptovalutor?
Kryptobeskattning 2023
 • Om du får kryptovaluta som gåva kommer du förmodligen inte att beskattas eftersom du inte kommer att sälja eller delta i andra skattepliktiga aktiviteter som att placera vad.
 • Att ge en gåva: vad snällt av dig! Varje mottagare kan få upp till 15 000 USD i gåva varje år utan att betala skatt (och mer till partners). Vid gåvor värda över 15 000 USD per person måste du fylla i en gåvoskatteblankett som vanligtvis inte orsakar några ytterligare ekonomiska skyldigheter. Även om du inte behövde betala skatt för den krypto du fick i gåva måste mottagaren hålla reda på kostnadsbasen för den när de gör sig av med den.
 • Växla kryptovaluta till din plånbok: att överföra kryptovalutor från en plånbok eller ett konto till ett annat är skattefritt. När du säljer betalar du skatt på vinsten.
Beskattning av kryptovalutor
Hur mycket skatt måste du betala på krypto
 • Det är möjligt att sälja kryptovalutor för kontanter. Om du har sålt din kryptovaluta för dollar kommer du att beskattas i enlighet med detta. Fördelen är att du kan dra av eventuella förluster från försäljningen i din inkomstdeklaration.
 • När du byter en kryptovaluta mot en annan måste du sälja den ursprungliga innan du förvärvar den nya. Eftersom det är en försäljning anser IRS att det är skattepliktigt. Om du har turen att ha sålt dina bitcoin till ett högre pris än vad du ursprungligen betalade ska du vara medveten om att du måste betala skatt på eventuell vinst.
 • Att spendera bitcoin för att köpa pizza, till exempel, kan leda till en skattebörda. Skatteverket anser att det är samma sak att köpa bitcoin som att sälja dem. Du måste sälja tillgången innan den kan bytas mot en vara eller tjänst; detta kallas att “omvandla den till kontanter”.Skatt på kryptovaluta 2023
Definition av beskattningsbar inkomst
Skatt på kryptovalutor 2023

Definition av beskattningsbar inkomst

 • Under 2021 var en NFL-offensiv linjeman vid namn Russell Okung en av de få anmärkningsvärda individer som betalades i bitcoin – och han betalar nästan säkert inkomstskatt på det. Om du följde Okungs exempel och fick betalt i kryptovaluta kommer din kryptovaluta att beskattas som ersättning baserat på din inkomstskattesats.
 • Att ta emot bitcoin i utbyte mot varor eller tjänster kallas att “ta emot kryptovalutor”. Du måste deklarera det som inkomst till skattemyndigheten om du accepterar kryptovaluta som betalning för en vara eller tjänst.
Skatter och kryptovalutor
När ska jag betala skatt på kryptovinster?
 • Mining av kryptovaluta beskattas på olika sätt beroende på vilken typ av mining du utför. Mining av kryptovaluta kan vara en lönsam verksamhet, men det är viktigt att komma ihåg att du sannolikt kommer att behöva betala skatt på dina intäkter beroende på myntens marknadsvärde när de tas emot. För att undvika eventuella avvikelser eller extra avgifter ska du se till att korrekt rapportera inkomster från kryptovalutavinster och förluster under skattesäsongen.Kryptovaluta som utvinns som ett företag behandlas som inkomst av egenföretagande och omfattas av vanliga inkomstskattesatser plus egenföretagarskatt.
 • En ångande belöning erhålls. Belöningar för staking behandlas som gruvinkomst och beskattas därefter.
 • Andra inkomstkällor: Du kan tjäna pengar genom att behålla vissa kryptovalutor. Detta betraktas som skattepliktig inkomst, som det är. Skatteverket anser att det är en annan typ av ränta än bankens ränta, även om det ibland kallas för ränta.
kryptoskatt 2023
Skattetips i sista minuten för kryptoinvesterare
 • Att erhålla kryptovaluta som en följd av en fork. Skatter på kryptovalutor som genereras från en fork bestäms av hur du använder tillgången när den kan tas ut från ditt utbyte, och andra kriterier. Se IRS senaste vägledning om hardfork här.
 • Att få en luftdroppe: Du kan få ett kryptovalutaföretag att ge dig en airdrop som en del av deras marknadsföring eller ge bort den. Det belopp som tas emot som en airdrop beskattas som inkomst och måste registreras av skattemyndigheten. För uppdaterade IRS-regler om airdrops, se här.
 • Få andra incitament eller belöningar: detta är inte en uttömmande lista, och det finns många fler anledningar till att du kan få gratis kryptovaluta. Dessa kan vara så enkla som coinbase taxes Earn-bonusar eller så komplicerade som att få 5 dollar i bitcoin för att hänvisa en vän till en kryptobörs. Hur som helst måste det bokföras som inkomst.
Vad är skattesatsen för kryptovalutor?
Skattefrågor rörande kryptovalutor och blockkedjor

Vad är skattesatsen för kryptovalutor?

Det verkar alltså som att vissa av dina kryptovalutatransaktioner är skattepliktiga nu. Vad bör du göra i så fall? För att få en bättre förståelse för hur mycket du ska betala i skatt bör du ta hänsyn till dina inkomster, vinster och förluster. Det här är vad det betyder:

Beräkning av kryptoinkomst.

Förstå kryptoskatter
Hur redovisar du kryptovaluta i din deklaration?

I allmänhet, när du är en amerikansk skattebetalare, är dina federala och statliga inkomstskatter redan subtraherade från dina lönestubbar. Samma inkomstskatter gäller dock även för kryptovalutor – oavsett om de kommer från mining, stöld eller ersättning.

När du lämnar in din inkomst ska du i allmänhet betala enligt den skattesats som är lämplig för din skatteklassificering. Se upp: Om du har haft en oväntad vinst från kryptovalutahandel kan det innebära att du hamnar i en högre skatteklass och att mer av din inkomst blir föremål för ökad beskattning.

Förståelse av skattesatsen för kryptovalutor
Kapitalvinster och skattesatser för kryptovalutor 2023

Kapitalvinster och kapitalförluster beräknas.

Tyvärr ger de flesta plånböcker dig inte en heltäckande bild av dina vinster eller förluster. För att fastställa dina finansiella vinster eller förluster ska du börja med att beräkna hur mycket kryptovaluta du hade från början. Detta är känt som din kostnadsbas.

Att känna till din kostnadsbas

Det pris du betalade för din kryptovaluta avgör i allmänhet din kostnadsbas. Men om du fick den genom mining eller stöld kommer det verkliga marknadsvärdet vid tidpunkten för mottagandet att användas istället. Om någon gav dig valutan kommer dess värdebas att bestämmas baserat på både vad de ursprungligen betalade och det aktuella verkliga marknadsvärdet.Förstå skattesatsen på kryptovaluta

kryptoskatt
Förstå skattesatsen på kryptovalutor

När du bestämmer dig för att sälja din kryptovaluta kan du genom att dra av det ursprungliga inköpspriset från försäljningskostnaden snabbt se om du har gjort en vinst eller inte. Om din vinst överstiger startbeloppet har du gjort en kapitalvinst. Du får en kapitalförlust om dina vinster är mindre än startvärdet.

Vinster på tillgångar som innehas i mindre än ett år behandlas annorlunda.

Beroende på omständigheterna kan du vara ansvarig för kapitalvinstskatter på både statlig och federal nivå. De kan antingen vara korta eller långsiktiga; det som avgör vilken skatt du måste betala är hur länge du behöll din kryptovaluta innan du sålde den. Om det var mer än ett år, behöver du troligen bara oroa dig för långsiktiga kapitalvinstskatter lyckligtvis är dessa lägre än kortfristiga räntor! Hur mycket är jag skyldig i skatt på kryptovaluta?

En komplett guide till skatter på kryptovalutor
Hur mycket är jag skyldig i skatt på kryptovalutor?
 • Vinster från investeringar beskattas med en lägre kapitalvinstsats över tiden. Dessa skattesatser (0 %, 15 % eller 20 % på federal nivå) varierar beroende på din inkomst. Höginkomsttagare kan beskattas med 3,8 procent på nettovinster från investeringar, vilket kan inkludera vinst eller andra intäkter.
 • Kortsiktiga inkomster beskattas däremot med den högre och mindre önskvärda skattesatsen för vanliga inkomster.
Köpare av kryptovaluta: här är vad du behöver veta under skattesäsongen
Hur drar du nytta av förluster i kryptovalutor?

Kom ihåg att skatt tillkommer när du tar ut din kryptovaluta, konverterar den till en annan virtuell valuta eller byter den mot varor och tjänster. Vinster realiseras inte förrän du säljer de underliggande aktierna.

Vad är hårda forceringar och hur påverkar de din skatt

Den 9 oktober 2019 utfärdade IRS ny vägledning om kryptovalutaskatter som gäller händelser som inträffat i det förflutna. Ett viktigt element som klargörs är att om du får nya mynt från en hard fork (när ett mynt delas upp i två), anses dessa mynt vara skattepliktig inkomst. Om du till exempel ägde Bitcoin vid tidpunkten för Bitcoin Cash hard fork (1 augusti) eller behöll ditt lager av Bitcoin Cash när BSV delades upp den 15 november, är du skyldig att rapportera och betala skatt för dessa nyanskaffade mynt.

Viktigt: Att äga originalmyntet vid tidpunkten för en fork, vilket skulle ge dig rätt att få det forkade myntet, är tillräckligt för att IRS ska behandla det som en inkomstgenererande händelse som är värd att beskatta – du behöver inte sälja eller göra dig av med någon av valutatyperna.

Förstå dina kapitalförluster
Vad är hårda forceringar och hur påverkar de din skatt

Du kan använda specifik identifiering även när du byter ett föremål

Gör din skattedeklaration för kryptovalutor enklare genom att använda CoinTracker, som automatiskt kommer att göra den nödvändiga specifika identifieringsredovisningen åt dig och tillhandahålla den medföljande dokumentationen.

Förstå dina kapitalförluster

När du säljer en tillgång för mindre än vad du ursprungligen betalade uppstår en kapitalförlust. Förluster kan dock fungera till din fördel. Du kan använda kapitalförluster för att minska dollarbeloppet för alla andra kapitalvinster (inklusive tillgångar som inte är kryptovalutor såsom aktier) som du har gjort under året, vilket potentiellt kan sänka din totala skattebörda.

Varje år kan du deklarera upp till 3 000 USD i förluster för att kompensera andra inkomster. Om dina förluster överstiger dina inkomster eller om du inte har några inkomster alls, kommer det återstående beloppet att överföras och användas under kommande år tills alla förlustbelopp är förbrukade.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter