Allt du ville veta om kryptoassetter och förordningar

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

⚡️ Vad är ekosystemet inom kryptovaluta?

Kryptovaluta är ett komplext nätverk som involverar miners, användare och börser som förenas av en och samma teknik. Miners är de personer som ägnar sin tid och sina resurser åt att validera transaktioner i ett blockkedjenätverk i utbyte mot kryptovalutor. Användare är alla som köper, säljer, handlar med eller innehar kryptovalutor.

⚡️ Vad är ett blockkedjesystem?

Blockkedjetekniken är en osårbar distribuerad databas som gör det mycket osannolikt att någon skulle kunna hacka, manipulera eller lura systemet. Den fungerar genom att en digital registrering av transaktioner dupliceras och distribueras över många olika datorsystem. Tack vare sin decentraliserade karaktär erbjuder den överlägsen datasäkerhet jämfört med andra liknande databaser.

⚡️ Vad är gruvdrift i enkla ordalag?

Skapandet av kryptovaluta som ett resultat av datorteknik. Centralbanker ansvarar för produktion och cirkulation av traditionell valuta. Kryptovalutor är helt decentraliserade, vilket innebär att ingen enskild statlig myndighet är ansvarig för att reglera dem. Det finns inget centraliserat banksystem som övervakar deras distribution eller användning. Det enda sättet att skapa en kryptovaluta är därför genom mining – där datorer löser komplexa matematiska problem.

⚡️ Var används tokens?

Tokens är multifunktionella och kan användas för att låsa upp digitala tjänster eller produkter samt lagra värde på blockkedjan. Tokens kan användas för betalningar, lojalitetsprogram, åtkomstkontroll, crowdfunding, spel och gambling, tillgångsförvaltning, hantering av leveranskedjan, identitetsautentisering och andra användningsområden.

⚡️ Vad skiljer en token från en kryptovaluta?

En av de mest grundläggande skillnaderna mellan tokens och mynt är att när man talar om ett “mynt” menar man vanligtvis en oberoende digital valuta på sin egen blockkedja – som Bitcoin eller Ethereum. Kryptovalutor som bygger på en annan persons blockkedja kallas däremot för tokens; den här artikeln fokuserar specifikt på dessa typer av tillgångar. Med många års utveckling inom detta område har både mynt och tokens blivit viktiga komponenter i vår alltmer digitala ekonomi.

Vad är skillnaden mellan kryptovaluta och kryptoassets?

Kryptoassets, en term som används för att beskriva en rad tillgångar som kryptovalutor, plattformstoken, utility tokens och transaktionstoken, är digitala eller virtuella enheter som kräver kryptografi för att säkerställa sina transaktioner samtidigt som de hanterar produktionen av nya enheter. Mining är den process som ansvarar för att skapa nya Bitcoin– och Ethereum-mynt – vilket ytterligare illustrerar hur kryptoassets uppstår.

Kryptovaluta vs. kryptotillgångar
Indexfond för kryptovalutor

Kryptovaluta vs. kryptotillgångar

Kryptovalutor är en typ av kryptotillgångar och är digitala eller virtuella tokens som använder kryptografi för att säkra sina transaktioner och för att kontrollera skapandet av nya enheter. 

Kryptovalutor är decentraliserade och kan inte kontrolleras av regeringar eller finansinstitut. År 2009 grundades Bitcoin – den banbrytande och mest kända kryptovalutan.

Kryptotillgångar är å andra sidan en bredare kategori som inkluderar kryptovalutor och andra typer av tillgångar. Plattformstoken, nyttotoken och transaktionstoken är alla typer av kryptotillgångar.

Varför heter det "kryptotillgångar"?
Är kryptoassets värdepapper?

Varför heter det “kryptotillgångar”?

Kryptotillgångar omfattar en rad olika resurser, inklusive kryptovalutor, plattformstoken, verktygstoken och transaktionstoken. Kryptotillgångar föds via en process som kallas mining och som är initiativtagaren till ny produktion av Bitcoin och Ethereum.

Hur fungerar kryptotillgångar?

Kryptovalutor använder sig av kryptografi för att säkra sina transaktioner och generera nya enheter. Dessutom är de decentraliserade – immuna mot inflytande från regeringar och banker. Bitcoin har revolutionerat kryptovalutaindustrin sedan den lanserades 2009 och snabbt etablerat sig som den mest kända digitala valutan. Den har satt en aldrig tidigare skådad standard för framtida digitala valutor.

Typer av kryptoassetter

Hur fungerar kryptotillgångar?
Krypto värdepappersfond

Kryptovalutor, plattformstoken och utility tokens utgör de tre olika kategorierna av kryptotillgångar.

Digitala valutor som Bitcoin och Ethereum drivs av kryptografi – konsten att skriva eller lösa koder – för att säkerställa säkra transaktioner, bekämpa förfalskning och övervaka ägande. Dessa revolutionerande kryptovalutor fungerar på sina egna blockkedjenätverk med decentraliserade huvudböcker som effektivt spårar värdeöverföring.

Kryptovalutor

Hur fungerar kryptotillgångar?
Hedgefond för krypto

Kryptovalutor är den ultimata garantin för säkerhet, snabbhet och tillförlitlighet i digitala transaktioner. Genom att använda sofistikerade kryptografibaserade token-system garanteras att dina data är säkra från manipulering eller manipulation. Utöver detta gör deras kryptografiska principer dem otroligt pålitliga och motståndskraftiga för både småskaliga och stora verksamheter!

Plattformens tokens

Investopedia förklarar att tokens är den drivande kraften på kryptovalutamarknaden, och att deras existens gör det möjligt för tusentals andra kryptotillgångar att födas. Dessa kryptotillgångar är avsedda att användas som en plattform för ytterligare decentraliserade initiativ, som namnet antyder. I motsats till dagens scenario, där data lagras på servrar som styrs från en plats och underhålls av ett företag, är dessa kryptotillgångar Eftersom transaktioner i blockkedjebaserade system är distribuerade är de inte sårbara för samma problem som centraliserade servrar.

Databasen kan inte kopplas bort eller skadas medan datorer deltar i den eftersom varje transaktion kräver en annan dator för att kontrollera eventuella inkonsekvenser.

Typer av kryptoassetter
Vilka är de olika typerna av tokenplattformar?

Smarta kontrakt är automatiserade datorprotokoll som verkställer villkoren i ett kontrakt när i förväg överenskomna villkor har uppfyllts. Dessa blockkedjebaserade digitala avtal garanterar tillförlitlighet och transparens i alla transaktioner, vilket ger maximal säkerhet för båda parter.

Smarta kontrakt gör det möjligt för parterna att interagera säkert och tryggt utan hjälp av tredje part som advokater eller banker. Det är enkelt att komma överens om villkoren, eftersom det inte behövs någon långdragen tvistlösning i domstol! Smarta kontrakt blir ett allt populärare val på grund av deras snabbhet och förmåga att minska kostnaderna – det är en utmärkt lösning för alla transaktioner.

Exempel på plattformstoken

Värdepapper för allmännyttiga ändamål
Vilka är de olika typerna av tokens-plattformar?

Plattformstoken är den mest populära typen av kryptovalutatillgångar. Här är några exempel på plattformskryptovalutor:

 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Neo
 • EOS
 • Rörelsen för den nya ekonomin

Värdepapper för allmännyttiga ändamål

Utility tokens är en typ av kryptotillgångar som ger innehavaren tillgång till en produkt eller tjänst. Filecoin, ett decentraliserat lagringsnätverk, är ett exempel på en utility token.

Typer av kryptovalutor
Vad är en service token?

Exempel på tjänstetecken

inkluderar flygmil, bonuspoäng hos en viss återförsäljare och mobiltelefonminuter. Service tokens kan vanligtvis lösas in mot varor eller tjänster inom det nätverk som utfärdat dem. En person kan till exempel använda sina flygmil för att köpa biljetter på sitt favoritflygbolag eller få rabatter när han eller hon handlar i vissa butiker som är anslutna till hans eller hennes bonusprogram. Dessutom använder mobiltelefonföretag ofta service tokens som en typ av valuta för sina kunder för att köpa förbetalda minuter eller uppgraderingsplaner.

 • Golem
 • Sonm
 • Siacoin
 • OmiseGo
 • Augur

Tokens för transaktioner / Tokens för betalningar

Tokens för transaktioner / Tokens för betalningar
Vad är betalningstoken?

Transaktionstoken, mer allmänt kallade betalningstoken, är specifika digitala tillgångar som används för att göra betalningar i blockkedjenätverk. Bitcoin är det mest kända exemplet – den allra första investeringsfonden i kryptovalutor som existerar. Betalningstokens gör det möjligt för användare att överföra pengar snabbare, säkrare och billigare än konventionella system. Med tokeniseringsteknik blir dina finansiella transaktioner säkra, smidiga och kostnadseffektiva! De används också ofta i decentraliserade applikationer (DApps) på blockkedjenätverk, till exempel spelplattformar eller onlinemarknadsplatser.

Kryptoasseternas potential

Kryptoassets har potential att förändra vår digitala värld genom att öppna upp för möjligheter som tidigare varit otänkbara. Med hjälp av kryptografi erbjuder dessa tillgångar oss ett säkrare och mer effektivt sätt att göra transaktioner och hantera data. Ännu bättre är att eftersom kryptoassets är decentraliserade ger de användarna oöverträffad kontroll över sin information samtidigt som de minskar beroendet av centraliserade källor. Kryptoassets kan mycket väl vara den saknade pusselbiten i detta ständigt föränderliga landskap som vi befinner oss i!

Kryptoasseternas potential
Blackrock krypto

Kryptovaluta är ett framväxande och spännande koncept som helt kan revolutionera vårt sätt att navigera i den digitala sfären.

Värdet på kryptovalutor beror på:

 • Teamet bakom den
 • Hur ofta den används
 • Hur säker den är
 • Vilket problem löser den?

Exempel på kryptovalutor

Exempel på verktygspolletter
Krypto fastigheter

✅ Bitcoin: Bitcoin var pionjär inom kryptovalutarörelsen 2009 och är fortfarande ledande och allmänt erkänd som den första digitala valutan.
✅ Ethereum lanserades 2015 och har snabbt blivit den näst största digitala valutan mätt i marknadsvärde, vilket har revolutionerat kryptovalutalandskapet

✅ 2011 delade Litecoin Bitcoins blockkedja för att avslöja en helt ny kryptovaluta.
Exempel på plattformstoken

✅ Ethereum, den föredragna kryptovalutan på dess blockkedjenätverk, används för att driva transaktioner och interaktioner.
✅ Filecoin är ett revolutionerande decentraliserat lagringsnätverk som gör det möjligt för användare att lagra och hämta data på ett säkert Filecoin tillhandahåller den ursprungliga token för denna banbrytande teknik för kunder, som kan använda den för att köpa lagring i nätverket.

Exempel på verktygspolletter

Tokens för kryptovaluta
Indexfond för kryptovalutaIndexfond för kryptovaluta

✅ Siacoin: Den ursprungliga token för den decentraliserade lagringsplattformen Sia, som används för att köpa lagring i nätverket.

✅ Golem: Den ursprungliga token för den decentraliserade datorplattformen Golem, som används för att köpa datorkraft i nätverket.

✅Augur är den ursprungliga token för den decentraliserade förutsägelsemarknadsplattformen, och den används för att köpa exakta förutsägelser inom detta nätverk. Genom att satsa Augur-tokens på en förutsägelsemarknad kan användare fatta välgrundade beslut baserade på prognoser från folkmassor. Med Augurs blockkedjebaserade system får du tillgång till obegränsade potentiella insikter från hela världen – utan att behöva oroa dig för datasäkerhet eller noggrannhetsproblem.

För dem som vill göra digitala betalningar finns det flera alternativ. Bitcoin är ett populärt val för den ursprungliga token i Bitcoins blockkedja; på samma sätt erbjuder Litecoin och Ethereum biljetter som kan användas på deras respektive nätverk. Dessa transaktionstoken ger användarna friheten att göra säkra köp utan att enbart förlita sig på traditionell fiatvaluta.Vad är skillnaden mellan kryptovaluta och kryptotillgångar?

Blockkedjebaserade transaktionspolletter
Blockkedja och traditionell databas

Blockkedjebaserade transaktionspolletter

Blockkedjebaserade transaktionstokens är första och andra generationens blockkedjetokens som endast fungerar via blockkedjan för att genomföra, verkställa och skydda transaktioner.

Exempel på blockkedjebaserade transaktionstoken

Transaktionspolletter baserade på sakernas internet
Vad är ett exempel på en transaktion i blockkedjan?

Transaktionspolletter baserade på sakernas internet

Det borde finnas en ny kategori för IoT-baserade tokens eftersom de har öppnat upp en helt ny dimension av den decentraliserade ekonomin genom att koncentrera sig på maskin-till-maskin-transaktioner och mikrotransaktioner.

Hur skiljer sig denna kryptotillgång från de som nämns ovan?

Hur skiljer sig denna kryptotillgång från de som nämns ovan?
Vad är skillnaden mellan kryptovaluta och kryptotillgångar?

Till skillnad från blockkedjetekniken använder den här tekniken en riktad acyklisk graf (tangle) för att bearbeta varje transaktion. Enligt banbrytande ny forskning förväntas det under de kommande fem åren finnas hela 75 miljarder Internet of Things-enheter som är anslutna och i drift. Den här tekniken utnyttjar den befintliga sakernas webb för att hantera alla transaktioner, vilket ger följande fördelar:

 • Inga transaktionsavgifter.
 • Möjlighet till mikrotransaktioner
 • Exempel på IoT-baserade plattformstoken
 • IOTA
 • VeKedja

Har du en god förståelse för vad som händer i världen?

Är kryptovalutor och icke-monetära system på väg att försvinna?
Kan Bitcoin vara som guld?

Bitcoin kanske inte ersätter guld, men kryptotillgångar är här för att stanna. För närvarande är de flesta av dessa digitala valutor fortfarande under utveckling och har stor tillväxtpotential. Golem är till exempel ett projekt som omvandlar oanvänd datorkraft till en massiv superdator; IOTA har skapat ett ekosystem där allt från skor till tunga maskiner kan kommunicera med varandra samt samla in data och underlätta mikrotransaktioner; Stellar och Ripple har revolutionerat hur banker gör internationella transaktioner!

Är kryptovalutor och icke-monetära system på väg att försvinna?

Kryptoindexfond
Vilka är de olika typerna av kryptoassets?


Idag investerar en snabbt ökande andel av befolkningen i kryptovalutor som ett alternativ till det konventionella banksystemet. Samtidigt kan byteshandel och gemenskapsvaluta förbli produktiva för specifika individer under unika situationer. I slutändan är det svårt att säga vilket system som kommer att överleva på lång sikt.

Utility tokens kryptofond
Är kryptoassets värdepapper?

Kontroll av kryptotillgångar

Om inte ett undantag gäller, enligt New Brunswick värdepapperslag, måste varje individ eller företag som handlar eller ger råd om värdepapper eller derivat i New Brunswick registreras hos FCNB.

Regelverket kring kryptotillgångar och handelsplattformar för kryptotillgångar är under ständig utveckling.

Investerare, köpare och spekulanter i kryptovaluta kan ibland vara förvirrade över huruvida värdepappersreglerna gäller eller inte. I vissa fall är kryptotillgången ett värdepapper – som en säkerhetstoken med rättigheter som traditionellt är knutna till stamaktier, som rösträtt och rätt att få utdelning. I andra scenarier kan kryptotillgången vara mer av ett derivat – till exempel en token vars värde härrör från en inneboende tillgång som aktier i ett börsnoterat företag.

Kontroll av kryptotillgångar
Kan du bli lurad på kryptovaluta?

Nyligen presenterade CSA och IIROC ny information om hur värdepapperslagstiftningen tillämpas på kryptotillgångar. Här är några scenarier där värdepapperslagstiftningen skulle vara tillämplig:

 • Om en handelsplattform för kryptotillgångar (CTP) handlar med värdepapper eller derivatkontrakt baserade på kryptotillgångar, skulle CTP:n omfattas av värdepapperslagstiftningen.
 • Om en användares kryptotillgångar lagras i en plånbok som kontrolleras av CTP-plattformen skapar detta ett löpande beroende av CTP för att handla med eller överföra kryptotillgångarna, vilket gör det till ett avtal som omfattas av värdepapperslagstiftningen.
 • Om en ICO utfärdar säkerhetstoken kan värdepapperslagstiftningen vara tillämplig.

Följande lista är inte uttömmande. Andra potentiella situationer kan leda till att värdepapperslagstiftningen blir tillämplig, och vanligtvis beror det på de specifika detaljerna i varje enskilt fall.

Vad är Payment Tokenization och hur fungerar det?
Är kryptovaluta samma sak som kryptoassets?

Hur hjälper det investerarna att investera under reglering?

CTP:er som är registrerade eller erkända som marknadsplatser eller börser för värdepapper eller derivat kommer att omfattas av vissa krav som är utformade för att skydda användarna. Dessa omfattar riskhantering, offentliggörande och rättvis behandling av kunder i god tro. Du kan kontrollera registreringen med hjälp av det kostnadsfria verktyget National Registration Search från Canadian Securities Administrators. Även om registrering i viss mån skyddar investerarna innebär det inte att det inte finns några risker.

Du bör alltid studera varje möjlighet och se till att du förstår tillgången och eventuella potentiella risker innan du investerar eller spekulerar i kryptovaluta eller andra kryptotillgångar. För att undvika juridiska komplikationer bör du alltid kontakta FCNB för vägledning om lagkrav innan du fattar några slutgiltiga beslut om att köpa kryptotillgångar eller CTP:er.

Hur hjälper det investerarna att investera under reglering?
Är kryptoassets värdepapper?

Risker

Kryptotillgångar är förknippade med flera risker, bland annat volatilitet, likviditetsrisk och potentiella bedrägerier. Innan du handlar med kryptotillgångar bör du förstå tillgången och de risker som är förknippade med den.

Kryptovalutor kan vara oförutsägbara och stiger eller sjunker ofta i värde baserat på medietäckning eller social uppmärksamhet. Det finns få begränsningar för prismanipulation, vilket kan göra investeringar i kryptovalutor till ett riskabelt förslag.

Likviditet: En av riskerna vid handel på en kryptotillgångsplattform är att CTP kanske inte har tillräckligt med tillgångar för att täcka din order. Det finns heller inga garantier för att efterfrågan på en viss kryptotillgång kommer att fortsätta, vilket kan göra det svårt att konvertera dina tillgångar till fiatpengar.

Kryptoasseternas potential
Vilka är de olika typerna av kryptoassets?

Risk online: Du kan ha svårt att identifiera eller lokalisera en tjänsteleverantör eller mellanhand för kryptotillgångar om du stöter på problem. De finns över hela världen, så det kan ta tid att vidta åtgärder.

Osäkerheten med ny teknik: Allmänhetens intresse för eller efterfrågan på kryptotillgångar kanske inte fortsätter att växa eller är hållbar eftersom det är en relativt ny teknik. När till exempel en ny kryptotillgång lanseras är den ofta baserad på en idé – inte en beprövad affärsmodell. Så det finns ingen garanti för att projektet kommer att lyckas även om det lanseras framgångsrikt. Det finns inte heller någon säkerhet för att befintliga kryptotillgångar kommer att klara framtida förändringar och utmaningar i samband med teknisk utveckling och framsteg, lagändringar eller politiska förhållanden.

Risken för bedrägerier är hög när det gäller CTP:er eftersom alla företag som handlar med värdepapper eller derivat måste vara registrerade hos FCNB. Beroende på hur det fungerar kan en CTP falla under värdepappersregleringen. Cybersäkerhetshot och hackning är också vanligt för plattformar som används för kryptotillgångar, till exempel onlineplånboksföretag och börser. Detta innebär att din insättning riskerar att bli stulen. Slutligen har transaktioner med kryptotillgångar en högre risk för försenade eller misslyckade transaktioner och förlust av åtkomst till din digitala plånbok om du behöver komma ihåg ditt lösenord.

Hur regleras kryptovalutor?
https://www.forbes.com/uk/advisor/investing/cryptocurrency/what-is-cryptocurrency/

Det finns många olika typer av kryptovalutor
Vad är kryptoassetter?

På senare tid har det blivit allt vanligare med bedragare som utlovar garanterad avkastning och rekryteringsbonusar i utbyte mot investeringar. Oftast är detta varningstecken på bedrägligt beteende och bör hanteras med försiktighet. Kryptotillgångar är mycket instabila, så det är orealistiskt att förvänta sig garanterad avkastning från kryptorelaterade investeringar. Rapportera omedelbart bedrägerier med hjälp av vårt verktyg Skicka ett klagomål. Du bör också vara medveten om hur Skatteverket ser på kryptovalutor när det gäller skatter.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter