10 frågor du bör ställa dig innan du köper kryptovaluta

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

⚡️ Är det säkert att köpa kryptovaluta?

Att satsa på kryptotillgångar innebär risker, men de potentiella vinsterna är betydande. Om du vill ha snabb tillgång till efterfrågan på digitala valutor är kryptovalutor en utmärkt investering. Att investera i företag som arbetar med kryptovalutor är säkrare, även om det kan ge en lägre avkastning på investeringen.

⚡️ Hur köper nybörjare bitcoins?

Även om du ännu inte kan köpa Bitcoin via din bank eller ditt investmentbolag, arbetar vissa företag för närvarande med det. För att växla amerikanska dollar mot Bitcoins eller andra digitala valutor måste du ha tillgång till en Bitcoin-handelsplattform.

⚡️ Hur länge bör jag behålla kryptovalutor?

När du gör en investering med en potentiell värdestegring är den förväntade tidsramen för denna ökning vanligtvis mellan sex månader och ett år. Långsiktiga kryptovalutainvesterare har varit kända för att behålla sina investeringar i årtionden.

⚡️ När ska jag sälja min kryptovaluta?

De köper när kryptovalutan är på topp, säljer när den faller brant och missar sedan alla möjligheter om priset återhämtar sig. Om du känner att priset på kryptovalutor har sjunkit och inte längre är ett lönsamt alternativ för att investera, är det klokt att likvidera din andel. Använd dock aldrig dess sjunkande värde som en ursäkt för att komma ut – behåll hela tiden huvudet kallt!

köpa kryptovaluta

Krypto för nybörjare, en gång en marginell aspekt av finans, blir allt populärare.

Den första bitcoin-ETF:en debuterade på New York-börsen den 19 oktober 2017, under tickersymbolen ” ProShares, “kopplad till bitcoin-terminer. Konstnärer tjänar miljoner på att sälja “tokeniserade” digitala verk. Kryptovalutabörser annonseras också under TV-program på bästa sändningstid, tillsammans med banker och försäkringsbolag.

Vad är det bästa sättet att köpa kryptovaluta?
Hur mycket krypto för nybörjare ska jag köpa?

Personer som aldrig tidigare har investerat i kryptovalutor kan bli förvånade över hur annorlunda det är jämfört med vanlig finansiering. Priserna på digitala tillgångar kan till exempel förändras kraftigt på kort tid eftersom det inte finns någon fysisk produkt som backar upp dem.

Även om kryptovalutadomänen kan verka komplicerad anser erfarna analytiker inom detta område att investeringar i den inte skiljer sig så mycket från andra riskfyllda investeringar som vissa människor kanske tror:

  • Satsa aldrig pengar som du inte kommer att kunna göra dig av med.
  • Se till att du har dina andra finansiella baser täckta.
  • Ha tålamod.
Kan jag köpa kryptovaluta för nybörjare direkt?
Vad gör egentligen en kryptovalutaplånbok?

Det mesta av det material som konsumenterna stöter på handlar om handel med kryptovalutor. Det handlar om att ta reda på vad nästa heta kryptovaluta är. Det handlar om att förutsäga vilket mynt som kommer att bli en framtida stjärna. “Steve Larsen, en certifierad finansiell planerare i Washington, säger att kryptovalutainvesteringar skiljer sig från aktieinvesteringar. Han förklarar att det handlar om att få något som du anser kommer att få mer dragkraft och visa sig vara mer fördelaktigt på lång sikt.

Danah, som driver ett blockkedjeprojekt för investeringsrådgivare, tycker att den underliggande tekniken som kallas blockkedja är lovande. I ett blockkedjenätverk arbetar datorer tillsammans för att autentisera transaktioner utan hjälp (och betydande kostnader) från centrala myndigheter som banker eller statliga tillsynsmyndigheter.

Hur många kryptovalutor finns det?
Hur man köper bitcoin

Hur många kryptovalutor finns det?

Med explosionen av kryptovalutor kan det ta tid för en nybörjare att navigera.
Även om det finns många som bara har en liten grupp anhängare, är Bitcoin och Ether bland de mest framstående med hundratusentals användare och investerare som litar på deras valuta

Vad är bitcoin mining och hur fungerar det?

Mining är den process som gör det möjligt för Bitcoin-nätverk att samlas och besluta om den kommande uppsättningen transaktioner som kommer att ingå i Bitcoin-kedjan. För att hitta en lösning på det kryptografiska pusslet tävlar självsäkra personer, så kallade miners, mot varandra om varje nytt block.

Vad är egentligen skillnaden mellan bitcoins och NFT?
Är det ett klokt beslut att investera i Bitcoin?

Den som först upptäcker lösningen skapar ett nytt transaktionsblock och skickar det till nätverket. Den framgångsrika blockminern belönas med en nytillverkad bitcoin som pris. På så sätt är mining också den metod genom vilken ytterligare bitcoins läggs till i systemet.

Vad är egentligen skillnaden mellan bitcoins och NFT?

Till skillnad från icke-utbytbara tokens (NFT), som kan vara svåra att konvertera, är Bitcoin en konvertibel token och kan enkelt bytas ut mot en annan kryptovaluta eller riktiga pengar som kanadensiska dollar.

Vem har kontroll över Bitcoin-programvaran?
Köp och sälj krypto för nybörjare

Vem har kontroll över Bitcoin-programvaran?

Har du någonsin funderat på hur en kryptovalutaplånbok fungerar eller vad den egentligen är? Detta tyder på att de med rätt behörighet kan föreslå ändringar i koden, förutsatt att de får samtycke från alla parter som skulle påverkas av sådana förändringar. Flera programvaruversioner är kompatibla med Bitcoinnätverket, men “Bitcoin Core” avser den distribution som innehåller all annan programvara.

Kan kryptovalutor spåras?
Vilken krypto kommer att blomstra 2023

Kan kryptovalutor spåras?

Uppgifterna lagras permanent i en offentlig liggare som kallas blockkedja när du gör en kryptotransaktion, oavsett om du köper eller säljer. Varje kryptovaluta har sin egen blockkedja som spårar alla transaktioner som är kopplade till det myntet. När du köper och säljer digital valuta kan din köphistorik alltså alltid spåras tillbaka till dig via denna öppna källa till uppgifter på internet.

Har du någonsin frågat dig själv vad en kryptovalutaplånbok är och hur den fungerar?

I kryptovalutaplånböcker lagras användarnycklar och lösenord som ger dig tillgång till dina kryptovalutor. Plånböcker för kryptovalutor kan vara varma eller kalla. Det är klokt att förvara dina bitcoin i en kall plånbok under längre perioder, eftersom varma plånböcker är mer sårbara för potentiella hackare.

Hur man köper kryptovaluta
Var kan investerare köpa bitcoin?

Var kan investerare köpa bitcoin?

Investerare som navigerar i kryptovalutalandskapet har flera alternativ tillgängliga, vart och ett med unika för- och nackdelar. Att handla bitcoins på en digital börs eller investera i en ETF är två av de mer populära metoderna. Du kan till exempel välja att förvara dina bitcoin på ett registrerat konto som en TFSA eller RRSP när du köper dem!

Var kan investerare köpa bitcoin?
Vilken är den mest lovande strategin för att diversifiera investeringar?

investerare exponering mot priset på bitcoin utan att behöva inneha krypton direkt.

Har du möjlighet att köpa kryptovalutor?

Om du börjar utforska kryptovalutavärlden är det klokt att bara investera en liten del av din totala portfölj – inte mer än 5-10 % eftersom kryptoinvesteringar är förknippade med risker.

Har du möjlighet att köpa kryptovalutor?
Kan du göra din forskning om kryptovaluta?

Med över 20 års erfarenhet som certifierad finansiell planerare insisterar John Larsen på att nybörjare inte bör gå in i kryptosfären förrän de har uppnått både sina kort- och långsiktiga ekonomiska mål. Specifikt måste alla konsumentskulder tas om hand innan du investerar i kryptovaluta. Dessutom bör nybörjare prioritera att bidra med maximal finansiering till arbetsgivarnas matchande konton som 401 (k) s före något annat.

Att investera i kryptotillgångar är en vågad satsning med potential att ge oöverträffad avkastning. Genom vissa onlinebörser kan kunder köpa krypto för så lite som en dollar och till och med mindre! Detta gör det till ett fantastiskt alternativ för dem som inte har så mycket pengar men ändå vill ta del av kryptovalutans fördelar.

Hur man köper bitcoin och andra kryptovalutor
Hur undersöker du kryptovalutor? köpa kryptovaluta

Enligt Mati Greenspan, verkställande direktör för forskningsföretaget Quantum Economics, kan du börja använda kryptovalutor genom att avsätta några extra dollar varje vecka.

Har du gjort dina efterforskningar?

I denna digitala tidsålder har förvärv, lagring och marknadsföring av kryptovaluta blivit betydligt mer hanterbart. Men om du hellre vill skydda dina resurser från potentiella risker som är förknippade med börsoperatörer som ibland kan vara opålitliga, är det viktigt att lära känna de olika typer av digitala plånböcker som finns och välja den som passar dig bäst.

Har du gjort dina efterforskningar? köpa kryptovaluta
Vet du hur man köper kryptovaluta?

Det hjälper också till att förstå vad blockchain-teknik är, hur olika produkter använder den och vilka som har en chans att lyckas. Det finns också mycket hype kring krypto för nybörjare just nu, så investerare måste vara försiktiga med varningsflaggor.

“Den här sektorn är full av mynt som inte har någon verklig användning och i många fall är rena bedrägerier, vilket innebär att de bara är människor som vill komma åt dina pengar”, säger Greenspan, som är baserad i Tel Aviv, Israel. Nyckeln, tillägger han, är att hitta genuina innovatörer.

Alternativa sätt att köpa bitcoin
köpa kryptovaluta

Även om ingen kodningserfarenhet krävs, kommer det att vara fördelaktigt att ha en grundläggande förståelse för kryptovaluta. En av de bästa resurserna för att få denna förståelse är att läsa en vitbok; dessa dokument ger vanligtvis en djupgående förklaring av hur nätverket fungerar.

Bitcoin har vuxit fram som den främsta digitala valutan och ger användarna bekväm tillgång till varor och tjänster. Alternativa kryptotillgångar som Ethereum är däremot mer av ett investeringsinstrument; de är konstruerade för att hantera specifika uppgifter och kan till och med komma att användas för att betala för råvaror eller tjänster i framtiden.

Behöver du en plånbok för kryptovalutor?  köp kryptovaluta
Kan investerare köpa bitcoin?

Personer som hjälper Ethereum-nätverket kan belönas med eter, som för närvarande är den näst mest värdefulla kryptovalutan. Ethereum-nätverket är utformat för att köra “smarta kontrakt”, som kan automatiseras om vissa kriterier uppfylls.

Vad är skillnaden mellan kryptotillgångar och konventionella investeringar?

Kryptovalutor regleras för närvarande inte av de flesta regeringar, vilket gör dem till spekulativa investeringar. De är också föremål för kraftiga prissvängningar eftersom det inte finns någon central myndighet som fastställer priserna.

Vilken krypto för nybörjare kommer att explodera?
Hur använder man en kryptovalutaplånbok?

Enligt Greenspan är fördelningen av utbudet av kryptovalutor ett annat viktigt övervägande.

Han säger att även om dessa förfrågningar kan vara tråkiga, kommer de säkert att ge insikt i priset på myntets värde över tiden.

Hur kommer ni att diversifiera?

Kryptovalutor hålls tillbaka av ett primärt problem: blockkedjetekniken som de är beroende av är fortfarande i sin linda. Ingen kan förutspå om den kommer att nå de höga ekonomiska höjder som dess förespråkare har utlovat.

Hur kommer ni att diversifiera?
köp kryptovaluta

Sean Stein Smith, docent vid Lehman College i New York, varnar: “Att investera i en kryptovaluta innebär i sig en betydande risk. Eftersom det inte finns någon garanti för att framtida utbyten och data kommer att lagras säkert och överföras via blockkedjeteknik, finns det en inneboende risk.

Även om blockkedjan förverkligar sina höga ambitioner kan det fortfarande finnas digitala valutor som inte uppfyller förväntningarna. För att skydda din investering rekommenderar Greenspan att du investerar i ett fåtal utvalda tillgångar med lovande långsiktiga utsikter.

Till skillnad från investeringsinstrument som fonder är det få kryptovalutaalternativ som ger vanliga investerare tillgång till ett brett utbud av tillgångar.

Kommer krypto för nybörjare att öka igen 2023
Vilken kryptovaluta är den säkraste?

Flera börshandlade fonder införlivar blockchain-projekt i sina portföljer, utöver den nya bitcoin-relaterade ETF (ticker: BITO). Andra ETF:er som har lagts fram kommer utan tvekan att inkludera kryptovaluta, men de har ännu inte godkänts. Aktier i kryptobranschföretag som Coinbase är också värda att överväga för investerare.

Diversifiering är avgörande för hela din portfölj, och alternativa investeringar bör vanligtvis bara utgöra en liten andel av den, oavsett hur du investerar i kryptovaluta.

Vad är en bra investeringsstrategi för kryptovalutor? köp kryptovaluta
Andra metoder för att investera i kryptovaluta

Författaren köpte BTC vid tidpunkten för publiceringen. NerdWallet rekommenderar dock inte sina läsare att göra detsamma.

Andra metoder för att investera i kryptovaluta inkluderar:

Även om köp av kryptovaluta är den mest kända metoden finns det andra sätt för handlare att engagera sig, vissa mer direkt än andra. Dessa inkluderar:

  • Futures är ett sätt att spela på det framtida priset på Bitcoin, och eftersom du kan använda hävstångseffekt med dem har de potential att generera otroligt höga avkastningar (eller förluster). Terminsmarknaden är mycket dynamisk, vilket bara förstärker hur volatil kryptomarknaden redan är.
  • Antag att du vill spekulera i priset på digitala valutor. Om det är den vägen du vill gå finns det många kryptofonder (som Grayscale Bitcoin Trust) som låter dig satsa på kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum – tillsammans med flera andra altcoins. Dessa kan vara enkla sätt att köpa in sig i krypton utan att behöva köpa tokens direkt.
Hur skapar jag en välbalanserad kryptoportfölj? köp kryptovaluta
Andra metoder för att investera i kryptovaluta
  • Om du letar efter en potentiell investeringsmöjlighet, varför inte överväga aktier i ett företag som skulle kunna dra nytta av framgången för någon digital valuta? På så sätt kommer din aktie fortfarande att gynnas, oavsett vilken kryptovaluta som segrar i slutändan. Det är här företag som Coinbase eller Robinhood kommer in i bilden – en stor andel av deras försäljning genereras genom kryptohandel.
  • Genom att investera i en blockchain ETF gör du en investering i de många företag som potentiellt kan dra nytta av implementeringen av Blockchain-tekniken. De bästa blockchain-ETF:erna kommer att ge dig exponering mot några av de större, börsnoterade företagen som satsar på kryptovalutor. Kom dock ihåg att många av dessa företag är intresserade av mer än bara kryptovalutor. Detta minskar din potentiella upp- och nedsida när du investerar.

Du måste förstå vad du köper och om det uppfyller dina behov innan du går vidare med någon av dessa metoder – som alla kommer med olika risknivåer när de involverar kryptovalutor.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter