Vad är NFT?

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

⚡️ Vilka är några exempel på icke-utbytbara tokens

Icke-utbytbara tokens kan representera vilket objekt som helst, inklusive online-tillgångar som digital konst och verkliga saker som fastigheter, eftersom de inte är kopplade till en fysisk tillgång. Spelobjekt som avatarer, digitala och icke-digitala samlarobjekt, domännamn och evenemangsbiljetter är exempel på tillgångar som kan representeras av NFT.

⚡️ Hur kan jag köpa NFT:er?

Om du vill få tag på en NFT är det första steget vanligtvis att skaffa lite eter. Denna kryptovaluta kan lagras i en säker digital plånbok och sedan användas för att köpa NFT:er från valfritt antal onlinebörser, som OpenSea, Rarable eller SuperRare.

⚡️ Är icke-utbytbara tokens säkra?

Icke-utbytbara tokens som använder blockkedjeteknik är i allmänhet säkra. Blockkedjornas distribuerade natur gör NFT:er svåra att hacka. En säkerhetsrisk för NFT är att du kan förlora tillgången till din icke-utbytbara token om plattformen som är värd för NFT slutar fungera.

⚡️ Varför är NFT så populärt?

NFT:s snabba uppgång visar på en oförutsägbar adoptionskurva för ny teknik, och experter tror att det fanns flera orsaker bakom NFT:s popularitet 2021. Många nya investerare kom in på kryptovalutamarknaden 2021 på grund av den kraftiga tillväxten av Bitcoin och Etherium.

⚡️ Varför är NFT framtiden?

Konsten begränsas inte längre av de grindvakter som har kontrollerat den i årtusenden. Med hjälp av NFT kan konstnärer skapa konst och distribuera den via internetkanaler, medan traditionella väktare har dikterat vad konst är och vem som får tillgång till den i århundraden. Blockkedjetransaktioner gör det också möjligt för konstnärer att få direktkontakt med sina fans och hantera sina karriärer.

Nyligen har NFT: er eller icke-utbytbara tokens ökat i popularitet. Dessa digitala tillgångar säljs nu för sällsynta föremål som holländska tulpaner från 17-talet. Du kan hitta dem tillgängliga för köp inom områden som konst, musik, tacos och toalettpapper.

Är NFT en lönsam investering eller en modefluga? Vissa hävdar att det är en bubbla som är på väg att spricka, som internet eller Beanie Babies-manin. Andra tror att NFT kommer att revolutionera investeringar och förbli en kraft under många år framöver.

Vad är egentligen en NFT?

Vad är NFT-tokenisering?
Vad är skillnaden mellan NFT och tokens?

Non-Fungible Tokens (NFT) är digitala tillgångar som kan förkroppsliga fysiska föremål, t.ex. konstverk, musikfiler, spelkomponenter och videoklipp. Generellt sett omsätts dessa tokens via kryptovalutabörser mot Bitcoin eller andra accepterade betalningsformer online.

NFT:er har funnits sedan 2014, men de börjar nu ta fart som ett mer önskvärt sätt att köpa och sälja digital konst. År 2021 uppskattades värdet på NFT-marknaden till 41 miljarder dollar – nästan lika mycket som det totala värdet av globalt handlade konstverk!

Med sina unika egenskaper och begränsade upplaga är NFT:er revolutionerande för den digitala konstindustrin. Varje token har ett identifikationsnummer som gör dem lätt spårbara. Arry Yu från Cascadia Blockchain Council, Washingtons teknikförening och Yellow Umbrella Ventures kommenterade att: “NFT skapar en känsla av digital knapphet”. Det är inte konstigt att detta nya koncept har blivit så framgångsrikt.

NFT är odelbara, medan utbytbara symboler är delbara
Ska jag köpa NFT-tokens?

Detta står i skarp kontrast till de flesta digitala produkter, vars antal vanligtvis är oräkneligt. Om det finns en efterfrågan på en vara bör ett ökat utbud höja värdet på varan.

Många NFT är dock digitala kopior av existerande saker som redan finns i någon form någon annanstans, till exempel ikoniska bilder från NBA-matcher eller säkerhetsklassade versioner av internetkonst som redan går runt på Instagram.

Mike Winklemann, mer känd som “Beeple”, skapade en komposit av 5 000 dagliga klotter för att producera den kanske mest kända NFT från 2021, “EVERY DAY: The First 5 000 Days”, som såldes för ett världsrekord på 69,3 miljoner dollar på Christie's senare samma år.

Vem som helst kan se enskilda bilder eller till och med ett helt fotocollage gratis på nätet. Så varför är människor beredda att spendera miljoner på något som de bara kan ta tag i eller ladda ner?

Vad är NFT och hur fungerar de?
För- och nackdelar med att investera i NFT

NFT gör det möjligt för köparen att äga en produkt som redan existerar. Autentisering är integrerat i systemet, vilket fungerar som en verifiering av ägandet. Dessa “digitala skryträttigheter” är på många sätt mer fördelaktiga för samlare än själva föremålet.

VILKA ÄR DE 8 FÖR- OCH NACKDELARNA MED NFTS

Vad är NFT och hur fungerar de?

Icke-utbytbara tokens, även kända som NFT, skapas med samma typ av programmering som i Bitcoin eller Ethereum. Men det är där likheterna slutar – NFT:er skiljer sig från andra kryptovalutor genom sina unika egenskaper och funktioner.

Pengar och kryptovalutor är fungibla, vilket innebär att de kan växlas eller matchas med varandra. De är också värda samma belopp – en dollar är alltid värd en annan dollar; en bitcoin är alltid lika med en annan bitcoin. Kryptovalutans utbytbarhet gör den till ett pålitligt sätt att genomföra transaktioner på blockkedjan.

Hur fungerar NFT-tekniken?
Icke-fungibla tokens (NFT)

NFT:er har en digital signatur som gör dem unika och omöjliga att byta ut mot varandra. Bara för att TVÅ NFT:er båda är från NBA Top Shot betyder det inte att de är likvärdiga. Priset för en NFT bestäms av marknaden, så ett klipp kan potentiellt kosta mer eller mindre än ett annat beroende på efterfrågan.

Hur fungerar NFT-tekniken?

En blockkedja, ofta kallad en distribuerad offentlig liggare, är en databas där transaktioner sparas. Du är förmodligen mest bekant med blockkedjan som den grundläggande mekanism som gör det möjligt för kryptovalutor att existera.

Vad betyder NFT?
NFT står för Non-Interchangeable Token

Icke-fungibla tokens (NFT) kan nu hittas på flera blockkedjor förutom Ethereum. NFT:er är unika digitala tillgångar som kan vara konstverk, samlarobjekt eller spelobjekt – de finns till för att individer på ett säkert sätt ska kunna äga och byta virtuella varor. Användningen av dessa tokens säkerställer att härkomst kan spåras exakt inom den digitala världen.

Populära marknadsplatser för NFT

Vad skiljer NFT från valuta?

NFT:er och kryptovalutor har mycket gemensamt, eftersom de båda bygger på blockkedjeteknik och i stort sett vänder sig till samma konsumenter. Tänk på NFT som en mer begränsad version av Bitcoin; vanligtvis behöver du någon form av kryptovaluta för att underlätta deras handel.

Den viktigaste skillnaden ligger i titeln, eftersom en kryptovaluta är en analog till valuta. Den har ett liknande ekonomiskt värde som alla andra pengar och kan bytas mot varandra utan att förlora sitt värde. Till exempel är $1$ = $1$, vilket innebär att oavsett vilken form av kryptovaluta du byter mot en annan så kommer tillgångarna alltid att vara lika stora.

Vad skiljer NFT från valuta?
Vad betyder NFT inom konst?

NFT:er produceras från digitala objekt, de representerar materiella såväl som immateriella objekt som t.ex:

  • Grafisk konst
  • Gifs
  • Videor och sportevenemang
  • Samlingsföremål
  • Virtuella avatarer och skins för videospel
  • Designerskor
  • Musik

Även små belopp spelar roll. Twitters medgrundare Jack Dorsey sålde sin första tweet som en NFT för mer än 2,9 miljoner dollar.

NFT är digitala samlarobjekt som du kan komma åt virtuellt. Så istället för att ha en fysisk oljemålning på väggen har du en digital fil av NFT.

Hur fungerar en NFT-token?
Är NFT en säkerhetstoken?

De har också exklusiva rättigheter till tillgången. NFT kan bara ägas av en person åt gången, och eftersom de använder blockkedjeteknik är det enkelt att verifiera ägande och överföra tokens mellan ägare. Skaparen har möjlighet att lagra specifik information i NFT-metadata. Konstnärer kan till exempel signera sina verk genom att inkludera sin signatur i filen.

Vad är syftet med NFT?

Blockkedjeteknik och NFT öppnar upp en ny värld av möjligheter för konstnärer och innehållsleverantörer att tjäna pengar. Konstnärer behöver inte längre förlita sig på gallerier eller auktioner för att sälja sina verk, utan kan sälja dem direkt till kunder som en NFT, vilket också gör att de kan behålla mer pengar.

Konstnärer inrättar ofta royaltyavtal som ger dem en procentandel av försäljningen varje gång deras verk överförs till en annan ägare. Även om det inte är vanligt, ger denna metod konstnären en ekonomisk fördel när deras verk säljs.

Varumärken som Charmin och Taco Bell har på ett smart sätt utnyttjat NFT-världen för att skapa kreativa insamlingar för välgörenhet. Charmins erbjudande, med det smarta namnet “NFTP” (non-exchangeable toilet tissue), och Taco Bells konstverk med teman som raketer lämnade de virtuella hyllorna på bara några minuter – och alla intäkter donerades till deras respektive stiftelser. Att använda denna innovativa teknik är ett effektivt sätt för varumärken att generera pengar till ädla ändamål!

Vad betyder NFT?
Vad är NFT? Förklaring av icke-utbytbara tokens

Nyan Cat, den ikoniska GIF-filmen av en kramgo katt från 2011 som nyligen köptes för otroliga 600 000 dollar i februari, är ett bevis på att Non-Fungible Tokens (NFTs) har en till synes obegränsad potential. Denna uppfattning förstärktes ytterligare när försäljningen av NBA Top Shot översteg en halv miljard dollar i slutet av mars. Mest imponerande var dock de individuella siffrorna; en enda LeBron James NFT såldes för mer än tvåhundratusen!

Snoop Dogg och Lindsay Lohan är bara två av de många kändisar som har hoppat på tåget för att dra nytta av NFT och skapa unika digitala upplevelser som kan bevaras för alltid. Värdepapperiserade NFT:er erbjuder oöverträffade möjligheter för fans att samla ögonblick från sina favoritstjärnor på ett helt nytt sätt, från konstverk till evenemang.

Hur man investerar i NFT:er

Du behöver följande artiklar för att bygga upp din NFT-samling:

Hur man investerar i NFT:er
Hur är NFT relaterade till tillgångar?
  • För att komma igång måste du först skaffa en digital plånbok för att lagra dina NFT:er och kryptovalutor. Du kommer sannolikt att behöva köpa ether om valutan stöds av din leverantör. Lyckligtvis är det enkelt att köpa kryptovaluta med ett kreditkort nuförtiden tack vare webbplatser som Coinbase, Kraken, eToro, till och med PayPal eller Robinhood! Överför helt enkelt pengarna från börsen till din valda digitala plånbok efter att du har köpt dem.
  • När du utforskar dina alternativ, se till att ta hänsyn till kostnaden. När du till exempel förvärvar bitcoin från de flesta börser är en viss avgift kopplad till transaktionen.

Är det värt att investera i NFT?

Är det förnuftigt att köpa NFT:er bara för att man kan? Allt handlar om vad som är vettigt för dina personliga omständigheter, konstaterar Yu.”

Den okända potentialen hos NFT kan vara riskabel, eftersom det finns begränsat med data för att mäta deras prestanda. Trots detta kan det vara fördelaktigt att investera små belopp i denna nya teknik och bedöma dess effektivitet nu.

Är det värt att investera i NFT?
Vad är NFT och hur fungerar det?

Om du har de ekonomiska resurserna kan en investering i NFT vara ett bra sätt att förvärva något meningsfullt och värdefullt.

Det är av största vikt att inse att värdet på en NFT uteslutande baseras på vad någon annan väljer att köpa den för. Följaktligen kommer priset huvudsakligen att bero på efterfrågan i motsats till ekonomiska, tekniska eller grundläggande egenskaper som genererar investerarintresse och påverkar aktiekurserna.

Om marknaden inte visar intresse för dina NFT kan du bli tvungen att sälja dem till ett lägre värde än vad du hade investerat i dem. Detta kan vara svårt att acceptera om det knappt finns någon efterfrågan alls.

Varför är NFT inte värdepapper?
Är det värt att köpa NFT?

Enligt IRS är alla kryptovalutor skattepliktiga. En kryptovaluta är en digital valuta som används som pengar i ett Blockchain-nätverk. För att förvärva dessa valutor måste du använda en börs eller mäklare som omvandlar dem till verklig valuta som USD och säljer dem till investerare (t.ex. Coinbase). Bitcoin-protokollet anger att alla Bitcoin-transaktioner ska registreras i en offentlig liggare som kallas Blockchain.

Tänk på att om du köper NFT med kryptovaluta kan mynten vara skattepliktiga om de har ökat i värde sedan köpet. Som ett resultat, om du funderar på att lägga till NFT i din portfölj, bör du rådfråga en skatteproffs.

När det gäller NFT:er bör du dock vara försiktig på samma sätt som du skulle vara med alla andra investeringar. Se till att du gör dina studier, förstår farorna och kommer ihåg att du kan förlora alla dina pengar om saker och ting går dåligt. Om du bestämmer dig för att ta steget, fortsätt med stor försiktighet.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter