Tether skjuter tillbaka på FN: s USDT-rapport

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Tether hävdar att Förenta nationerna (FN) försummar utvecklingsekonomier genom att inte överväga stablecoins som USDT, eftersom service av dem anses vara “olönsamt” av byrån.

Som svar på en FN-rapport som implicerade Tether stablecoin i olagliga aktiviteter, uppgav det stora stablecoin-företaget Tether sin position. Den 15 januari släppte FN: s kontor för droger och brott (UNODC) i Sydostasien och Stillahavsområdet en rapport om kryptovalutaanvändning i olagliga aktiviteter och underjordisk bankverksamhet.
Rapporten, med titeln “Casinos, Money Laundering, Underground Banking, and Transnational Organized Crime in East and Southeast Asia: A Hidden, Accelerating Threat”, identifierade specifikt USDT stablecoin på Tron blockchain som ett primärt verktyg för penningtvätt i regionen.

Enligt UNODC-rapporten har “USDT på Tron-blockkedjan blivit ett förstahandsval för regionala cyberbedrägerier och penningtvättare på grund av dess stabilitet, användarvänlighet, anonymitet och låga transaktionsavgifter.”

Tether ifrågasatte FN:s slutsatser den 15 januari och hävdade att analysen försummade spårbarheten av USDT och förbisåg dess etablerade meritlista av samarbete med brottsbekämpande myndigheter globalt. Tether uppmanade FN att överväga hur centraliserade stablecoins kan förbättra insatserna mot ekonomisk brottslighet och betonade sitt åtagande att samarbeta i sådana frågor.

Tether avslöjade att de hade fryst över 300 miljoner dollar i USDT i samband med olagliga aktiviteter under de senaste månaderna, inklusive 225 miljoner dollar frusna i november 2023 under en amerikansk utredning av ett sydostasiatiskt människohandelssyndikat. Tether uppgav:

“FN:s bedömning pekar ut USDT och betonar dess inblandning i olaglig verksamhet samtidigt som man ignorerar dess roll i att hjälpa utvecklingsekonomier på tillväxtmarknader, helt försummade av den globala finansvärlden helt enkelt för att det skulle vara olönsamt för dem att betjäna sådana samhällen.”

Vidare betonade Tether att samarbete med global brottsbekämpning möjliggör spårning av Tether-tokens, vilket säkerställer en oöverträffad övervakning som överträffar traditionella banksystem. Stablecoin-företaget efterlyste globalt samarbete och ökad medvetenhet om blockchain-teknik för att bekämpa ekonomiska brott.

Denna utveckling följde på Tethers uttalande i mitten av december 2023 om att man strävar efter att vara en “partner i världsklass till USA”, vilket föranleddes av att amerikanska lagstiftare begärde att justitiedepartementet skulle ingripa när det gäller olaglig användning av USDT.

Medan globala tillsynsmyndigheter traditionellt har sett ekonomiska brott och penningtvätt som betydande problem i kryptovalutor som Bitcoin, visar nya rapporter att brottslingar har lutat sig mot fiatvalutor som den amerikanska dollarn eller andra kryptovalutor för olagliga transaktioner under de senaste åren.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter