En omfattande guide till Lightning Network

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

⚡️ Vad gör Lightning Network?

Lightning Network är ett banbrytande andra lager i Bitcoins blockkedja som gör det möjligt för användare att på ett säkert sätt genomföra transaktioner utan att de behöver listas på huvudkedjan. Det består av betalningskanaler som kopplar samman deltagare och möjliggör snabba, kostnadseffektiva utbyten direkt mellan varandra. Denna off-chain-lösning erbjuder inte bara snabbare transaktioner utan ger också ett extra skydd som inte kan jämföras med traditionella nätverk.

⚡️ Är Lightning-nätverket säkert

Det är betydligt mer riskfyllt att förvärva bitcoins via Lightning än att ta emot vanliga betalningar.

⚡️ Vem använder Lightning Network?

Användare kan skicka och ta emot “tips” om bitcoins via (LN) på Twitter. Många av Twitters 360 miljoner aktiva användare varje månad kan skicka bitcoinbetalningar till andra Twitterkonton omedelbart och gratis tack vare den Lightning Network-kompatibla betalningsappen Strike.

⚡️ Har Bitcoin Lightning Network ett mynt?

Det är viktigt att förstå att (LN) inte skapar en ny kryptovaluta, utan helt enkelt använder Bitcoins infrastruktur. Dessutom ger dess decentraliserade natur användarna tillgång utan behörighetsnivåer och implementeras med öppen källkod. Nätverket ger också förtroende för dess säkerhet eftersom transaktioner genomförs på den välkända Bitcoin-blockkedjan med smarta kontrakt för säkra avvecklingar utanför nätverket.

Pris för blixtnedslagsnätverk

Lightning Network är ett andra lager som består av många betalningskanaler mellan individer eller Bitcoin-användare. Detta nätverk är byggt över Bitcoins blockkedja (BTC) och tillåter transaktioner utanför kedjan.

Vad är ett blixtnät?
Vad är Lightning Network?

Lightning Network-kanalen är en tvåvägstransaktionsmetod där människor kan skicka eller ta emot betalningar från varandra. Det andra lagret förbättrar skalbarheten hos blockkedjeappar genom att organisera transaktioner som inte sker i det primära blockkedjenätverket (lager ett), men som ändå kan utnyttja dess kraft.

En kryptovalutas breda användning begränsas ofta av dess skalbarhet. Ett blockkedjenätverk kan till exempel hantera miljontals eller miljarder transaktioner per sekund om det är rätt skalat. När avräknings- och transaktionsavgifterna sänks utanför nätverket via (LN) möjliggörs nya tillämpningar som omedelbara mikrobetalningar. Detta kan potentiellt lösa problemet “kan man köpa kaffe med Bitcoin?” som plågar många blivande användare.

Vad är Lightning Network och hur fungerar det?
Är Lightning Network bättre?

Trots sina fördelar har Lightning Network några säkerhetsfällor. Användarna måste vara medvetna om dessa risker för att skydda sina mynt från att gå förlorade när de använder nätverket.

Även om Lightning Network fortfarande är i sin linda finns det några potentiella risker som vi ännu inte har sett. Till exempel kan denna teknik innehålla buggar eller oväntade tekniska problem när den fortsätter att utvecklas.

Trots alla tvivel kan (LN) visa sig vara ett genombrott för Bitcoin och kryptovaluta som helhet. Detta är ett oerhört viktigt steg framåt inom blockkedjetekniken som en dag kan förverkliga Bitcoins ursprungliga potential att användas över hela världen.

Lightning Networks historia är kort men händelserik
Vem använder ett Lightning Network?

Lightning Networks historia är kort men händelserik

2015 revolutionerade Thaddeus Dria och Joseph Poon kryptovalutavärlden med sin tankeväckande artikel “The Lightning Bitcoin Network”, som beskrev utvecklingen av ett banbrytande nytt koncept: Lightning-myntnätverket. Satoshi Nakamoto hade tidigare diskuterat dessa idéer, och Mike Hearn delade dessa konversationer med bitcoinutvecklaren Satoshi Nakamoto 2013.

Artikeln fördjupar sig i användningen av off-chain betalningskanaler i sitt abstrakt. Dessa externa finansiella transaktioner erbjuder en metod för två okända parter att säkert och snabbt överföra pengar utan att belasta nätverket, oavsett hur mycket data transaktionen genererar. Visas topprestanda var 47 000 transaktioner per sekund under en exceptionellt hektisk period – vilket visar att ett sådant tillvägagångssätt kan vara extremt effektivt och kraftfullt.

Hur använder du Lightning Network?
Hur köper jag bitcoin på Lightning Network?

Även om Bitcoin-block för närvarande är begränsade till sju transaktioner skulle det ta mycket lång tid för nätverket att matcha Visas TPS om den genomsnittliga blockstorleken begränsades till en megabyte. I början mätte varje transaktion i Bitcoin ungefär 300 bytes och tillät bara upp till 7 transaktioner per sekund – en tydlig skillnad jämfört med dagens toppmoderna blockkedjeteknik.

Dessutom

2016 grundade Driya och Poon Lightning Labs (nu CoinDesk) för att intensifiera forskningen kring Lightning Network-token. Personalen har förändrats sedan dess, men de är fortfarande dedikerade till att få protokollet att fungera med Bitcoins mainstream-plattform. År 2017 kom en SegWit-baserad soft fork som möjliggjorde mer data per block; detta ledde till ett avgörande framsteg för nätverkets förmåga.

Att investera i Lightning Network är ett beslut som redan visat sig vara lukrativt för många. När Lightning Labs först släppte sin token, LNT, kunde man köpa den för 0,25 USD styck under en initial coin offering i mars 2018. Sedan dess har värdet skjutit i höjden och i juni 2019 kostade en token 0,70 USD! Missa inte detta gyllene tillfälle; gå med i de som upplever framgång genom att investera i Lighting Network idag!

Hur fungerar Lightning?
Hur tjänar Lightning Network pengar?

Hur fungerar Lightning?

Genom Lightning Network kan användarna upprätta tillitslösa kanaler mellan sig själva och andra parter, vilket möjliggör säkra transaktioner av kryptovaluta utan att behöva involvera en tredje part. Med den här tekniken är handeln med digitala tillgångar snabbare, enklare och effektivare än någonsin!

När deltagarna finansierar dessa kanaler kan de skicka ett oändligt antal transaktioner utan avgifter. När kanalen stängs bevaras den uppdaterade liggaren på en permanent blockkedja och är tillgänglig för alla användare.

Har Bitcoin Lightning Network ett mynt
Tar Lightning Network ut en avgift?

(LNT) tokenkanaler är “dubbelriktade”, vilket innebär att båda parter måste godkänna villkoren för kanalen innan den kan öppnas. Denna inställning förhindrar att en part tar alla medel i en kanal utan den andra partens samtycke.

För att öppna en kanal måste båda parter bidra med kryptovaluta till en “finansieringstransaktion” som sedan sänds ut på blockkedjan. Finansieringstransaktionen slutförs inte förrän båda parter godkänner den.

Fördelar med Lightning Network
Vad är syftet med Lightning Coin?

Finansiella transaktioner kräver inte längre blockkedjeteknik. Med deras system kan båda parter handla med varor och tjänster från början – alla uppgifter om transaktionen lagras säkert i en liggare som är tillgänglig för alla deltagare.

Fördelar med Lightning Network

De största fördelarna med Lightning Network är snabbare och billigare transaktioner, vilket möjliggör mikrobetalningar som aldrig tidigare varit möjliga. Användare skulle behöva betala dyra avgifter för en enkel transaktion och vänta en timme eller mer på bekräftelse om Lightning Network inte användes. Eftersom miners föredrar att verifiera större transaktioner eftersom de får mer betalt, skulle väntetiden för mindre transaktioner bli ännu längre.

Hur skickar jag bitcoins via Lightning Networks token?
Vilka fantastiska möjligheter öppnar Lightning Network upp för?

Lightning Network är en extra säkerhetsåtgärd som körs ovanpå Bitcoins blockkedja.

Användare kan göra transaktioner på den huvudsakliga blockkedjan för större inköp och Lightning Network off-chain för mindre inköp utan att behöva oroa sig för säkerheten. Betalningskanalerna i (LN) möjliggör privata transaktioner, så länge ingen ser varje enskild transaktion utan bara det totala paketet.

Kryptovalutavärlden står inför ett genombrott: atomic swaps. Denna revolutionerande teknik gör det möjligt för användare att byta en kryptovaluta mot en annan utan att behöva förlita sig på en mellanhand eller en tredjepartsbörs. Atomic swap-tekniken är mer fördelaktig än börser eftersom den möjliggör nästan omedelbar konvertering med minimala kostnader eller plånboksöverföringar.

Lightning Network har vissa nackdelar
Är Lightning Network bortkopplat från elnätet?

Lightning Network har vissa nackdelar

För att maximera potentialen i Lightning Network behöver du en plånbok som är utrustad för att utföra det. Även om det inte är svårt att hitta en plånbok som fungerar med (LN), måste användaren först finansiera den från en konventionell bitcoinplånbok.

Den som vill flytta sina bitcoin från en vanlig plånbok till Lightning Network måste först vara beredd på att betala en avgift. Följaktligen går en del av deras bitcoin förlorade i processen. Innan man kan göra betalningar via Lightning Network måste man först låsa sina bitcoins till en betalningskanal.

Hur många bitcoins finns kvar
Vem äger Lightning Network?

Att skicka bitcoins mellan plånböcker kan vara tidskrävande och kostsamt, vilket avskräcker nya användare. Vissa plånböcker kan däremot hantera både betalningar inom och utanför nätverket utan avgifter.

Innan uttag måste en part inom betalningskanalen stänga kanalen och återlämna sina bitcoins för att spendera dem.nnel och återlämna dem innan de spenderas.

Är Lightning Network privat
Är Lightning Network bättre?

Det är också svårt att avsluta ett kassaflöde och lämna kanalen öppen. Även för att stänga eller öppna en betalningskanal krävs att båda parter gör en preliminär transaktion, en så kallad routing fee, vilket är omöjligt att göra samtidigt. Att öppna kanalen är enkelt i teorin, men alla dessa extra kostnader gör att det blir dyrare än vad många potentiella användare är villiga att betala.

Lightning Networks största problem kallas Offline Transaction Fraud. Om en person vill stänga betalningskanalen medan en annan person är offline kan de potentiellt stjäla deras pengar. Och om offret återansluter till nätverket blir det svårt att spåra upp och åtala tjuven eftersom denne kanske redan har gått offline igen.

Varför används inte Lightning Network-token?
Är Lightning Network säkert?

Trots sina fördelar har Lightning Network också vissa nackdelar som måste åtgärdas. Till exempel är utgående betalningar som inte klarar validering kända som hängande betalningar. När det kommer till verifiering kommer Bitcoin Network att återbetala en stuck payment, men på grund av att äkta transaktioner prioriteras högre än stoppade transaktioner jämfört med tidigare kan det ta ett tag. Lightning Networks design innebär också att en användare måste ha en online-nod för att behandla sina betalningar, vilket inte är fallet med Bitcoin.

Är Lightning Network snabbt?
Är Lightning Network en del av Bitcoin?

Även om Lightning Network kan hantera alla sina hinder kvarstår i slutändan den hotande frågan om statlig reglering. Tillsynsmyndigheter kan ha svårt att förstå Lightning Network tillräckligt för att anta lämplig lagstiftning. Om tillsynsmyndigheterna misslyckas kan stora kryptovalutaanvändare också ha problem med att använda (LN).

Även om lagstiftarna förstår tekniken kanske de inte tillåter Lightning Network eftersom det är anonymt. Eftersom lagstiftare bara kan observera den avslutande transaktionen efter att en användare stängt av sin betalningskanal, istället för varje enskild transaktion, kan tillsynsmyndigheterna vara tveksamma till att godkänna den.

Hur ser Lightning Network ut i framtiden?
Hur använder du Bitcoin Lightning Network?

Hur ser Lightning Network ut i framtiden?

Lyckligtvis används Lightning Network mer och mer. Enligt DappRadar finns det bitcoins till ett värde av över 110 miljoner dollar inlåsta i Lightning-transaktioner. Det kan handla om allt från att betala för produkter eller tjänster till att använda appar, spel och andra aktiviteter.

Vissa applikationer krävs för nätverksanvändning, t.ex. plånböcker som är kompatibla med Lightning Network. Eftersom Lightning Network är ett protokoll som skiljer sig från det huvudsakliga Bitcoin-nätverket behöver användarna en annan typ av plånbok för att upprätta betalningskanaler.

Hur många bitcoins finns i Lightning Network?
Är Bitcoin Lightning-nätverket säkert?

I takt med att användningen av Lightning Network (LN) sprids globalt kommer ett snabbt ökande antal användare att vilja använda plånböcker som är särskilt utformade för handlare. Vi kan bidra till att minska transaktionstiderna i detta nätverk genom att engagera oss som nodoperatörer. För att möta användarnas krav och anpassa oss till dessa förändringar behöver vi mer robusta plånbokslösningar som är skräddarsydda för handlare som vill ha säkra och tillförlitliga transaktioner med blixtens hastighet!

Lightning Network vinner snabbt mark bland företag och organisationer. Trots att tekniken fortfarande är i sin linda har den blivit betydligt mer intuitiv – vilket gör det enkelt att förstå varför entusiasmen för denna innovation snabbt ökar. Eftersom vissa funktioner undersöks under betaperioden kan du uppleva tillfälliga fel eller förseningar när du använder vissa aspekter – precis som de flesta andra blockchain-baserade system.

Blixtnätverk: Vad är det och hur fungerar det?
Varför används inte (LNT)?

Handlare kan ta ut små mängder bitcoin snabbt och kostnadseffektivt med hjälp av börser som använder Lightning Network – även med en hög trafikvolym på nätverket. Trots detta kan användare fortfarande drabbas av obekväma förseningar och dyra transaktionsavgifter, vilket Takeoffs Vitalik Buterin varnade för.

En marknadsplats för Lightning-baserad information har också lanserats. När en betalningskanal stängs är medlen i den låsta – men vissa noder kan gå ner från tid till annan och lämna sina betalningskanaler öppna för bedrägliga transaktioner. Istället för att lämna kanalen obevakad kan en deltagare betala en blygsam avgift till vakttornet och ge en signal om en bedräglig transaktion upptäcks.

Varför behöver vi ett Lightning Network?
Är Lightning Network tillförlitligt?

Vad är Lightning Networks noder?

Även om det föreslagna Bitcoin Lightning Network kommer att köras utanför kedjan, kommer det fortfarande att krävas att noder interagerar med varandra för att överföra pengar och övervaka den underliggande Bitcoin-blockkedjan.

Noder på Lightning Network ansvarar för att övervaka blockkedjan för att se till att ingen stjäl några pengar. Varje nod måste hålla reda på vem som överför vilka pengar inom varje kanal. Bitcoin-noder kan verifiera varje transaktion, men behöver bara validera tillförlitligheten hos de transaktioner de tar emot.

Vad är Lightning Networks noder?
Vad är Lightning Networks noder?

Tre team av utvecklare arbetar redan med att skapa Lightning Network-noder – Lightning Labs, ACINQ och Blockstream. När kommer Bitcoin Lightning Network att träda i kraft? Bitcoin Lightning Network är fortfarande nytt, med endast 14 339 noder online i november 2020. Dessa noder är utspridda över 35 201 aktiva kanaler. Bitcoin Lightning Network är en anmärkningsvärd utveckling för denna digitala valuta, även om det kanske inte kan lösa alla Bitcoins problem.

Visste du att Lightning Network också kan användas för att göra transaktioner med andra altcoinspeer-to-peer, som Litecoin? Att investera några minuter i att förstå denna teknik är ovärderligt.

Den här guiden har introducerat Lightning Network: vad det är, hur det fungerar och dess fördelar och nackdelar. Vi hoppas att du har funnit denna information användbar för att förstå Lightning Network!

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter