El Salvadors BNP kommer att öka 10 gånger fram till 2029 med Bitcoin och AI: Cathie Wood

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

El Salvadors ekonomi kan växa tiofaldigt under de kommande fem åren om landet fortsätter att införa Bitcoin och artificiell intelligens (AI) under president Nayib Bukele, enligt ARK Invests VD Cathie Wood.

”President Bukeles beslutsamhet att göra El Salvador till en oas för Bitcoin- och AI-samhällena – två av de största ekonomiska och tekniska revolutionerna i historien – är anledningen till att jag tror att dess reala BNP kan skala 10-faldigt under de kommande fem åren”, sa Wood i ett X-inlägg den 28 maj efter att ha träffat Bukele.

Mötet mellan Wood och Bukele fokuserade på Bitcoins integration på kapitalmarknaderna, AI-framsteg och skattepolitik.

Max Keiser, en rådgivare till Bukele i Bitcoin-frågor, sa att Wood detaljerade hur El Salvador kunde höja sin BNP till 300 miljarder dollar till 2029. Bitcoin-förespråkaren Stacy Herbet, den amerikanska ekonomen Arthur Laffer och ARK Invest-forskningsmedarbetaren Marc Seal var också närvarande.

El Salvadors BNP uppgick till 32,4 miljarder USD 2022, en ökning med över 30 % sedan Bukele tillträdde i juni 2019, enligt uppgifter från Världsbanken. Att nå 300 miljarder dollar skulle anpassa El Salvadors BNP till länder som Rumänien, Tjeckien och Chile.

Sedan Bukeles presidentskap började har El Salvador gjort Bitcoin till lagligt betalningsmedel, tagit bort skatter på teknisk innovation och eliminerat inkomstskatt för utländska investeringar och remitteringar. I april 2024 expanderade Google till El Salvador med ett strategiskt partnerskap värt 500 miljoner dollar.

El Salvador har 5 764 Bitcoin i sin statskassa, värderade till 396,2 miljoner USD, vilket är en ökning med 58,6% från det genomsnittliga inköpspriset. Men Bitcoin-antagandet bland lokalbefolkningen har mött utmaningar.

En mestadels tekniskt analfabetisk befolkning, brist på efterlevnad av handlare och problem med utrullningen av El Salvadors Chivo Wallet 2021 har hindrat framsteg, säger Jamie Robinson, strategichef för The Bitcoin Hardware Store.

År 2023 använde endast 12% av lokalbefolkningen Bitcoin minst en gång för inköp, en minskning från 2022, enligt en undersökning från januari av José Simeón Cañas Central American University.

Robinson noterade att Bitcoins stigande pris i början av 2023 utlöste en ny våg av handlare, ledd av företag som Walmart, Starbucks och Domino's.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter