Bitcoin Fogs hjärnas fall

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Roman Sterlingov, initiativtagaren bakom Bitcoin Fog, en betydande plattform för blandning av kryptovalutor, dömdes för penningtvätt av en distriktsdomstol i USA. Domen, som meddelades på en tisdag, fann Sterlingov, 35 år gammal, skyldig på flera punkter. Dessa avgifter omfattade penningtvätt, konspiration för att begå penningtvätt, drift av ett olicensierat penningöverföringsföretag och brott mot D.C. Money Transmitters Act.

Sterlingov drev Bitcoin Fog fram till 2021

Under hela rättegången hävdade Sterlingov att han bara var en deltagare i att använda tjänsten snarare än dess faktiska operatör. USA: s justitiedepartement avslöjade dock genom ett pressmeddelande att rättegångsbevis slutgiltigt bevisade Sterlingovs engagemang i att driva Bitcoin Fog från oktober 2011 till april 2021. Hans verksamhet fungerade främst som en kanal för brottslingar som syftar till att dölja ursprunget till deras olagliga vinster från de nyfikna ögonen på brottsbekämpande myndigheter.

Under dessa tio år bidrog Bitcoin Fog till att tvätta över 1,2 miljoner Bitcoin, som vid tidpunkten för transaktionerna värderades till cirka 400 miljoner dollar. En betydande del av dessa tvättade medel spårades tillbaka till darknet-marknader, kända för sin handel med narkotika, datorbedrägerier, identitetsstöld och spridning av material om sexuella övergrepp mot barn.

Jim Lee, chef för Internal Revenue Service (IRS) brottsutredningsenhet, underströk under rättegången att den tilltalade var avgörande för att tvätta hundratals miljoner dollar av olagliga dark web-fonder genom Bitcoin Fog, i syfte att maskera den verkliga källan till dessa medel.

På försvarssidan har Sterlingovs advokat, Tok Ekeland, signalerat avsikter att utmana juryns beslut genom ett överklagande. Efter den fällande domen krävde juryn konfiskering av tillgångar kopplade till Bitcoin Fog, vilket inkluderade 1 354 BTC i en Bitcoin Fog-plånbok och nästan 350 000 dollar i olika kryptovalutor lagrade på ett konfiskerat Kraken-konto.

De allvarligaste anklagelserna mot Sterlingov, nämligen konspirationen för penningtvätt och själva penningtvätten, kan leda till ett maximalt fängelsestraff på 20 år, medan de återstående anklagelserna kan leda till upp till fem års fängelse. Domen för Sterlingov är öronmärkt för den 15 juli.

Rättegång väntar för Tornado Cash-medgrundare

Roman Storm, en av skaparna av den omtvistade kryptomixern Tornado Cash, väntar på sin rättegång i september om anklagelser inklusive konspiration för att begå penningtvätt, konspiration för att verka utan en penningöverföringslicens och konspiration för att bryta mot International Emergency Economic Powers Act. Storm har förklarat sig oskyldig till alla anklagelser.

Storm, som formellt åtalades i augusti 2023 och för närvarande är frisläppt mot en borgen på 2 miljoner dollar, har understrukit de betydande konsekvenser som detta fall har för Web3-utvecklare och alla som är intresserade av programvaru- och integritetsrättigheter. Trots att Tornado Cash-anhängare hävdar att tjänsten endast underlättar programvara för decentraliserade finansiella transaktioner utan att direkt hantera penningöverföring, uppfattas dess tillslag som ett överhängande hot mot utvecklare som fokuserar på integritetscentrerade applikationer.

United States Treasury har sedan dess listat Tornado Cash på sin Specially Designated Nationals-lista, vilket effektivt förbjuder amerikanska interaktioner med denna mixer. Avdelningen anklagar Tornado Cash för att ha tvättat mer än 7 miljarder dollar i virtuell valuta sedan starten 2019.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter