Tethers FBI-återhämtningsuppdrag på 1,4 miljoner dollar

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Den 12 mars i Chicago, Illinois, offentliggjorde United States Attorney's Office att omkring 1,4 miljoner dollar i kryptovalutan Tether hade konfiskerats. Denna betydande summa greps under misstanke om att den utgjorde de olagliga intäkterna från en sofistikerad bluffverksamhet för kundsupport.

Detta framgångsrika återvinningsuppdrag leddes av de gemensamma ansträngningarna från justitiedepartementet (DOJ) och Federal Bureau of Investigation (FBI). Det amerikanska åklagarämbetet noterade att kryptovalutaplattformen Tether spelade en avgörande roll för att underlätta operationen och lånade ut sitt stöd till myndigheterna.

Per ett pressmeddelande från Tether:

“Vi är stolta över vårt samarbete med den amerikanska regeringen för att bekämpa ekonomiskt bedrägeri inom kryptovalutans ekosystem. Beslaget av 1,4 miljoner dollar i Tether (USDT) markerar en viktig milstolpe i vårt pågående arbete för att upprätthålla integriteten i denna snabbt utvecklande bransch. Vårt åtagande att skydda användare och utrota olaglig verksamhet förblir orubbligt. Tillsammans med brottsbekämpande myndigheter över hela världen kommer vi att fortsätta att leda arbetet med att främja en tryggare och säkrare miljö.”

Enligt myndigheterna handlade det om att lura personer, främst äldre, genom en bedräglig bluff med kundsupport. Tillvägagångssättet innebar att popup-annonser visades på potentiella offers datorskärmar, som falskeligen varnade dem för att deras datorer hade äventyrats och uppmanade dem att ringa ett falskt kundsupportnummer för att få hjälp. När offren väl hade fått kontakt lurades de vidare att tro att deras bankkonton var i fara, vilket ledde dem till en annan bedragare som utgav sig för att vara en supportagent.

Dessa offer manipulerades sedan till att överföra sina bankmedel till USDT (Tether) under sken av att skydda sina tillgångar. Tyvärr resulterade denna åtgärd i att offren avyttrades av sina tokens, med bedragarna som avbröt alla kommunikationslinjer efter transaktionen.

Den amerikanska åklagarmyndigheten underströk betydelsen av denna händelse som ett av de första fallen där USA har återkrävt USDT direkt från en digital valutaplånbok utan vårdnadshavare som varit inblandad i bedräglig verksamhet.

I relation till den pågående utredningen är den exakta metoden som användes för att återfå medlen fortfarande hemlig. En affidavit som lämnades in den 24 januari ger dock en viss inblick och antyder att brottsbekämpande myndigheter kunde spåra de olagligt förvärvade medlen till fem olika digitala plånböcker.

I affidaviten anges vidare att dessa plånböcker visade sig innehålla tillgångar som var direkt kopplade till intäkterna från ett bedrägeriförsök, som kännetecknas av att medel i relativt små belopp flyttas genom olika mellanliggande adresser utan något uppenbart legitimt syfte, uppenbarligen i ett försök att tvätta de olovligt förvärvade vinsterna.

I ett relaterat ärende har justitiedepartementet dessutom väckt åtal mot två personer för deras inblandning i en miningverksamhet för kryptovalutor inom ett skoldistrikt, vilket understryker den bredare granskningen av energianvändningen inom den amerikanska kryptovalutasektorn.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter