Vad är Liquid Staking?

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

När du satsar tokens kan du inte använda dem för andra saker som att handla eller få mer intäkter i DeFi. Men vissa tjänster låter dig satsa dina tokens och ger dig en annan token i gengäld. Denna nya token visar att du fortfarande äger de som du har satsat, och du kan handla med den eller använda den i blockkedjeappar. 

I den här artikeln analyserar vi denna process i detalj och svarar på hur liquid staking fungerar, dess fördelar och begränsningar, populära tokens och mycket mer.

Vad är staking?

Staking är som att lägga en del av din kryptovaluta åt sidan för att hjälpa till att driva ett blockkedjenätverk; du får belöningar för att göra det.

Det är som att lägga dina pengar på ett speciellt online-sparkonto. Att låsa dina digitala mynt på blockkedjan, en digital huvudbok, hjälper till att hålla nätverket säkert och smidigt. I utbyte mot att du hjälper till får du extra mynt som belöning, på samma sätt som du tjänar ränta från en bank.

Staking är viktigt för vissa blockkedjor som använder ett system som kallas Proof of Stake (PoS) eller liknande metoder. Istället för att använda en massa elektricitet för att skapa nya block som Proof of Work (PoW) gör, använder PoS de mynt som människor håller för att välja vem som får skapa nya block och hålla blockkedjan igång.

Tillgångar som är inlåsta, eller “stakade”, uppmuntrar människor som validerar transaktioner att följa reglerna. Om de försöker bryta mot reglerna eller göra något dåligt kan de förlora en del av de pengar de lagt in. Den här inställningen hjälper till att hålla systemet säkert och säkerställer att transaktionerna hanteras korrekt. 

Vad är Liquid Staking?

Likvid staking i krypto låter dig få ut det mesta av dina stakade tillgångar genom att låta dig använda dem i DeFi-världen. 

Så här fungerar det: 

Likvid staking i kryptovalutor gör det möjligt för användare att satsa sina tokens för att stödja nätverkssäkerhet och konsensus samtidigt som de får en likvid, omsättningsbar token i gengäld. Denna process upprätthåller likviditeten, vilket gör det möjligt för användare att delta i andra investeringar eller aktiviteter utan att låsa tillgångar.

Den här innovationen gör det möjligt för deltagare att delta i olika decentraliserade finansapplikationer, från låneplattformar till spelmarknader, utan behov av specialutrustning eller tekniskt kunnande. 

Processen låser inte bara upp likviditet, vilket möjliggör användning av stakade tillgångar i hela DeFi-ekosystemet, utan öppnar också en chans till ytterligare intäkter genom deltagande i olika DeFi-tjänster, utöver belöningarna från själva stakningen.

Traditionell staking vs flytande staking

Traditionell stapling kontra flytande stapling

Staking av kryptovalutor kan ge belöningar, men de två metoderna har olika stilar. Traditionella staking-tokens hjälper nätverket direkt och ger potentiellt högre belöningar. Nackdelen? Dina tokens är låsta tills staking-perioden är slut.

Med flytande staking kan du få tokens som representerar dina stakade tillgångar, så att du kan handla dem eller använda dem i DeFi samtidigt som du fortfarande får (något lägre) belöningar. Så du förlitar dig på en tredje part och lägger till viss risk.

Människor väljer traditionell staking för högre belöningar och direkt deltagande eller likvid staking för flexibilitet och DeFi-åtkomst. 

FeatureTraditional StakingLiquid Staking
Asset LocksTillgångar är låsta under en period (“låsta”)Användare får likvida tokens som representerar deras insatta tillgångar
LikviditetTillgångar kan inte handlas eller användas någon annanstansLikvida tokens kan handlas eller användas i DeFi, och så vidare.
BelöningarGenerellt högre potentiella belöningar på grund av validerarrollenKan ha något lägre belöningar på grund av protokollavgifter
KomposabilitetBegränsad tillgång till DeFi-möjligheter medan stakadeMöjliggör deltagande i olika DeFi-protokoll med insatta tillgångar
RiskerLåg teknisk riskHögre motpartsrisk (beroende av insättningsleverantör)
DecentraliseringAnvändare deltar direkt i nätverksvalideringMer centraliserat, förlitar sig på insatsleverantören
ExempelCosmos, Polkadot, CardanoLido, Rocket Pool

Fördelar med flytande stakning

Du kanske undrar vilka fördelarna är med flytande staking-polletter, de erbjuder flera av dem:

 • Frigöra låsta medel: I Ethereum och liknande nätverk kan du inte handla med tokens eller använda dem som säkerhet för lån när du stakar dem. Men med likvid staking kan du fortfarande använda värdet av dessa tokens för handel eller som säkerhet i DeFi-appar även om de är stakade. 
 • Förbättrad integration av DeFi: När du satsar digitala tillgångar kan du få speciella tokens som kvitto. Dessa tokens kan användas i olika finansiella onlinetjänster, som att låna pengar eller satsa på framtida händelser. 
 • Expanderande intjäningspotential: Traditionell staking betalar användare för att hjälpa till med transaktioner. Med flytande staking kan användarna tjäna mer genom att använda olika finansiella tjänster. 
 • Enklare deltagande: Likvida staking-tjänster låter människor tjäna pengar från blockkedjebelöningar enkelt, utan att behöva inrätta komplicerade system eller ha mycket ETH som solovaliderare gör på Ethereum-nätverket. 

Risker och begränsningar

Likvid staking kommer också med risker och begränsningar. Det är viktigt att vara medveten om dessa innan du bestämmer dig för att delta i liquid staking:

 • Slashes: I ett proof-of-stake-nätverk kan en validator som du har valt ut straffas om denne gör något dåligt eller inte sköter sitt jobb på rätt sätt. Om det händer kan du förlora en del av de pengar du lagt in hos dem. Det är därför det är viktigt att välja pålitliga validerare när du placerar dina tillgångar på ett sätt som gör att du fortfarande kan använda dem.
 • Exploits: Plattformar och protokoll som möjliggör flytande staking kan attackeras av hackare. Detta kan leda till att människor förlorar sina satsade pengar eller att de tokens de får för att satsa blir mindre värdefulla. Det är mycket viktigt att kontrollera hur säker en liquid staking-tjänst är och se om den har en bra historia av säkerhet innan du använder den.
 • Sekundär marknadsvolatilitet: När du gör likvida insatser får du speciella symboler som står för de pengar du sätter in. Du kan köpa och sälja dessa tokens. Men deras pris kan förändras mycket på grund av hur människor känner för marknaden, hur lätt det är att köpa och sälja dem och hur kryptomarknaden går. Detta kan påverka hur mycket din investering är värd, och det kanske inte alltid matchar hur bra de faktiska tillgångarna går.

Protokoll för insatser i flytande tillgångar

Likvida stakingprotokoll som Lido och Rocket Pool förändrar hur människor använder staking i Ethereum genom att erbjuda nya sätt att lösa problem som att man inte kan använda sina stakade medel och att man behöver mycket pengar för att börja staka. De gör det enklare och mer tillgängligt. 

Vad är Lido Staking?

Lido är ett decentraliserat finansprotokoll som erbjuder likvid staking för Ethereum, bland andra blockkedjor. När användare satsar sina Ethereum (ETH) genom Lido får de stETH (staked ETH) i retur, vilket representerar deras satsade ETH plus intjänade belöningar. 

Denna ETH kan sedan användas i olika DeFi-protokoll, vilket gör det möjligt för användare att tjäna ytterligare inkomster från sina insatta tillgångar. 

Lidos främsta fördel är dess förmåga att tillhandahålla omedelbar likviditet till insatta tillgångar, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för investerare som inte vill låsa upp sitt kapital.

Rocket Pool Service

Rocket Pool är en populär tjänst på Ethereum-nätverket som låter människor satsa sin kryptovaluta eller köra sina datorservrar för nätverket. Genom att satsa ETH med Rocket Pool får användarna rETH, en token som representerar deras satsade ETH och ackumulerade satsningsbelöningar. 

Rocket Pool skiljer sig från ett decentraliserat nätverk av operatörer, vilket garanterar en hög grad av decentralisering och säkerhet. Det sänker ingångströskeln för staking på Ethereum genom att tillåta deltagande med så lite som 0,01 ETH, vilket gör det tillgängligt för en bredare publik.

Tokens som stöder liquid staking

Populära tokens som stöder Liquid Staking

Genom att delta i liquid staking får du liquid staking tokens (LSTs) som representerar dina stakade tillgångar och kan användas för olika DeFi-ändamål som utlåning eller handel.

Här är några av de mest populära tokens som stöder likvid staking:

Ethereum (ETH)

 • Lido Staked Ether (stETH): Den mest populära LST:en, som erbjuder exponering mot staked ETH och representerar den största marknadsandelen.
 • Rocket Pool ETH (rETH): Ett decentraliserat alternativ till Lido, som erbjuder en community-driven metod för flytande staking av ETH.
 • Andra alternativ: Frax Ether (frxETH), Mantle Staked Ether (METH), etc.

Solana (SOL):

 • Marinade Staked SOL (mSOL): En ledande leverantör av lösningar för flytande staking av SOL, som erbjuder mSOL-tokens som representerar stakad SOL.
 • Lido Staked SOL (stSOL): Lidos erbjudande för flytande staking SOL, ger ett alternativ till Marinade.

Cosmos (ATOM)

 • Stride Staked ATOM (stATOM): En populär lösning för flytande staking av ATOM, vilket möjliggör deltagande i Cosmos ekosystem.
 • Andra alternativ: Flytande stagning (LQST), Agoric (AGT), etc.

Övriga symboler

 • En mängd andra symboler som Polygon (MATIC), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) och Cardano (ADA) har också olika alternativ för flytande staking tillgängliga.

Slutsats om likvidinsats

Likvid staking låter människor tjäna belöningar genom staking, utan att ge upp kontrollen över sina tillgångar. Det innebär att du fortfarande kan använda krypto för att tjäna mer pengar eller låna mot det, vilket gör allt mer flexibelt och tillgängligt. 

Även om det erbjuder många fördelar som enklare tillgång till DeFi och potential för extra inkomster, bör användarna fortfarande se upp för risker som säkerhetsproblem eller prisförändringar. 

I allmänhet gör liquid staking staking enklare och mer användbart för alla, vilket ökar kraften i DeFi längs vägen.

Fråga om flytande stakning

Hur fungerar liquid staking?

Liquid staking låter dig placera din kryptovaluta och få en handelsbar token i gengäld. Denna token representerar dina insatta tillgångar och kan användas i DeFi-plattformar.

Vad är skillnaden mellan flytande staking och staking?

Likvid staking ger en token som representerar dina insatta tillgångar för användning i DeFi, vilket erbjuder likviditet. Traditionell staking låser dina tillgångar och begränsar deras användning utanför att tjäna stakingbelöningar.

Är likvid staking riskabelt?

Ja, det innebär risker som säkerhetsproblem i stakingplattformen, potentialen för förlust på grund av valideringsstraff (slashing) och prisvolatilitet för de utfärdade polletterna.

Vilka tokens stöder flytande staking?

Populära tokens som stöder flytande staking inkluderar Ethereum (ETH), Solana (SOL) och Cosmos (ATOM), med plattformar som utfärdar sina versioner av staked tokens (t.ex., stETH för Ethereum).

Vilka är de mest populära protokollen för flytande staking?

Lido och Rocket Pool är bland de mest populära, och erbjuder lösningar för flytande staking för Ethereum och andra kryptovalutor.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter