Vad är kryptobörser och hur fungerar de?

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Den här artikeln är en enkel guide till kryptovalutabörser, där du kan handla digitala valutor som Bitcoin. Vi förklarar hur man använder dessa plattformar, inklusive hur man börjar handla, deras säkerhetsfunktioner och vilka de bästa utbytesplattformarna är. Vi diskuterar också hur dessa börser tjänar pengar och beskriver kortfattat de olika typerna: Centraliserade, decentraliserade och hybridbörser. 

Viktiga slutsatser

 • Vad är kryptobörser: De är onlineplattformar där du kan köpa eller sälja digitala valutor som Bitcoin och Ethereum.
 • Egenskaper: Dessa börser erbjuder olika handelsalternativ, säkerställer snabba affärer och har stark säkerhet för att skydda dina pengar.
 • Använda en börs: För att börja handla måste du registrera dig, sätta in pengar och sedan kan du köpa eller sälja kryptovalutor.
 • Tjäna pengar: Börser tjänar pengar främst genom att ta ut avgifter för varje handel du gör.
 • Typer av utbyten: Det finns tre typer: Centraliserade börser (enkla att använda och lämpliga för stora affärer), decentraliserade börser (säkrare och mer privata, men kan vara svårare att använda) och hybridbörser (blandade funktioner från både centraliserade och decentraliserade börser).

Hur fungerar kryptobörser?

Dessa börser fungerar som mellanhänder mellan köpare och säljare. De är viktiga för likviditeten och tillgängligheten av olika kryptovalutor.

Viktiga funktioner hos kryptobörser
Kryptobörser har en mängd olika funktioner, inklusive:

 • Handel med par: Börser erbjuder en mängd olika handelspar, till exempel BTC/USD eller ETH/BTC, så att användare kan handla en kryptovaluta mot en annan eller mot fiatvaluta.
 • Ordertyper: Användare kan placera olika order, marknads-, limit- och stopporder, för att utföra affärer enligt sina strategier.
 • Likviditet: Hög likviditet innebär att det finns tillräckligt många köpare och säljare på plattformen för att order ska kunna utföras snabbt och till aktuella priser.
 • Säkerhetsåtgärder: Ansedda börser implementerar robusta säkerhetsåtgärder som tvåfaktorsautentisering (2FA), kylförvaring för medel och kryptering för att skydda användarnas tillgångar och data.
Så fungerar kryptobörser

Hur man använder en kryptobörs

Människor använder onlineplattformar för att köpa digitala valutor som Bitcoin och Ethereum och betraktar dem som investeringar för framtiden. Eftersom priserna på kryptovalutor ändras mycket handlar vissa personer också ofta med dem för att göra snabba vinster genom att köpa när priserna är låga och sälja när de är höga. 

Förutom att investera och handla använder vissa människor också kryptovalutor för att betala för saker där de accepteras, vilket gör dem vanligare i det dagliga livet. Vissa kryptobörser ger användarna ett fysiskt betalkort som kan användas för att betala för varor och tjänster. Det är ett populärt sätt att använda trading- och investeringsvinster.

För detta behöver du en kryptobörs, och för att använda en sådan plattform, följ dessa allmänna steg:

1. Skapa ett konto: Verifiera din identitet i enlighet med börsens Know Your Customer-regler.
2. Sätt in medel: Sätt in kryptovaluta eller fiatpengar på ditt börskonto med hjälp av de angivna metoderna.
3. Handla: Navigera i handelsgränssnittet för att köpa eller sälja kryptovalutor. Du kan analysera prisdiagram och använda olika verktyg för att fatta välgrundade beslut.
4.Ta ut pengar: du kan ta ut pengar till din plånbok eller bankkonto efter handel.

Hur tjänar börserna pengar?

Att förstå kryptobörser och hur de fungerar är avgörande för alla som vill engagera sig på den digitala valutamarknaden. Låt oss nu utforska de olika intäktsströmmarna som gör det möjligt för dessa börser att tjäna pengar.

Handelsavgifter
Ett av de främsta sätten som kryptobörser tjänar pengar på är genom handelsavgifter. Dessa är små procentsatser som tas från varje handel som utförs på deras plattform. Så här fungerar det:

 • Avgifter för maker-taker: Börser använder ofta en maker-taker avgiftsmodell, där makern (den person som tillför likviditet till marknaden genom att placera en limiterad order) betalar en lägre avgift än taker (den person som tar bort likviditet genom att fylla order).
 • Volymbaserade rabatter: För att motivera handel med stora volymer erbjuder många börser lägre avgifter för användare som handlar stora mängder kryptovaluta.
 • Avgifter för uttag och insättning: Förutom handelsavgifter kan börserna ta ut avgifter för insättning och uttag av medel. Dessa är fasta avgifter – fasta avgifter för uttag och insättningar, oavsett belopp. Dessutom kan procentbaserade avgifter – en procentandel av transaktionsbeloppet – vara mer kostnadseffektiva för mindre transaktioner.
 • Avgifter för notering: Nya kryptovalutor försöker ofta bli listade på populära börser för att öka sin synlighet och trovärdighet. Börser kan ta ut engångsavgifter för listning (fasta avgifter för att granska och eventuellt lista en ny kryptovaluta) eller löpande kostnader (extra avgifter för att upprätthålla listningen och tillhandahålla support).
 • Spread: Spreaden är skillnaden mellan en kryptovalutas köp- och säljkurs. Börser kan dra nytta av denna spread genom att köpa lågt och sälja högt. De kan sätta köpkursen något lägre och säljkursen något högre än marknadsgenomsnittet och dra nytta av skillnaden.
 • Förvaringstjänster och plånboksavgifter: Vissa börser erbjuder förvaringstjänster där de förvarar kryptovalutor för användarnas räkning. De kan ta betalt för lagringsavgifter (för att tillhandahålla säker lagring av digitala tillgångar) eller försäkring (valfritt försäkringsskydd för tillgångar som hålls i förvar).
 • Andra intäktsströmmar: Börser kan ha ytterligare intäktsströmmar, t.ex:

– Staking: Tillåter användare att tjäna belöningar genom att låsa upp specifika kryptovalutor, där börsen tar en andel av staking-belöningarna.

– Kryptolån: Kryptolån på börser gör det möjligt för användare att låna ut sina kryptovalutor till andra mot ränta, medan börserna tjänar pengar genom att ta ut avgifter för dessa transaktioner.

– Marknadsdata och API-åtkomst: Säljer marknadsdata eller tillgång till sitt handels-API till institutionella eller algoritmiska handlare.

Börser och deras avgifter
Här följer några exempel från verkligheten:

 • Binance: Känd för sina relativt låga handelsavgifter, som kan sänkas ytterligare med hjälp av sin ursprungliga BNB-token.
 • Coinbase: Tar ut en procentbaserad avgift för transaktioner och har ett mer användarvänligt gränssnitt, vilket kan locka nybörjare som är villiga att betala en premie för användarvänlighet.

FAQ om kryptobörser

Vad gör kryptobörser?

En kryptobörs är en plattform där användare kan köpa, sälja eller handla kryptovalutor. Användarna skapar konton, sätter in pengar (fiatvaluta som USD eller kryptovalutor) och lägger order om att köpa eller sälja.

Vilka är de tre huvudtyperna av kryptobörser?

En enda enhet äger centraliserade börser (CEX) och möjliggör kryptohandel. Decentraliserade börser (DEX) är peer-to-peer och underlättar direkta användartransaktioner utan mellanhänder. Hybridbörser kombinerar CEX-effektivitet med DEX-säkerhet och integritet.

Är kryptobörser säkra?

Kryptobörser varierar i säkerhet; vissa implementerar starka säkerhetsåtgärder, medan andra kan vara mer sårbara för hackning. Det är viktigt att undersöka och använda ansedda börser med en bra meritlista och att aktivera ytterligare säkerhetsfunktioner som tvåfaktorsautentisering. 

Vilken är den säkraste kryptobörsen?

Det är svårt att säga vilken kryptobörs som är den säkraste, eftersom säkerhet kan vara subjektiv och beror på olika faktorer. Kraken anses dock allmänt vara ett av de säkrare alternativen i branschen, känt för sina robusta säkerhetsåtgärder och goda rykte.

Kan man växla krypto mot riktiga pengar?

Ja, du kan växla kryptovaluta mot riktiga pengar via onlinebörser, peer-to-peer-transaktioner eller uttagsautomater för kryptovaluta. 

Typer av kryptovalutabörser

Att förstå de olika typerna av kryptovalutabörser är avgörande för investerare och handlare som vill engagera sig på kryptomarknaden.

Typer av kryptovalutabörser

Centraliserade kryptobörser (CEX)

Centraliserade börser är den vanligaste typen av kryptobörser och fungerar som mellanhänder mellan köpare och säljare. De styrs av en centraliserad organisation som kontrollerar börsens verksamhet. Exempel på centraliserade börser är Binance, Coinbase och Kraken.

Fördelar

 • Användarvänligt gränssnitt: Många CEX erbjuder intuitiva plattformar som är lätta för nybörjare att navigera.
 • Hög likviditet: Centraliserade börser har vanligtvis högre handelsvolymer, vilket säkerställer likviditet och gör det möjligt för användare att genomföra stora affärer med minimal påverkan på marknadspriset.
 • Avancerade funktioner: De tillhandahåller ofta ytterligare tjänster som marginalhandel, terminer och optioner.
 • Kundtjänst: CEX har vanligtvis dedikerade supportteam som hjälper användare med frågor eller problem.

Nackdelar

 • Säkerhetsrisker: Eftersom de är centraliserade är de mer mottagliga för hackning och säkerhetsöverträdelser.
 • Tillsyn av lagstiftning: CEX-företag omfattas av statliga regler som påverkar deras verksamhet och kan leda till insamling av personuppgifter.
 • Begränsningar för uttag: Det kan finnas begränsningar för hur mycket kryptovaluta du kan ta ut inom en viss tidsram.

Decentraliserade kryptobörser (DEX)

Decentraliserade börser fungerar utan en central myndighet och underlättar direkta peer-to-peer-transaktioner på en blockkedja. Exempel på decentraliserade börser är Uniswap, SushiSwap och PancakeSwap.

Fördelar

 • Säkerhet: Eftersom det inte finns någon central felpunkt är DEX-enheter mindre sårbara för hackning.
 • Integritet: Användarna behåller kontrollen över sina privata nycklar och sin personliga information.
 • Motstånd mot censur: Transaktioner är komplexa att censurera eller störa på grund av blockkedjans decentraliserade natur.

Nackdelar

 • Lägre likviditet: DEX har ofta lägre handelsvolymer än CEX, vilket leder till högre prisglidning.
 • Komplexitet: De kan vara mindre användarvänliga, särskilt för dem som är nya i kryptovalutautrymmet.
 • Begränsade funktioner: DEX tillhandahåller vanligtvis inte avancerade handelsalternativ som marginalhandel.

Hybridbaserade kryptobörser

Hybridbörser kombinerar de bästa egenskaperna hos både CEX och DEX och erbjuder en balans mellan säkerhet, integritet och funktionalitet.

Fördelar

 • Förbättrad säkerhet: Hybridbörser kan tillhandahålla DEX:s säkerhetsfördelar samtidigt som de erbjuder CEX:s kundsupport och användarupplevelse.
 • Regelefterlevnad: De kan erbjuda en viss grad av regelefterlevnad samtidigt som de tillhandahåller integritetsfunktioner.
 • Mångsidighet: Användarna kan utnyttja avancerade handelsfunktioner i en säkrare miljö.

Nackdelar

 • Komplexitet i driften: Att kombinera centraliserade och decentraliserade element kan göra plattformen mer komplex att hantera och använda.
 • Ny teknik: Eftersom det är ett relativt nytt koncept kan det finnas färre exempel på marknaden, och tekniken kanske inte är lika beprövad som för mer etablerade börser.

Topp 10 kryptovalutabörser rankade efter volym (2024)

Handelsvolymen på en börs är en av de viktigaste indikatorerna på dess likviditet och allmänna hälsa. Under 2024 fortsätter landskapet av de bästa börserna efter volym att utvecklas, vilket återspeglar marknadens dynamiska natur.
Nedan finns en lista över de 10 bästa kryptovalutabörserna rankade efter volym 2024 Observera att handelsvolymen kan fluktuera dagligen och att rankningen kan ändras i enlighet med detta.

Topp 10 kryptovalutabörser

1. Binance

 • Viktiga funktioner: Erbjuder olika mynt, terminer och marginalhandel med konkurrenskraftiga avgifter.
 • Volymindikator: Håller ständigt topplaceringen för handelsvolym, vilket indikerar hög likviditet och användarnas förtroende.

2. Coinbase 

 • Viktiga egenskaper: Känd för sitt användarvänliga gränssnitt och regelefterlevnad, vilket gör den till en favorit bland amerikanska handlare.
 • Volymindikator: Upprätthåller en stark position på marknaden med en betydande volym av USD-handelspar.

3. Bybit

 • Viktiga funktioner: Erbjuder en användarvänlig handelsplattform med en snabb motor, bra kundservice och support på många språk för alla nivåer av kryptohandlare.
 • Volymindikator: Bybit erbjuder handel i 536 kryptovalutor, 6 traditionella valutor och har 775 marknadspar. Det mest handlade paret på Bybit är ETH/USDC.

4. Kraken

 • Viktiga funktioner: Känd för robusta säkerhetsåtgärder och ett brett urval av fiat-till-kryptopar.
 • Volymindikator: Håller en stadig volym med en lojal användarbas, särskilt i Europa.

5. Bitfinex

 • Viktiga funktioner: Avancerade handelsfunktioner och diagramverktyg för professionella handlare.
 • Volymindikator: Hög volym, särskilt i handelsparen BTC/USD och ETH/USD.

6. HTX Global

 • Viktiga funktioner: Erbjuder en omfattande lista över kryptovalutor och en dedikerad token, HT, som kan användas för rabatter på handelsavgifter.
 • Volymindikator: Bibehåller en hög volym, särskilt på den asiatiska marknaden.

7. Bithumb

 • Viktiga funktioner: Det är en av de största sydkoreanska börserna som är kända för sina koreanska Won (KRW) handelspar.
 • Indikator för volym: Betydande volym, till stor del driven av den lokala sydkoreanska marknaden.

8. OKEx

 • Viktiga funktioner: Tillhandahåller olika tjänster, inklusive spot- och derivathandel.
 • Volymindikator: Har en hög volym med en stark närvaro på de asiatiska marknaderna.

9. Bitstämpel

 • Viktiga funktioner: En av de äldsta börserna, den är känd för sin tillförlitlighet och lättanvända gränssnitt.
 • Volymindikator: Konsekvent volymfokusering på stora kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum.

10. KuCoin

 • Viktiga funktioner: Erbjuder olika altcoins och användarvänliga handelstjänster.
 • Volymindikator: Känd för sina konkurrenskraftiga handelsavgifter och kampanjer som ökar volymen.

Slutord om vad som är kryptobörser

Kryptovalutabörser är viktiga plattformar för handel med digitala valutor och erbjuder olika tjänster från köp och försäljning till komplex handel. De kombinerar användarvänliga funktioner med robusta säkerhetsåtgärder för att säkerställa säkra och effektiva transaktioner.

Oavsett om du väljer en centraliserad, decentraliserad eller hybridbörs erbjuder varje typ unika fördelar som är skräddarsydda för olika handelsbehov. Att förstå dessa plattformar är viktigt för alla som vill köpa eller handla kryptovalutor.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter