Vad är en fröfras?

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

⚡️ Vad används fröfrasen för?

En seed phrase är en samling ord som innehåller all information som behövs för att återställa Bitcoin-medel online. Plånbokens programvara genererar vanligtvis seed-frasen och instruerar användaren att spara den på papper.

⚡️ Hur genererar jag en seed phrase?

Processen för att generera en seed-fras börjar med att generera slumpmässiga data som kallas entropi. Entropin går sedan igenom en hashfunktion, specifikt SHA256, för att generera en kontrollsumma. Sedan läggs en del av kontrollsumman till de slumpmässiga uppgifterna.

⚡️ Använder Coinbase en såddfras?

Å andra sidan genererades din egen återställningsfras på 12 ord, även känd som ett “initialt nummer”, av Coinbase Wallet. Detta innebär att om du förlägger din återställningsfras kommer du inte längre att kunna komma åt din Coinbase Wallet.

⚡ ️ Vad är en seed phrase binance?

En seed-fras är en sekvens av ord som ger dig tillgång till din kryptovalutaplånbok. Begreppen mnemonic seed eller mnmemonic phrase används ofta för att beskriva samma sak.

Exempel på fröfras

En seed phrase är en uppsättning ord som genereras av en kryptovalutaplånbok och som ger tillgång till de kryptovalutor som är kopplade till den plånboken. Tänk på plånboken som en lösenordshanterare för kryptovalutor och den inledande frasen som ett huvudlösenord. Du kommer alltid att ha tillgång till all valuta som är kopplad till den plånbok som genererade frasen, även om du raderar eller tappar bort den.

Idén om “self-reliance” är en av de grundläggande idéerna bakom kryptovalutor:

Hur vet blockkedjan vilken kryptovaluta som tillhör dig?
Hur gör man en seed phrase binance?
 • Din digitala valuta ska vara tillgänglig utan att privat information avslöjas, och det finns ingen anledning att anförtro den till banker eller tredje part.
 • Med hjälp av ett omfattande nätverk av datorer som validerar varje transaktion gör blockkedjetekniken det möjligt för Bitcoin och Ethereum att tillhandahålla ett säkert system för globala penningöverföringar.

Hur vet blockkedjan vilken kryptovaluta som tillhör dig?

Den använder algoritmiskt skapade chiffer, liknande lösenord, som bara ägaren har tillgång till. När du skapar en kryptoplånbok – oavsett om det är en programvaruplånbok som Coinbase Wallet eller en hårdvaruenhet – genereras en sträng med enkla ord (även känd som en återställningsfras) som din källfras eller seed. Detta är din nyckel till att låsa upp och spendera den kryptovaluta som är kopplad till plånboken, så det är viktigt att förvara den på ett säkert sätt.

Använder Coinbase seed phrases?
Hur hittar jag min fröfras?

Plånboken genererar privata nycklar och ett startnummer med hjälp av en speciell kombination av ord. Tänk på plånboken som en kryptolösenordshanterare, med den inledande frasen som huvudlösenord.

Anledningen till att den första frasen är en samling av 12-24 enkla ord (som “army”, “energy”, “fabric”, “happy” eller “opera”) snarare än ett nummer är att långa kedjor av siffror är svåra att komma ihåg och även att tolka korrekt – tänk på hur svårt det kan vara att ange ett alltför långt Wi-Fi-lösenord. Omvänt är en rad ord som inte verkar ha med varandra att göra ganska enkla att komma ihåg.

 • Om du tappar bort din seed phrase eller glömmer bort den finns det inget sätt att återställa den och därmed få tillgång till din kryptovaluta. Detta är ytterligare en säkerhetsåtgärd som är utformad för att skydda dina tillgångar;
 • Om någon får reda på din fras kan de ta kontroll över din valuta.
Varför källfrasen är viktig
Kan jag använda min startfras?

Därför är det viktigt att du lagrar din seed phrase på ett säkert ställe, t.ex. i ett lösenordsskyddat dokument eller en krypterad fil.

Att generera en startfras kan göras på tre olika sätt:

 • För din bekvämlighet erbjuder Binances Trust Wallet ett enkelt gränssnitt och genererar en individuell fras för dig. Dessutom är Bitaddress.org ett annat bra verktyg för att bygga din egen plånbok från grunden om så önskas.
 • Om du inte vill hantera din seed phrase finns det andra alternativ. Du kan till exempel använda en hostad plånbokstjänst som Coinbase Wallet, som lagrar din seed phrase binance i ett krypterat format på sina servrar.
En Seed-fras fungerar som huvudnyckel för din kryptovalutaplånbok
Vad är seed words?

Hur kan jag komma ihåg och bevara min seminala fras

Din startfras kan verka komplicerad och onödig, men den är värd att komma ihåg. Om du bestämmer dig för att hantera dina pengar är det viktigt att du memorerar och säkerhetskopierar din startfras för ditt välbefinnande och framtiden för dina finanser.‍

En brain wallet är en kryptovalutaplånbok som lagrar användarens privata nycklar i sitt eget minne.

Om du letar efter ett 100% säkert sätt att lagra din seed phrase, behöver du inte leta längre än till “brain wallet”. Detta alternativ är för dem som är säkra på sina minnesförmågor. Kom bara ihåg – om du glömmer din seed-fras kan det bli katastrofalt. Därför är det viktigt att ha en plan B om något skulle gå fel!

Vad är en fröfras?
Hur kan jag komma ihåg och bevara min seminala fras

Papper är en vanlig men nödvändig produkt som vi använder i vår vardag.

För den som vill ha en enkel men säker metod är det bästa alternativet att skriva ner en seed-fras på papper. Trots vissa risker (t.ex. att papperet kan tappas bort eller förstöras) hävdar många kryptovalutaexperter att det fortfarande är en av de mest tillförlitliga och okomplicerade metoderna för användare idag. Om du köper vissa hårdvaruplånböcker medföljer dessutom ofta ett papper som är särskilt utformat för detta ändamål.

USB-minne

Även om det kan se ut som en bra lösning finns det flera faror. Att lagra seedningsfraser på internet innebär inte automatiskt att de är bättre skyddade. USB-minnen kan skadas fysiskt och data som sparats på dem kan bli korrupta. Dessutom behöver du en bärbar dator för att använda ett USB-minne – och vi vet nu att det inte är tillrådligt att ha några enheter anslutna till internet som också har tillgång till din seed-fras.

Hur man genererar en seed fras binance.
Seed phrases är en viktig del av kryptovalutasäkerheten

Metall

Med tiden dyker det tack och lov upp nya alternativ för säkerhetskopiering som har bättre livslängd än papper. Några företag erbjuder till och med olika uppsättningar av stålbokstäver för att skapa ord, gravyr eller metallkort.‍

Det finns ingen absolut metod för att säkra din seed phrase, så det är upp till dig att avgöra vilket system som fungerar bäst för dig. Tänk på att det bara är du som får ha kunskap om både din seed phrase och den plats där den har lagrats.

Hur fungerar sidofrasen?
plånbok med fröfras

Det finns utan tvekan vissa saker som du aldrig bör göra när det gäller att bevara dina fröfraser:

 • Spara minnena i ditt sinne, snarare än på din kamerarulle.
 • Att skydda din konfidentiella information är av största vikt, och säkerheten för dina lösenord spelar en avgörande roll för detta. Kom dock ihåg att inte lagra dem i en lösenordshanterare för bästa möjliga säkerhetsåtgärder.
 • Håll din privata information säker genom att hålla den offline.
 • Använd aldrig webbplatser för återställning av seed phrase.

Kryptosäkerhet är starkt beroende av seed-fraser, så det är viktigt att skydda dem och vara på sin vakt mot personer som försöker hjälpa dig att återställa din plånbok. Om någon får tillgång till din seed phrase kan de återställa din plånbok och tömma den.

Vad är en 24 ord lång seedfras?
Hur fungerar en fröfras?

Hur fungerar en fröfras?

Seed-frasen genereras automatiskt när du skapar en kryptovalutaplånbok. Det första ordet är en lång sekvens av slumpmässiga siffror och används för att generera privata nycklar som gör att du kan skicka och spendera bitcoin.

Anledningen till att källfrasen ges till dig i verbal form (snarare än som en lång rad slumpmässiga siffror) är att människor är bättre på att komma ihåg och interagera med en sekvens av ord. Du behöver dock inte förlita dig enbart på ditt minne när det gäller seed-fraserna. Vilka är de bästa metoderna för att gömma undan dem?

Utgångspunkten för att generera den hemliga frasen är en lista med 2048 vanliga ord. Konceptet med en fröfras blev populärt efter 2013 års Bitcoin Improvement Proposal 39, som definierade en “deterministisk plånbok”, där en enda fröfras skulle kontrollera alla privata nycklar som lagras i plånboken.

Vad är den 12 ord långa frasen?
Hur fungerar fröfrasen?

Standarden gör också basplånböcker kompatibla:

 • För att byta plånbok behöver du bara ange din startfras i den nya plånboken och voilà – din kryptovaluta är redo att användas.
 • Du kan till och med återskapa din plånbok om du tappar bort eller raderar den, om än bara med din startfras.
 • Det är viktigt att skydda källfrasen mot hackare, nätfiskeförsök och andra former av dataförlust.

Hur kan du skydda dig själv och dina kryptovalutatillgångar när du investerar i en Cold Wallet?

Vad ska jag göra om jag tappar bort min seed phrase?

Det finns många sätt att skydda dina första ord, och de varierar beroende på hur mycket kryptovaluta du har och hur viktig säkerhet kontra bekvämlighet är för dig.

Vad ska jag göra om jag tappar bort min seed phrase?
Måste en fröfras vara i ordning?

En av de mest effektiva strategierna för att skydda den första terminen är att dela upp den på flera kassaskåp (vilket säkerställer redundans om något skulle gå fel på någon av platserna).

Vissa personer betalar däremot experter för att gravera in permanenta meddelanden i hårda ytor som rostfritt stål.

För många personer är det tillräckligt att skriva ner källfrasen och förvara kopior på flera säkra platser.

Coinbase Wallet är en oberoende produkt från Coinbase huvudapp, som ger dig tillgång till dina pengar och säker säkerhetskopiering av alla dina Google Drive- eller iCloud-data. Du bör också hålla din seed-phrase säker offline.

Hur kan jag komma ihåg och bevara min seminala fras
Kan jag använda min seed phrase på vilken plånbok som helst?

Du kommer att behöva seed-frasen tills du glömmer din lösenfras. Med den här metoden handlar allt om att ha seed-frasen. Du förlorar inte din kryptovaluta om du tappar eller har sönder din hårdvaruplånbok på bussen; istället kan du helt enkelt ange din seed phrase i en annan plånbok.

Vad händer om ditt utsäde skadas eller försvinner?

Om du tappar bort pappersbiten som din sidofras är skriven på, glömmer vilken bok den var gömd i eller dör utan att lämna över den till din arvinge, kommer du inte att kunna komma åt din krypto. Din kryptovaluta kommer att lagras säkert i blockkedjan om någon stjäl din sidofras, men du (eller dina arvingar) kommer inte att kunna komma åt den. Så se till att skydda din seed-fras! Om du förlorar din seed phrase kommer du inte att kunna komma åt din kryptovaluta.

Vad händer om ditt utsäde skadas eller försvinner?
Hur säkrar man en fröfras?

Finns det något annat jag kan göra om jag inte vill hantera källfrasen?

Ja, det är möjligt. För dig som väljer Coinbase för att köpa kryptovaluta finns det inget behov av att omedelbart flytta över den till en annan plånbok – även om det är ett alternativ. Det hela kokar ner till vad som fungerar bäst för dig! Istället kan du lämna det på ditt Coinbase-konto och låta Coinbase behålla det åt dig genom en “postad plånbok”.

När dina kryptotillgångar växer kommer du att vilja titta på de grundläggande säkerhetsalternativ som finns tillgängliga, till exempel att flytta en del av din kryptovaluta från ditt primära Coinbase-konto till ett Coinbase-valv, vilket lägger till ett lager av skydd utan att du behöver hantera din seed-frase eller privata nycklar. (Du kan också flytta bitcoin från en plånbok till en annan om du vill).

Seed phrases är en viktig del av kryptovalutasäkerheten
Hur ser en Seed-fras ut?

Vad är skillnaden mellan en seed phrase och en privat nyckel?

Den privata nyckeln är den “nyckel” som låser upp din bitcoin-, Ethereum- eller annan kryptovalutaplånbok. Den genereras algoritmiskt från den långa sträng av siffror som representeras av din seed-fras.

Din startfras ger dig tillgång till din kryptovalutaplånbok och alla privata nycklar som finns där. Du kan tänka på en kryptoplånbok som en lösenordshanterare för dina kryptovalutor – så länge du har ett huvudlösenord (startfras) har du tillgång till alla relaterade kryptovalutor.

Vad är innebörden av en bitcoin seed phrase?

Hur fungerar en fröfras?
En seed-fras är en serie ord som genereras av din kryptovalutaplånbok

Vanligtvis är fröfrasen (även känd som den första säkerhetskopian, återställningstermen, fröord, mnemonisk fras, hemliga ord, säkerhetskopia eller många andra namn) 12 eller 24 ord som registreras som säkerhetskopia när du ställer in. hårdvara bitcoin plånbok.

Som en typisk bitcoinanvändare kommer du dock aldrig att stöta på denna siffersekvens – du kommer istället att se en version som är mycket enklare att skriva ner (och komma ihåg om du behöver!).

Vad är hemligheten bakom att låsa upp en ny såddfras?

Det är en populär uppfattning att det är enkelt att gissa en fröfras. Det är ju trots allt bara 12 ord, eller hur? Om du lägger ner tillräckligt med tid på det verkar det som om du åtminstone kan få tag på någons seed-fras. Men sanningen är att om du eller din gadget genererar tillräckligt med entropi är det nästan omöjligt att fastställa den ursprungliga frasen.

Hur säkert är ett 12-ordsfrö?
Hur fungerar seed-frasen?

Detta är ett svårt problem. Eftersom BIP39-ordlistan har 2048 distinkta termer, skulle ett försök att extrahera den ursprungliga frasen med 12 ord (som förresten också måste vara i rätt ordning, inte bara orden själva) innebära att man gissar rätt på ett tal mellan 1 och 5 444 517 900 900 000 000 000 000 tusen miljoner miljarder miljoner

Att försöka förstå en sådan svindlande siffra är svårt, men det är jämförbart med antalet atomer som utgör vårt universum. Det skulle ta världens mest kraftfulla superdatorer en evighet att prova alla dina ursprungliga ordkombinationer bara genom att gissa möjligheter för varje term.

Är det möjligt att återskapa seed phrase på en annan enhet med hjälp av programvara från en annan tillverkare?

Hur använder du seed-fraser?
Vad händer om du tappar bort seed-frasen?

Din källfras är helt kompatibel med alla plånbokstillverkare som följer BIP39-protokollet korrekt. Det innebär att du kan utesluta tillverkaren av din hårdvaruplånbok som den betrodda parten och enda felkällan genom att skydda dina originalfraser. Byt helt enkelt ut startnumret mot en annan enhet från ett annat företag om något går fel.

Är det möjligt att ändra en befintlig fröfras?

Ja, men du kan inte omprogrammera en befintlig källfras på samma sätt som du kan ändra ditt lösenord för ett onlinekonto. Du kan ändra din ursprungliga fras genom att generera en ny och flytta dina medel till en jurisdiktion som styrs av den.

Är det möjligt att ändra en befintlig fröfras?
Vad är skillnaden mellan en seed phrase och en privat nyckel?

Tänk på att de första orden du väljer i slutändan kommer att ge dig tillgång till pengar och möjlighet att spendera dem från din adress. Om din seed phrase någonsin har äventyrats måste du överföra pengar till en annan adress (en som skapades med en distinkt seed phrase som inte har hackats) för att återfå kontrollen över kontanterna.

Vad är en lösenfras med seed-phrase?

En lösenfras med seed-phrase, även känd som “seed extension” eller “extension word”, är ett 13:e eller 25:e ord som du själv kan välja ovanpå slumpmässigt genererade 12 eller 24 ord. De används oftast med plånböcker med en signatur för att öka säkerheten genom att lägga till ett lager av skydd med en nyckelvarning.

Detta kan vara mycket farligare än multi-signaturer, som förlitar sig på versaler, symboler och mellanslag.

Vad är en lösenfras med seed-phrase?
Vad är en lösenfras med seed-phrase?

Denna metod har dock sina nackdelar. En lösenfras kan förbättra din bitcoinsäkerhet genom att tvinga dig att ha både vad du har och vad du vet för att komma åt dina pengar, men andra metoder för att ta bort single points of failure, som multisignaturer och Unchained-lagring, är mer pålitliga.

För att avgöra vilket värde som är optimalt för dig bör du göra några experiment. Att skapa det perfekta resultatet är inte helt enkelt, eftersom det finns flera komponenter att ta hänsyn till. Den enklaste metoden skulle vara att välja det andra pris som är lika med eller större än din beräknade ROI.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter