Typer av kryptovalutor: Förklaras

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Sedan Bitcoin lanserades för mer än ett decennium sedan har det dykt upp många nya typer av kryptovalutor. Den här artikeln kommer att gå igenom tre primära kategorier som definierar det moderna kryptoområdet: Tokens, mynt och digitala centralbanksvalutor (CBDC). Varje segment spelar en unik roll i att omforma framtidens finans och erbjuder distinkta egenskaper och funktioner.

Viktiga huvudpunkter

 • Kryptons utveckling: Sedan Bitcoins debut har kryptolandskapet diversifierats till tokens, mynt och CBDC.
 • Utility Tokens: Aktiverar användare i decentraliserade system och ger tillgång till specifika funktioner.
 • Kryptomynt: Kärnanheter för transaktioner som driver deltagande i decentraliserade applikationer.
 • CBDC-företag: Digitala nationella valutor som moderniserar finanssektorn med stabilitet och tillsyn.
 • Meme-mynt: Lekfulla poster som Dogecoin vinner popularitet genom gemenskap och kultur.
 • Topp 10 kryptovalutor: Bitcoin, Ethereum, Tether, Binance Coin, XRP, Solana, USDC, Cardano, Avalanche och Dogecoin leder marknaden.

Vilka är de viktigaste olika typerna av kryptovaluta?

Som vi nämnde finns det tre huvudtyper av kryptovalutor – Utility Tokens (ofta bara Tokens), Coins och Central Bank Digital Currencies (CBDC). Som kryptovalutaexperter skulle vi vilja täcka alla tre i mer detalj.

Olika typer av kryptovaluta.

Token för verktyg

Utility tokens är en central kategori bland olika typer av kryptotillgångar och fungerar som digitala tillgångar med specifika användningsområden inom decentraliserade nätverk eller ekosystem. Till skillnad från vanliga pengar ger utility tokens tillgång till vissa tjänster, produkter eller funktioner inom ett visst blockkedjesystem.

De är som en nyckel som låser upp olika funktioner i decentraliserade applikationer (DApps). Så när du har utility tokens har du inte bara valuta, du deltar aktivt i och bidrar till ett blockkedjenätverks funktion. Allt handlar om att göra dessa decentraliserade system till mer effektiva och funktionella nätverk.

Det finns 5 olika kategorier av kryptovaluta utility tokens:

 • Tokens för tjänster
 • Tokens för finansiering
 • Tokens för styrning
 • Tokens för media och underhållning
 • Icke-fungibla tokens (NFT)

Tokens för tjänster

Service tokens fungerar som navigationssystem i decentraliserade ekosystem. Om du är en del av en decentraliserad plattform är det som att ha en mångsidig karta att inneha service tokens. Dessa tokens ger tillgång till specifika verktyg, funktioner eller resurser, vilket förbättrar din upplevelse inom den decentraliserade världen. Det är som att ha en personlig guide som öppnar dörrar till olika tjänster inom plattformen.

Tokens för finansiering

Finance tokens är bränslet som driver den decentraliserade finansiella motorn. I decentraliserad finansiering (DeFi) är dessa tokens viktiga komponenter.

De underlättar utlåning, lån och avkastningsodling, vilket gör det möjligt för användare att delta aktivt i ett decentraliserat finansiellt ekosystem. Finansiella tokens gör det decentraliserade pengaspelet möjligt, så att användarna kan öka sina tillgångar inom blockkedjeutrymmet.

Tokens för styrning

Governance-tokens förvandlar tokeninnehavare till beslutsfattare i det decentraliserade landskapet. Tänk dig att du deltar i en demokratisk process där du har ett direkt inflytande över nätverkets regler och policyer.

Innehavarna kan föreslå ändringar, rösta om viktiga beslut och aktivt forma den framtida inriktningen för det decentraliserade samhället. Styrningstokens gör användarna till aktiva bidragsgivare och främjar en känsla av gemenskap och delat ansvar.

Tokens för media och underhållning

Tokens för media och underhållning ger en känsla av exklusivitet i den digitala underhållningsvärlden. Om du är ett fan av decentraliserade medieplattformar är det som att ha ett backstagepass att inneha dessa tokens.

De ger särskild tillgång till exklusivt innehåll, unika upplevelser eller premiumtjänster inom det decentraliserade ekosystemet för underhållning. Det är ett sätt att förbättra din digitala underhållningsupplevelse och bli en del av en utvald grupp med extra förmåner.

Icke-fungibla tokens (NFT)

Non-fungible tokens (NFT) är de digitala signaturerna i kryptouniversum. Varje NFT är en unik digital tillgång, vilket gör den unik och oersättlig. Utöver digital konst har NFT:er gjort avtryck inom olika områden, bland annat spel, samlarföremål och virtuella fastigheter.

Att äga en NFT är som att ha ett digitalt mästerverk med en tydlig identitet, och blockkedjan säkerställer dess äkthet och knapphet, vilket ger mervärde till den digitala ägarupplevelsen.

Typer av kryptomynt

Kryptovalutamynt, kärnan i digitala transaktioner, fungerar som den primära värdeenheten inom decentraliserade nätverk. Till skillnad från traditionell valuta utgör dessa digitala mynt, som Bitcoin och Ethereum, en dynamisk form av värdeutbyte.

Att äga dessa coins går längre än att bara äga valuta; det innebär ett aktivt deltagande i decentraliserade applikationer (DApps) och bidrar till den övergripande utvecklingen av decentraliserad finansiering. Coins är avgörande för att omforma hur vi hanterar valuta, främja finansiell inkludering och driva på den digitala revolutionen.

Olika-kategorier-av-kryptovaluta.

Det finns olika typer av kryptovalutamynt:

 • Altcoins
 • Stabila mynt
 • Meme-mynt

Altcoins

Altcoins, eller alternativa mynt, är en annan typ av kryptovaluta än den välkända Bitcoin. Varje altcoin fungerar på sin egen blockkedja, vilket ger unika funktioner och användningsområden.

Exempel är Ethereum (ETH), Ripple (XRP) och Litecoin (LTC). Altcoins bidrar till ett mer varierat och specialiserat ekosystem för kryptovalutor genom att erbjuda investerare och användare alternativ till de ursprungliga typerna av digital valuta.

Stabila mynt

Stablecoins är utformade för att minimera kryptovalutors ofta volatila natur och knyter sitt värde till verkliga tillgångar som fiatvalutor eller råvaror. Tether (USDT), USD Coin (USDC) och DAI är kända exempel.

Dessa mynt syftar till att ge stabilitet, vilket gör dem till ett populärt val för handlare som vill skydda sig mot marknadsfluktuationer samtidigt som de bibehåller effektiviteten och hastigheten hos blockkedjetransaktioner.

Meme-mynt

Meme-mynt från internetkulturen tillför ett lekfullt och ofta spekulativt element till kryptoområdet. Exempel som Dogecoin (DOGE) eller Shiba Inu (SHIB) blev populära på grund av memes och samhällsengagemang snarare än konventionell nytta.

Även om meme-mynt kan sakna allvarliga användningsfall visar de upp kraften hos onlinegemenskaper när det gäller att påverka värdet och uppfattningen av kryptovalutor mer lättsamt.

Centralbankens digitala valutor (CBDC)

Digitala centralbanksvalutor (CBDC) är digitala former av ett lands nationella valuta som ges ut och regleras av landets centralbank. Till skillnad från decentraliserade kryptovalutor som Bitcoin är CBDC centraliserade och fungerar vanligtvis med tillstånd från blockkedjenätverk.

Det primära syftet med CBDC är att tillhandahålla en digital representation av traditionell fiatvaluta, vilket ger fördelarna med digitala transaktioner samtidigt som stabiliteten och den rättsliga övervakningen som förknippas med statligt stödda pengar upprätthålls.

CBDC kan ta olika former, t.ex. detaljhandels-CBDC som är tillgängliga för allmänheten eller grossist-CBDC som är utformade för interbanktransaktioner. Antagandet av CBDC drivs av en önskan att modernisera de finansiella systemen, förbättra betalningseffektiviteten och utforska nya vägar för finansiell inkludering. När olika länder utforskar och testar CBDC-initiativ representerar konceptet en viktig skärningspunkt mellan traditionell finansiering och framväxande digital teknik.

Vad är skillnaden mellan tokens, mynt och CBDC?

I denna omfattande jämförelse utforskar vi de unika egenskaperna hos tokens, mynt och CBDC för att hjälpa dig att bättre förstå nyanserna hos dessa olika typer av kryptomynt.

AspektToken för verktygKryptomyntCentralafrikanska länder
NaturDigitala tillgångar för decentraliserade användningsområden.Digitala enheter för transaktioner och DAppsDigital representation av nationell valuta
FunktionGer tillgång till blockkedjefunktioner.Primär enhet för transaktioner och deltagandeModerniserar finansiella system
ExempelTjänstetecken, finansieringstecken, NFT.Bitcoin och altcoinsDigitala versioner av Crypto yuan
SyfteFörbättrar decentraliserade system.Förändrar engagemanget för valutaModerniserar finanssektorn
VolatilitetVärden kan fluktuera.Kan vara mycket volatilMål för stabilitet
EmittentDecentraliserade nätverk.Ingen centraliserad utgivare (endast för bitcoin)Centralbanken i ett land
AnvändningsfallOlika blockkedjeapplikationer.Transaktioner, investeringar, DAppsDigital representation av valuta

VANLIGA FRÅGOR

Vilka är typerna av kryptovaluta?

Kryptovalutor omfattar tokens, mynt och digitala centralbanksvalutor (CBDC).

Vad är skillnaden mellan Bitcoin och Altcoins?

Bitcoin är originalet, altcoins är alternativ med unika funktioner och blockkedjor.

Vad är utility tokens och hur fungerar de?

Digitala tillgångar i decentraliserade nätverk ger tillgång till specifika tjänster eller funktioner.

Hur skiljer sig privacy coins från andra kryptovalutor?

Prioritera användarnas integritet med avancerade kryptografiska tekniker för konfidentiella transaktioner.

Vad är skillnaden mellan kryptomynt och tokens?

Mynt som Bitcoin är fristående digitala valutor, medan tokens har specifika användningsområden inom decentraliserade ekosystem.

Topp 10 kryptovalutor efter marknadsvärde

Som kryptovalutaexperter har vi valt ut de tio mest populära kryptovalutorna.

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Ethereum (ETH)
 3. Tether (USDT)
 4. Binance Mynt
 5. XRP (XRP)
 6. Solana (SOL)
 7. Amerikanskt dollarmynt (USDC)
 8. Cardano (ADA)
 9. Avalanche (AVAX)
 10. Dogecoin (DOGE)
Topp-10-kryptovalutor-per-marknadsvärde.

Låt oss nu prata om alla dessa kryptor mer i detalj.

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Marknadsvärde: ~835,5 miljarder USD

Bitcoin (BTC) introducerades av pseudonymen Satoshi Nakamoto 2008 och är banbrytande inom kryptovalutor. Bitcoin fungerar med en proof-of-work-konsensusalgoritm och har ett begränsat utbud på 21 miljoner mynt, vilket gör den till en säker värdebevarare. Från och med [aktuellt datum] värderas en Bitcoin till [Ersätt med aktuellt pris], vilket visar dess anmärkningsvärda tillväxt sedan starten.

 1. Ethereum (ETH)
 2. Marknadsvärde: ~272,7 miljarder USD

Ethereum (ETH) skapades av Vitalik Buterin 2015 och revolutionerade kryptoområdet med sin smarta kontraktsfunktionalitet. Ethereum fungerar som ryggrad för decentraliserade applikationer (DApps) och ligger i framkant av ekosystemen för decentraliserad finansiering (DeFi) och icke-fungibla token (NFT). Samhället förväntar sig ivrigt Ethereum 2.0, en övergång till en proof-of-stake konsensusmekanism.

 1. Tether (USDT)
 2. Marknadsvärde: ~90,8 miljarder

Tether (USDT) har etablerat sig som en ledande stablecoin, 1:1 kopplad till den amerikanska dollarn. USDT är mycket uppskattad för sin stabilitet och spelar en central roll i kryptohandeln genom att erbjuda en tillförlitlig hedge mot marknadsvolatilitet. Dess transparens och likviditet har bidragit till dess status som ett föredraget val för handlare.

 1. Binance-mynt (BNB)
 2. Marknadsvärde: ~37,8 miljarder

Binance-börsen skapade Binance Coin (BNB) för att effektivisera transaktioner och minska handelsavgifterna. BNB har utvecklats bortom sitt ursprungliga syfte och har funnit användbarhet i olika blockkedjeapplikationer och decentraliserade finansprojekt. Binance Smart Chain, som stöder BNB, har blivit en viktig aktör i det bredare blockkedjelandskapet.

 1. XRP (XRP)
 2. Marknadsvärde: ~34,1 miljarder

XRP har utvecklats av Ripple Labs och syftar till att revolutionera gränsöverskridande betalningar med fokus på snabbhet och kostnadseffektivitet. RippleNet, nätverket som stöder XRP, har fått global uppmärksamhet från stora finansinstitut. XRP:s fokus på effektivitet gör den till en viktig aktör när det gäller att förena traditionell finans med blockkedjeteknik.

 1. Solana (SOL)
 2. Marknadsvärde: ~32,8 miljarder

Solana (SOL) har uppmärksammats för sin högpresterande blockkedja med snabba transaktionshastigheter och låga avgifter. Solana positioneras som en effektiv lösning och lockar decentraliserade applikationer och projekt som söker skalbarhet. Den senaste tidens kraftiga ökning understryker den växande efterfrågan på effektiva och ekonomiska blockkedjelösningar.

 1. Amerikanskt dollarmynt (USDC)
 2. Marknadsvärde: ~24,4 miljarder

USDC utmärker sig som en reglerad stablecoin kopplad till den amerikanska dollarn. Dess transparens och regelbundna revisioner gör den till ett förstahandsval för användare som söker stabilitet på kryptomarknaden. Tokenens roll i decentraliserade finansapplikationer, där ett stabilt värde är avgörande, har bidragit till dess ökande användning.

 1. Cardano (ADA)
 2. Marknadsvärde: ~22,4 miljarder

Cardano (ADA) grundades av Charles Hoskinson, en av grundarna av Ethereum, och prioriterar skalbarhet, hållbarhet och interoperabilitet. Cardano strävar efter att tillhandahålla en säker och skalbar infrastruktur för decentraliserade applikationer genom att använda en konsensusmekanism som bygger på proof-of-stake. Pågående forskning och utveckling understryker Cardanos betydelse i blockkedjelandskapet.

 1. Avalanche (AVAX)
 2. Marknadsvärde: ~14,4 miljarder

Avalanche (AVAX) utmärker sig med en blockkedjeplattform som är utformad för snabbhet och anpassningsförmåga. Konsensusprotokollet Avalanche uppnår hög genomströmning och nästan omedelbar transaktionsfinalitet, vilket lockar decentraliserade applikationer och finansiella instrument. AVAX mångsidighet gör den till ett övertygande alternativ i det konkurrensutsatta blockkedjeområdet.

 1. Dogecoin (DOGE)
 2. Marknadsvärde: ~13,6 miljarder

Dogecoin (DOGE) började som en meme och har utvecklats till en anmärkningsvärd kryptovaluta med en aktiv och entusiastisk community. Trots sitt lekfulla ursprung har Dogecoin fått stor spridning och ibland även skapat rubriker. Därmed har den blivit en distinkt närvaro på kryptomarknaden.

Anmärkning! *Kapitaliserings- och prisuppgifter har erhållits från coinmarketcap.com och är

Aktuell från kl. 10.00 Coordinated Universal Time (UTC) den 15 december 2023.

Slutsatser

I kryptovalutornas dynamiska värld känner innovationen inga gränser. Från den lekfulla lockelsen hos meme-mynt till den grundläggande effekten av utility tokens och den banbrytande potentialen hos CBDC:er – kryptoområdet fortsätter att omdefiniera finans.

De 10 största kryptovalutorna visar upp en fängslande blandning av pionjärer som Bitcoin och Ethereum tillsammans med nykomlingar som Solana och Avalanche, som alla bidrar till en finansiell revolution som överskrider traditionella gränser. I takt med att den digitala frontlinjen utvecklas representerar dessa kryptovalutor en förmögenhetsförskjutning och förkroppsligar den gemenskapsdrivna anda som driver kryptoberättelsen framåt. Den finansiella berättelsen skrivs om, ett decentraliserat block i taget.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter