Spanien inleder försök med euro-backad stablecoin

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Det spanska fintechföretaget Monei har inlett försök med EURM, en euro-backad stablecoin, under överinseende av Bank of Spain. Enligt ett tillkännagivande på Moneis webbplats daterad 29 januari började den regulatoriska sandlådeförsöket i januari, vilket involverade enskilda användare för att minimera fel.

Försöket fokuserar på att utvärdera EURM:s transaktionsförmåga. Användare verifierar sin identitet, laddar upp sina plånböcker, sätter in 10 euro på sina konton och byter det mot 10 EURM. Varje EURM är 1:1 kopplad till euron och lagras säkert i spanska banker som BBVA och Caixabank.

Moneis VD Alex Saiz Verdaguer ser försöket som ett avgörande steg mot en omfattande digitalisering av betalningar. Han räknar med att stablecoinen kommer att erbjuda ett säkrare, mer programmerbart, ekonomiskt, demokratiskt och liberaliserat sätt att skicka pengar.

Enligt tillkännagivandet syftar EURM till att underlätta nästan omedelbara transaktioner mellan individer med tillgång till en mobiltelefon och endast ta ut “tusendelar av en euro per transaktion” i kommissionsavgifter. Dessutom stöder stablecoyns infrastruktur företagsalternativ, inklusive månatliga eller dagliga betalningar till anställda och produktivitetsbonusar i realtid baserat på robotinstruktioner.

Verdaguer antydde också att EURM potentiellt kan bli den föredragna tekniken för Spaniens centralbank, i linje med bankens lansering av sitt digitala centralbanksprogram (CBDC) i grossistledet 2022. Det spanska CBDC-programmet utmärker sig genom sitt oberoende från det digitala europrojektet, som täcker alla ekonomier i euroområdet om det implementeras.

Dessutom tillkännagav det spanska ministeriet för ekonomi och digital omvandling planer på att genomföra EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar sex månader före tidsfristen, vilket visar Spaniens proaktiva inställning till digital omvandling inom finanssektorn.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter