Så här lagrar du privata nycklar | Bästa praxis

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

När du köper, säljer eller förvarar kryptovalutor måste du veta hur du förvarar privata nycklar på ett säkert sätt. Här är en guide som hjälper dig att skydda dina nycklar från andra.

Hur lagrar jag privata nycklar på ett säkert sätt?

Här är de bästa metoderna för att välja det bästa sättet att lagra privata nycklar:

Lagring av hårdvara

Hårdvaruplånböcker är speciella enheter som är gjorda för att hålla dina kryptovalutanycklar säkra. De är skilda från din dator eller telefon, som kan hackas.

Dessa plånböcker är mycket säkra eftersom nycklarna stannar kvar på enheten. När du gör en transaktion signeras den också på enheten.

Alternativt kan du välja mellan dessa enheter:

 • KeepKey är en enhet som skapar och lagrar privata nycklar för din kryptovaluta. Den hjälper också till att skicka den till andra. Den har en stor skärm som gör det lättare att kontrollera dina transaktioner. Denna hårda plånbok stöder många olika kryptomynt.
 • Coldcard fokuserar främst på Bitcoin-säkerhet. Den ser ut som en liten miniräknare med en OLED-skärm och sidoknappar. Den har avancerade säkerhetsfunktioner, till exempel ett Secure Element-chip, och behöver inte anslutas till en dator).
 • BitBox02 stöder flera kryptovalutor. Den har USB-C- och A-anslutningar och har en touch-slider för användarinteraktion. Enheten är också mycket enkel och lätt att använda.
 • Keystone behöver inte ansluta till internet eller några enheter för att fungera. Den använder QR-koder för att signera transaktioner på ett säkert sätt.
 • SafePal S är en prisvärd hårdvaruplånbok som stöds av Binance. Den erbjuder en luftgapad säkerhetslösning med en kamera för att skanna QR-koder. Den är också mobilvänlig, så att användarna kan hantera sina tillgångar.
Hårdvarulagring-för-att-lagra-privata-nycklar

Plånböcker med flera signaturer

Företag använder ofta plånböcker som kräver att mer än en person godkänner att pengar spenderas. Dessa kallas plånböcker med flera signaturer. De hjälper till att säkerställa att mer än en person kontrollerar och godkänner varje betalning.

 • I ett familjeförtroende innebär en multisig att några familjemedlemmar måste komma överens innan de använder eller sätter in pengar i något. Detta hindrar en person från att missbruka förtroendet.
 • Vid köp och försäljning fungerar en multisig-plånbok som en mellanhand. Köparen, säljaren och mellanhanden måste alla vara överens om att flytta pengarna. Detta ser till att alla håller sig till affären innan några pengar byter händer.
 • För ett företag låter en multisig-plånbok styrelsen komma överens tillsammans om stora pengaval. På så sätt måste alla säga ja till att spendera mycket eller göra stora investeringar.
 • Kryptovalutabörser använder multisig-plånböcker för att hålla de flesta av kundernas pengar säkra. De behöver flera arbetare som säger ja innan några pengar kan flyttas. Detta minskar risken för att någon stjäl eller tar pengar utan tillstånd.

Lokalt filsystem

För att lagra privata nycklar på ett säkert sätt på ett lokalt filsystem ska du kryptera nyckelfilen med ett starkt lösenord och förvara lagringsmediet offline på en säker plats.

Fullständig diskkryptering

Full diskkryptering med BitLocker (Windows), FileVault (macOS) eller LUKS (Linux) skyddar allt innehåll på hårddisken, inklusive privata nycklar. Fysisk åtkomst till enheten äventyrar inte data utan krypteringsnyckeln.

Behörigheter i filsystemet

Att ställa in rätt filbehörigheter är avgörande. På Unix-liknande system kan du använda chmod för att begränsa åtkomsten till den privata nyckelfilen så att endast ägaren kan läsa den (läge 600).

Säkerhetsmoduler för maskinvara (HSM)

För extremt känsliga nycklar kan du använda en säkerhetsmodul för maskinvara. HSM:er är fysiska enheter som är utformade för att hantera digitala nycklar. De är dessutom manipuleringssäkra.

Begränsa användarnas åtkomst

Genom att göra dessa saker kan ditt företag skydda sig från personer som kanske vill missbruka nycklarna eller dela dem av misstag:

Rollbaserad åtkomstkontroll (RBAC)

Organisationer använder ofta RBAC för att tilldela behörigheter till användare baserat på deras roll inom organisationen. På så sätt säkerställs att endast behöriga användare får åtkomst till vissa data eller system. Detta bidrar till att skydda privata nycklar och annan känslig information.

Tidsbaserade åtkomstbegränsningar

Åtkomsten till privata nycklar kan begränsas under en viss tid. Användare kan alltså bara komma åt nycklarna under sin arbetstid. Detta minimerar möjligheten till obehörig åtkomst under icke arbetstid.

Obligatorisk åtkomstkontroll (MAC)

På vissa ställen, t.ex. inom militären eller regeringen, bestämmer man noga vem som får se viss information. De tittar på vilken typ av hemligheter någon får känna till och matchar det med hur hemlig informationen är. Det här är för att hålla riktigt viktiga saker, som hemliga koder, säkra.

Verifieringsövervakning

Verifierande övervakning innebär att du ofta kontrollerar transaktionsregister och adresser till digitala plånböcker. Detta för att säkerställa att alla transaktioner är okej och att det inte finns någon oönskad åtkomst.

Multi-faktor autentisering (MFA)

MFA (Multi-Factor Authentication) innebär att användare måste uppvisa flera identitetsbevis, t.ex. ett lösenord och ett fingeravtryck, för att få tillgång till ett system. Detta gör det mycket svårare för obehöriga att komma in, eftersom de måste genomföra flera säkerhetssteg.

Varningar i realtid

System kan skicka omedelbara varningar för att varna för ovanliga aktiviteter, som transaktioner från nya enheter eller platser, och be om ägarverifiering.

Krav på efterlevnad

Inom vissa sektorer, som t.ex. betalningshantering, kräver lagstiftningen att företag spårar åtkomst till nätverk och känsliga data, t.ex. PCI DSS för kortinnehavarinformation.

Hantering av loggar

Verifieringsövervakning samlar in och granskar loggar från olika system för att spåra säkerhetshändelser. SIEM-verktyg samlar dessa loggar för att ge en fullständig bild av en organisations säkerhetsstatus.

Hantering-av-loggar

Regelbundna programvaruuppdateringar

Det är viktigt att hålla all din programvara uppdaterad. Det gäller även de appar som du använder för att hantera dina pengar och nycklar. Uppdateringar hjälper till att täppa till säkerhetshål och hindrar hackare från att ta sig in.

 • Det är viktigt att hålla programvaran uppdaterad. Det hjälper till att skydda din dator från attacker. År 2017 attackerades till exempel gamla Windows-datorer av ett skadligt program som kallades WannaCry. Men datorer med de senaste uppdateringarna var säkra.
 • Uppdateringar kan också lägga till nya funktioner och göra att programvaran fungerar bättre. Webbläsare som Google Chrome och Mozilla Firefox får uppdateringar som gör dem säkrare och fungerar bättre.
 • Vissa företag måste följa regler för att hålla information säker. Dessa regler, som GDPR i Europa eller HIPAA i USA, kan ändras. Uppdatering av programvara kan hjälpa företag att följa dessa regler.
 • När du använder många olika program tillsammans är det viktigt att du uppdaterar dem alla. Om du inte gör det kan det uppstå problem eller säkerhetsrisker. I ett blockkedjenätverk är det till exempel viktigt att uppdatera alla datorer för att nätverket ska vara säkert och fungera korrekt.

Skydd mot nätfiske

Genom nätfiske luras människor att lämna ifrån sig sina privata nycklar. Det är viktigt att lära användarna hur man upptäcker dessa bedrägerier och påminna dem om att inte lämna ut sina nycklar på nätet eller via meddelanden. Genom att använda bra e-postfilter och säkerhetsåtgärder kan man minska riskerna för nätfiske.

 • Användning av multifaktorautentisering (MFA)

Att aktivera multifaktorautentisering (MFA) på alla konton kan skydda mot nätfiske genom att lägga till extra steg, som en kod eller ett fingeravtryck, för att logga in. Detta gör det svårare för hackare att komma åt konton med bara ett stulet lösenord och användarnamn.

 • Utbildning med simulering av nätfiske

Företag utbildar anställda i cybersäkerhet genom att skicka falska bluffmejl för att se hur de reagerar och avgöra om de behöver mer utbildning.

 • Uppdaterad teknik mot nätfiske

Teknikföretag fortsätter att göra bättre verktyg för att stoppa phishing. Dessa verktyg kan varna dig för farliga webbplatser, filtrera bort dåliga e-postmeddelanden och använda smart teknik för att upptäcka nya hot. Alla bör uppdatera dessa verktyg ofta för att hålla sig säkra.

 • Domänbaserad autentisering, rapportering och överensstämmelse av meddelanden (DMARC)

DMARC är ett verktyg som förhindrar spoofing av e-post genom att verifiera e-postmeddelanden med SPF- och DKIM-tester. Om ett e-postmeddelande inte klarar dessa tester ger DMARC e-postleverantören instruktioner om hur det ska hanteras, vilket bidrar till att blockera falska e-postmeddelanden.

Användning av säkra nätverk

Använd alltid en säker, krypterad anslutning som ett VPN för åtkomst till och transaktioner med plånboken. Använd aldrig offentligt Wi-Fi.

 • Man-i-midjan-attacker

Offentligt Wi-Fi är lätt att hacka. Hackare kan stjäla din information som lösenord när du använder det. Om du använder en säkrare internetanslutning som krypterar dina data är det svårare för dem att göra detta.

 • SSL-strippning

Använd HTTPS för säker dataöverföring online. På osäkra nätverk kan hackare komma åt och ändra dina uppgifter. Överväg verktyg för att skydda din anslutning.

 • Sniffning av Wi-Fi

Wi-Fi-verktyg för ”sniffning” kan samla in data på offentliga nätverk. Säkra nätverk använder WPA2- eller WPA3-kryptering för att skydda sig mot detta.

 • Oseriösa Wi-Fi-hotspots

Var försiktig med offentliga Wi-Fi-nätverk. Verifiera nätverken innan du ansluter, undvik misstänkta Wi-Fi och använd VPN för att skydda dina data.

Hur skyddar man en privat nyckel?

För att skydda din privata nyckel krävs säker förvaring och vissa säkra hanteringsrutiner. Håll dessa tips i åtanke:

Dela aldrig med dig av den

Håll din privata nyckel hemlig. Det är som nyckeln till ett kassaskåp – bara du ska använda den.

Använd starka lösenord

Om din privata nyckel är ett lösenord ska du se till att det är starkt och unikt. Överväg att använda en lösenordshanterare för att skapa och lagra komplexa lösenord.

Uppdatera säkerhetsprogramvara

Håll alla säkerhetsprogram, inklusive antivirus- och anti-malware-program, uppdaterade. Detta skyddar mot nya hot som kan riktas mot dina privata nycklar.

Var försiktig på nätet

Phishing-attacker och skadlig kod är vanliga metoder för att stjäla privata nycklar. Kontrollera alltid att webbplatser och e-postmeddelanden är äkta innan du interagerar med dem. Undvik också att ladda ner filer från otillförlitliga källor.

Plånböcker med flera signaturer

För ytterligare säkerhet, särskilt för transaktioner med högt värde, bör du överväga att använda plånböcker med flera signaturer. Dessa kräver mer än en privat nyckel för att auktorisera en transaktion.

Bästa-praxis-för-att-förvara-privata-nycklar-på-ett-säkert-sätt

Vad händer när en privat nyckel komprometteras?

När någon får tag på din privata nyckel, som är som en hemlig kod, kan det leda till problem. Om det är för din kryptovalutaplånbok kan de stjäla dina mynt.

Om det är för din e-post kan de läsa och skicka meddelanden och låtsas vara du. Om ett företags servernyckel blir stulen kan tjuven hitta och ta hemlig information. Detta kan orsaka stora problem.

För att skydda dina privata nycklar bör du använda särskilda säkerhetsanordningar. Håll dem borta från internet när du kan. Vissa moderna enheter har säkra områden för förvaring av dessa nycklar. Du kan också förvara dem i en lösenordshanterare – ett digitalt valv som är låst med ett lösenord.

Se till att säkerhetskopiera dina nycklar, så att du har en kopia om något går fel. Låt endast betrodda personer få tillgång till dina nycklar. Och byt ut dina nycklar regelbundet för att vara extra säker.

Vad ska jag göra om jag har tappat bort min privata nyckel?

Tyvärr, om du har tappat bort den och inte har en säkerhetskopia, är situationen ofta oåterkallelig, eftersom privata nycklar är utformade för att vara nästan omöjliga att regenerera eller gissa.

Här är vad du kan göra:

 • Det första steget är att kontrollera om du har sparat en säkerhetskopia av din privata nyckel någonstans. Det kan vara en fysisk kopia, en USB-enhet eller någon annan säker säkerhetskopieringsmetod som du har använt.
 • Om du använde en plånbok eller en tjänst som tillhandahåller en återställningsfras eller seedfras kan du kanske återställa dina privata nycklar med hjälp av den frasen. Följ tjänsteleverantörens instruktioner noggrant för att försöka återställa.
 • Om din privata nyckel var kopplad till ett konto på en börs eller en hanterad plånbokstjänst ska du kontakta deras kundsupport. Även om de inte kan återskapa din privata nyckel kan de ha protokoll som hjälper dig att återfå åtkomst till ditt konto.
 • Om du har använt alla alternativ och inte kan återskapa den privata nyckeln kan du behöva acceptera förlusten. Den här situationen är tuff, men den visar hur viktigt det är att skydda dina privata nycklar

Slutsats om säkerhet för privata nycklar

Privata nycklar är mycket viktiga för att hålla din kryptovaluta säker. När du planerar hur du ska lagra privata nycklar säkert, använd hårdvaruplånböcker. Jämfört med mjuka plånböcker är de det säkrare alternativet. Så använd professionella tips om hur du väljer dem.

Håll alltid dina privata nycklar för dig själv. Se till att använda lösenord som är svåra att gissa. Håll också alltid datorns skyddsprogram uppdaterat. Om någon annan får tag på din nyckel kan det gå riktigt illa.

Och om du tappar bort din nyckel är det ofta svårt att få tillbaka den. Därför bör du alltid ha en säkerhetskopia och vara försiktig när du använder internet.

Ofta ställda frågor

Hur förvarar jag en privat nyckel på ett säkert sätt?

Förvara en privat nyckel på ett säkert sätt med hjälp av hårdvaruplånböcker, säkra säkerhetskopior och dela den aldrig.

Hur skyddar jag min privata nyckelkrypto?

Skydda din privata kryptonyckel genom att använda starka lösenord, plånböcker med flera signaturer och undvika offentligt Wi-Fi.

Är det säkert att lagra privata nycklar i en databas?

Att lagra en privat nyckel i en databas är riskabelt om den inte är krypterad och databasen är ordentligt säkrad.

Kan privata kryptonycklar hackas?

Privata kryptonycklar kan hackas om de inte lagras på ett säkert sätt eller om säkerhetsrutinerna är slappa.

Vilka är riskerna med privata nycklar?

Riskerna med privata nycklar inkluderar obehörig åtkomst, stöld av digitala tillgångar och oåterkallelig förlust om nyckeln går förlorad eller äventyras.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter