Kryptoplånböcker för hårdvara kontra mjukvara

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Den här artikeln förklarar hur du håller din kryptovaluta säker genom att jämföra hårdvaruplånböcker kontra mjukvaruplånböcker. Den hjälper dig att förstå skillnaderna så att du kan göra ett smart val.

Vi kommer att titta på deras skillnader, fördelar och begränsningar för att hjälpa dig att välja rätt för dina behov, oavsett om du är ny på krypto eller erfaren.

Vad är en mjukvarukryptoplånbok?

En mjukvarukryptoplånbok är en digital applikation eller ett program som gör att du kan lagra, hantera och interagera med dina digitala tillgångar.

Den existerar helt som programvara på din dator eller mobila enhet, till skillnad från fysiska hårdvaruplånböcker.

Medan din faktiska kryptovaluta lever på blockkedjan, tillhandahåller mjukvaruplånboken gränssnittet för åtkomst och hantering av den.

Hur fungerar mjukvaruplånböcker?

 • Privata nycklar. Den grundläggande nyckeln till dina kryptotillgångar är en privat nyckel – en lång, komplex kod som låter dig auktorisera transaktioner. Programvaruplånböcker lagrar dessa privata nycklar på ett säkert sätt, så att du kan skicka och ta emot kryptovaluta.
 • Användargränssnitt. Programvaran tillhandahåller ett användarvänligt gränssnitt för att interagera med blockkedjan genom att visa dina saldon, generera adresser för att ta emot krypto och skicka kryptovaluta till andra plånböcker.

Olika typer av programvaruplånböcker

 • Skrivbordsplånböcker. Det här är program som installeras direkt på din dator.
 • Mobila plånböcker. Det här är smartphone-appar som erbjuder bekvämlighet för kryptohantering på språng.
 • Webbplånböcker. Dessa är tillgängliga via din webbläsare.

Exempel på populära mjukvaruplånböcker

Populära-mjukvaruplånböcker
 • MetaMask. Ett populärt val för att interagera med Ethereum och andra decentraliserade applikationer (dApps).
 • Exodus. En nybörjarvänlig plånbok som stöder olika kryptovalutor.
 • Trust Wallet. En mobil plånbok med fokus på enkelhet och användarvänlighet.
 • Atomic Wallet. Stöder många kryptovalutor och erbjuder staking-funktioner.

För fler rekommendationer, kolla in vår lista över de bästa kryptoplånböckerna.

Vad är en kryptoplånbok för hårdvara?

En hårdvaru-kryptoplånbok är en specialiserad, fysisk enhet som säkert lagrar din kryptovalutas privata nycklar offline.

Den ser ut som ett litet USB-minne och erbjuder överlägsen säkerhet jämfört med mjukvaruplånböcker.

Eftersom privata nycklar lagras offline är de mycket mindre sårbara för hacking eller attacker från skadlig programvara.

Hur fungerar hårdvaruplånböcker?

 • Offline-lagring. Den viktigaste aspekten av en hårdvaruplånbok är att dina privata nycklar aldrig lämnar enheten. De genereras och lagras i själva hårdvaran, vilket effektivt skapar en “luftgapad” miljö.
 • Signering av transaktioner. För att auktorisera en transaktion ansluter du hårdvaruplånboken till din dator eller smartphone. Transaktionen skickas till plånboken där den signeras digitalt med hjälp av den privata nyckeln. Transaktionen sänds sedan till blockkedjan utan att den privata nyckeln någonsin exponeras för internet.

Exempel på populära hårdvaruplånböcker

 • Ledger Nano S/X. Ett populärt och prisvärt alternativ med utmärkta säkerhetsfunktioner.
 • Trezor Model One/T. En annan högt ansedd hårdvaruplånbok med ett starkt säkerhetsrykte.
 • KeepKey. En enhet med större skärm och fokus på enkelhet.
 • Coldcard. En mer avancerad hårdvaruplånbok för endast Bitcoin för mycket säkerhetsmedvetna användare.
Populära-plånböcker-för-hårdvara

Hårdvaruplånböcker kontra mjukvaruplånböcker

AspektPlånböcker för hårdvaraPlånböcker för programvara
FörvaringFysisk enhetDigital enhet
SäkerhetMycket säker offline-lagringMindre säker lagring online
TillgänglighetKräver fysisk åtkomst till enhetenTillgänglig via internetansluten enhet
Återställning av lösenordVanligtvis inte möjligt, förlitar sig på fröfraserKan vanligtvis återställa lösenord med e-post eller andra återställningsmetoder
GränssnittOfta hanteras enklare gränssnitt via enheterOlika gränssnitt, hanteras via programvara/app
KostnadHögre initial kostnadGenerellt gratis att ladda ner, kan medföra transaktionsavgifter

Förvaring

 • Plånböcker för hårdvara. Lagra privata nycklar offline på själva enheten, vilket ger överlägsen säkerhet mot onlinehot.
 • Programvaruplånböcker. Lagra privata nycklar på din enhet (dator, telefon) eller på en server (webbplånböcker), vilket gör dem mer sårbara för hackning och skadlig kod.

Säkerhet

 • Hårdvaruplånböcker. Säkrare tack vare offline-lagring av privata nycklar och multifaktorautentisering för transaktioner.
 • Programvaruplånböcker. De är mindre säkra eftersom de lagrar privata nycklar som är potentiellt tillgängliga för hot på nätet, även om säker lösenordshantering och kryptering kan minska vissa risker.

Tillgänglighet

 • Hårdvaruplånböcker. Mindre tillgängliga på grund av den fysiska enheten och kravet på anslutning till en dator eller telefon för transaktioner.
 • Mjukvaruplånböcker. Mer tillgängliga eftersom de är lättillgängliga på olika enheter (datorer, telefoner) och kanske inte kräver ytterligare hårdvara.

Återställning av lösenord

 • Hårdvaruplånböcker. Förlitar sig vanligtvis på seed-fraser (en serie ord) för återställning vid förlorade eller skadade enheter. Att förlora fröfrasen kan leda till permanent förlust av tillgång till dina medel.
 • Programvaruplånböcker. Återställningsmetoderna varierar beroende på plånbok. Vissa erbjuder alternativ som e-post eller länkade konton, medan andra kan kräva fröfraser eller säkerhetskopior av privata nycklar.

Gränssnitt

 • Hårdvaruplånböcker. Har vanligtvis ett enklare gränssnitt med fokus på säkerhet och transaktionssignering.
 • Programvaruplånbok. Erbjuder ofta mer komplexa gränssnitt med funktioner som marknadsdata, portföljhantering och börsintegration.

Stöd för digitala tillgångar

 • Hårdvaruplånböcker. Kan ha mer begränsat stöd för olika kryptovalutor jämfört med vissa avancerade mjukvaruplånböcker.
 • Mjukvaruplånböcker. Kan erbjuda bredare stöd för olika kryptovalutor och tokens.

Kostnad

 • Plånböcker för hårdvara. Generellt dyrare på grund av den extra hårdvarukomponenten.
 • Programvaruplånböcker. Ofta gratis eller har minimala avgifter, vilket gör dem mer tillgängliga för nybörjare.

Att välja mellan hårdvaruplånböcker och mjukvaruplånböcker beror på dina personliga behov och prioriteringar. Om du värdesätter säkerhet framför allt och är okej med lite extra kostnader och besvär, kan en hårdvaruplånbok vara ditt bästa val. Om du å andra sidan föredrar enkel åtkomst och lägre kostnader, kan en mjukvaruplånbok med bra säkerhetsfunktioner vara rätt val för dig.

Förvarade och icke-förvarade plånböcker

Kryptoplånböcker kan också delas in i ytterligare två underkategorier: förvaring och icke-förvaring.

Förvarade plånböcker, som Coinbase, Binance och Bybit, innebär att en tredje part hanterar dina privata nycklar. De är användarvänliga, erbjuder återställningsalternativ och tillhandahåller kundsupport, vilket gör dem lämpliga för nybörjare och aktiva handlare. Du har dock mindre kontroll, de är sårbara för hackning och står inför regleringsrisker.

Icke-förvarade plånböcker, som Ledger, Trezor, MetaMask och Exodus, ger dig full kontroll över dina privata nycklar. De erbjuder bättre säkerhet, integritet och motståndskraft mot censur, vilket gör dem idealiska för långsiktiga innehavare och avancerade användare. De kräver dock att du säkrar dina privata nycklar och kan vara mindre användarvänliga.

För att lära dig mer om skillnaderna mellan depåplånböcker och icke-depåplånböcker, kolla in vårt detaljerade inlägg om detta ämne.

Jämförelse-mellan-hårdvaruplånböcker-och-mjukvaruplånböcker

Ska du använda en hårdvaruplånbok eller en mjukvaruplånbok?

Att välja mellan en hårdvaru- och mjukvaruplånbok för din kryptovaluta beror på dina individuella behov och prioriteringar.

Här är en snabbguide som hjälper dig att välja:

Använd en hårdvaruplånbok om:

 • Du planerar att förvara en betydande mängd kryptovaluta under en längre period.
 • Säkerhet är det viktigaste för dig och du är beredd att betala en premie för det.
 • Du vill ha fullständig kontroll över dina privata nycklar och ditt innehav av kryptovalutor.

Använd en mjukvaruplånbok om:

 • Du är nybörjare och börjar med en mindre mängd kryptovalutor.
 • Du prioriterar bekvämlighet och tillgänglighet.
 • Du är bekväm med de ökade säkerhetsriskerna som är förknippade med mjukvaruplånböcker och vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder som starka lösenord och multifaktorautentisering.

Slutsats: Ska du använda hårdvaru- eller mjukvaruplånbok?

Hårdvaruplånböcker, med sin offline-lagring och överlägsna säkerhet, är idealiska för långsiktiga innehavare, säkerhetsmedvetna användare och de som är bekväma med en liten kompromiss i tillgänglighet och kostnad. För en djupare förståelse för hur dessa plånböcker fungerar, kolla in vår guide om vad som är en kryptoplånbok.

Mjukvaruplånböcker erbjuder å andra sidan en användarvänlig upplevelse och tillgänglighet på bekostnad av lägre säkerhet. De är lämpliga för nybörjare med mindre innehav, de som prioriterar bekvämlighet och frekvent handel, och användare som förstår vikten av robusta säkerhetsåtgärder som starka lösenord och multifaktorautentisering. Om du är ny i kryptovärlden ger vår artikel om hur man väljer en kryptoplånbok värdefulla insikter.

Valet handlar om dina individuella behov och risktolerans. Genom att noggrant överväga faktorer som teknisk kunskap, användningsfrekvens och backup-strategier kan du välja den plånbok som bäst skyddar dina värdefulla kryptovalutainnehav. För dem som är oroliga för integritet, leta efter våra toppval av anonyma kryptoplånböcker.

Vanliga frågor om hårdvaru- och mjukvaruplånböcker

Vad är en hårdvaru- och mjukvaruplånbok?

Hårdvaruplånböcker är fysiska enheter för att lagra kryptovalutor offline, medan mjukvaruplånböcker är digitala applikationer som lagrar dem på din enhet.

Vilka är nackdelarna med hårdvaruplånböcker?

Hårdvaruplånböcker är mindre tillgängliga och dyrare än mjukvaruplånböcker.

Vilka är nackdelarna med mjukvaruplånböcker?

Mjukvaruplånböcker är mindre säkra och erbjuder mindre kontroll över din kryptovaluta än hårdvaruplånböcker.

Vilka är de 3 olika typerna av mjukvaruplånböcker?

De tre vanligaste typerna av mjukvaruplånböcker är skrivbords-, mobil- och webbplånböcker.

Hur skyddar hårdvaruplånböcker?

Hårdvaruplånböcker skyddar din kryptovaluta genom att lagra dina privata nycklar offline, vilket gör dem otillgängliga för hackare.

Borde jag använda mer än en hårdvaruplånbok?

Det beror på dina behov, men generellt sett är det säkrare att ha flera hårdvaruplånböcker.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter