Plånbok med eller utan vårdnadshavare

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Vad är skillnaden mellan depåplånböcker och icke depåplånböcker, som är de två huvudtyperna av kryptovalutaplånböcker?

Den här artikeln ger en analys av plånböcker med och utan förvaring och utforskar dessa plånbokstyper, täcker funktioner, säkerhet och användarupplevelse, vilket hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Vad är en depåplånbok?

En custodian wallet är en typ av kryptovalutaplånbok som hanteras av en tredje part. Med andra ord har plånboksleverantören dina privata nycklar, som används för att säkra din kryptovaluta. Det innebär att du inte har direkt tillgång till dina pengar utan kan behöva förlita dig på en tredje part för att få tillgång till dem

För- och nackdelar med en depåplånbok

Fördelar:

 • Enkel användning: Förvarade plånböcker är vanligtvis enklare att använda än icke-förvarade plånböcker. Du behöver inte hantera din säkerhet, eftersom plånboksleverantören gör det åt dig.
 • Säkerhet: Många depåplånböcker erbjuder ytterligare säkerhetsfunktioner, såsom multifaktorautentisering (MFA) och kylförvaring.
 • Stöd: Förvarade plånböcker erbjuder vanligtvis 24/7 kundsupport, vilket kan vara till hjälp om du någonsin får några problem med din plånbok.
 • Lätta transaktioner: Depåplånböcker är ofta integrerade med börser, så det är lätt att köpa, sälja och handla kryptovaluta.
 • Minskad risk för förlust: Depåplånböcker tar på sig risken att förlora dina pengar, så du behöver inte oroa dig för att förlora dina nycklar eller bli hackad.

Nackdelar:

 • Mindre kontroll: Du har mindre kontroll över dina pengar när du använder en depåplånbok. Om den tredje parten beslutar att frysa ditt konto kanske du inte kan komma åt dina pengar.
 • Högre avgifter: Förvaltarplånböcker tar ofta ut högre avgifter än icke-förvaltarplånböcker.
 • Mer sårbara för hackning: Depåplacerade plånböcker är mer sårbara för hackning än icke-depåplacerade plånböcker, eftersom den tredje parten har tillgång till dina privata nycklar.
 • Mindre integritet: Transaktioner med depåplånböcker är mindre privata än transaktioner med icke-depåplånböcker, eftersom tredje part kan se din aktivitet.
 • Risk för bedrägeri: Det har förekommit fall där leverantörer av depåplånböcker har missbrukat eller bedragit sina abonnenters medel. Användare som anförtror sina pengar till en leverantör av depåplånböcker löper risk att detta händer.
Förvaring vs icke förvaring plånbok fördelar nackdelar.

Vad är en icke-förmyndarregistrerad kryptoplånbok?

En icke-förvaringsskyldig kryptovalutaplånbok är en typ av plånbok där du som användare har fullständig kontroll över dina privata nycklar. Det innebär att du är ansvarig för att lagra och hantera dina egna privata nycklar, som är de digitala nycklar som ger dig åtkomst till din kryptovaluta.

För- och nackdelar med en plånbok utan vårdnadshavare

Fördelar:

 • Större säkerhet: Plånböcker utan depå anses generellt vara säkrare än plånböcker med depå, eftersom du har kontroll över dina privata nycklar. Det innebär att om plånboksleverantören hackas kommer dina pengar fortfarande att vara säkra.
 • Mer kontroll: Med en icke-förvaltarregistrerad plånbok har du fullständig kontroll över dina medel. Det innebär att du kan komma åt dina pengar när som helst, var som helst, och du kan välja att skicka eller ta emot kryptovaluta utan att behöva tillstånd från någon annan.
 • Mer integritet: Transaktioner med icke-depåförvaltade plånböcker är mer privata än transaktioner med depåförvaltade plånböcker, eftersom plånbokens leverantör inte kan se din aktivitet.
 • Ingen risk för bedrägeri: Eftersom du har kontroll över dina privata nycklar finns det ingen risk för att en plånboksleverantör missbrukar eller bedrar sig på dina pengar.
 • Inget behov av KYC: Plånböcker som inte kräver förvaring kräver inte KYC, vilket innebär att du inte behöver lämna personuppgifter för att använda dem.
 • Kan användas på olika enheter: Plånböcker för icke-förmyndare kan användas på olika enheter, inklusive datorer, smartphones och surfplattor. Det innebär att du kan komma åt dina pengar var du än befinner dig i världen.

Nackdelar:

 • Mer komplex: Plånböcker utan depåförvaring kan vara mer komplexa att använda än plånböcker med depåförvaring. Du måste förstå hur du hanterar din egen säkerhet och hur du använder olika verktyg, till exempel seed phrases och privata nycklar.
 • Större risk för förlust: Om du förlorar dina privata nycklar kommer du inte att kunna komma åt dina pengar. Det är därför det är viktigt att säkerhetskopiera dina privata nycklar på ett säkert sätt.
 • Mindre support: Icke-förvarsbaserade plånboksleverantörer erbjuder kanske inte lika mycket support som förvarsbaserade plånboksleverantörer. Det innebär att du måste vara mer självförsörjande när det gäller att felsöka eventuella problem som du kan stöta på.
 • Kan vara svårare att köpa och sälja kryptovalutor: Plånböcker utan depå kan vara svårare att använda för att köpa och sälja kryptovaluta. Det beror på att du måste använda en decentraliserad börs (DEX), som kan vara mer komplicerad att använda än en centraliserad börs (CEX).
 • Inte försäkrad: Plånböcker utan förvaring är inte försäkrade. Det innebär att om du förlorar dina pengar på grund av stöld eller bedrägeri kommer du inte att kunna få tillbaka dem.
För- och nackdelar med plånbok utan förvaring

Plånbok för vårdnadshavare kontra icke-vårdnadshavare: Vilken ska man välja

Vilken typ av plånbok som passar dig bäst beror på dina individuella behov och din risktolerans. Nedan diskuterar vi de viktigaste funktionerna och jämför plånböckerna

Säkerhet för plånböcker med och utan förvar

Custodial-plånböcker hanteras av en tredje part, t.ex. en börs eller en plånboksleverantör. Det innebär att den tredje parten ansvarar för att lagra dina privata nycklar och förvalta dina pengar. Depåplånböcker är vanligtvis mer användarvänliga och praktiska än icke-depåplånböcker, men de medför också vissa säkerhetsrisker. Om den tredje parten hackas kan dina pengar bli stulna. 

Dessutom är plånböcker med depå kanske inte lika privata som plånböcker utan depå, eftersom den tredje parten kanske kan se din transaktionshistorik.

Plånböcker utan förvaring är säkrare eftersom de är självhostade, vilket innebär att du är ansvarig för att lagra dina egna privata nycklar och hantera dina pengar. De är säkrare än depåplånböcker, eftersom du är den enda som har tillgång till dina pengar. Plånböcker utan depå kan dock också vara mer komplicerade att använda och mer utsatta för mänskliga fel.

Lätt att använda: Plånböcker för förvaringsinstitut kontra plånböcker för icke-förvaringsinstitut

Förvaltarplånböcker är vanligtvis mer användarvänliga än icke-förvaltarplånböcker. Detta beror på att den tredje parten som hanterar plånboken hanterar de komplexa uppgifterna att lagra dina privata nycklar och hantera dina medel. Du kan vanligtvis komma åt dina pengar och göra transaktioner med bara några få klick eller tryckningar.

Plånböcker utan förvaring kräver att du hanterar säkerheten för dina egna privata nycklar, vilket kan vara mer komplicerat och tidskrävande. Du kan behöva generera en seed-fras manuellt, lagra den säkert och sedan återställa den om du tappar bort din enhet.

Kostnader för plånböcker med och utan förvar

Plånböcker med förvaringsinstitut har i allmänhet lägre avgifter än plånböcker utan förvaringsinstitut. Detta beror på att depåplånböcker vanligtvis har lägre omkostnader, eftersom de inte behöver investera i infrastruktur för lagring och hantering av privata nycklar. Vissa depåplånböcker kan också erbjuda rabatter eller kampanjer för att locka nya användare.

Plånböcker utan depå kan vara dyrare än plånböcker med depå, eftersom de kan kräva att du betalar transaktionsavgifter till skapare av plånböcker utan depå för swapparna inom plånboken samt högre uttagsavgifter. Dessutom kan plånböcker utan förvaringsinstitut ta ut avgifter för ytterligare funktioner.

Slutliga tankar

Förvaltarplånböcker, som hanteras av en tredje part, erbjuder bekvämlighet för dem som är obekväma med egen säkerhet. 

Plånböcker utan förvaringsinstitut ger större säkerhet och kontroll genom egen hantering av privata nycklar, vilket garanterar fondsäkerhet även om leverantören hackas. De är dock mer komplexa och kräver att användarna tar på sig ett större säkerhetsansvar.

Att välja mellan depåförvaltade och icke depåförvaltade plånböcker beror på individuella behov. Plånböcker med depå passar för enkelhet och bekvämlighet, medan alternativ utan depå är att föredra för dem som prioriterar säkerhet och full fondkontroll.

FAQ om depåförvarade och icke-depåförvarade plånböcker

Vad är skillnaden mellan förvaringsbara och icke-förvaringsbara plånböcker?

Förvaringsbara plånböcker ägs och hanteras av en tredje part, medan icke-förvaringsbara plånböcker ägs och hanteras av användaren själv.

Varför använda en plånbok utan förvar?

Plånböcker utan förvar är säkrare än plånböcker med förvar eftersom du har kontroll över dina privata nycklar.

Behövs KYC för plånböcker som inte är avsedda för förvaring?

Nej, plånböcker som inte är avsedda för förvaring behöver inte KYC.

Vilka kryptoplånböcker är depåplacerade?

Coinbase, Binance och Gemini är några exempel på kryptoplånböcker med förvaring.

Vilka kryptoplånböcker är inte förvaringspliktiga?

MetaMask, Exodus och Trust Wallet är några exempel på kryptoplånböcker som inte är frihetsberövande.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter