Montenegros premiärministers hemliga investering i Do Kwons Terraform Labs

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Nästan en vecka efter att Terraform Labs nådde en förlikning med United States Securities and Exchange Commission (SEC) har nya detaljer från ett domstolsdokument från april åter väckt en annan kontrovers kring det misslyckade kryptoprojektet.

SEC avslöjar montenegrinsk premiärminister som tidig Terra-investerare

En rapport från det montenegrinska medieuttaget Vijesti avslöjade att premiärminister Milojko Spajic, som tillträdde i oktober 2023, investerade 75 000 dollar i Singapore-baserade Terraform Labs i april 2018. Denna investering användes för att köpa 750 000 Terra (LUNA) tokens.

Montenegros-premiärminister-Milojko-Spajic-investerade-$75.000-i-Terraform-Labs

Enligt rapporten var Spajic en av de första investerarna och gjorde sin investering bara några dagar innan Terraform Labs officiellt registrerades i Singapore den 23 april 2018.

Upplysningen kom från ett domstolsdokument som lämnats in av SEC. Innan dessa dokument avslöjades vidhöll Montenegros premiärminister att han aldrig personligen investerat i Terraform Labs.

Istället hävdade han att Das Capital SG, ett singaporianskt företag som han arbetade för 2017 till 2020, gjorde investeringen. SEC:s domstolsdokument listar dock Spajic som en av de första investerarna, och visar ett kontrakt daterat den 17 april 2018 som bär hans namn.

Spajic-en-av-de-första-investerarna-i-Terraform-Labs

Terraform Labs nedsmältning på 40 miljarder dollar

Terraform Labs skapade kryptotoken LUNA och TerraUSD (UST), som en gång nådde ett marknadsvärde på 2 miljarder dollar. Tokenernas kollaps i maj 2022 raderade dock nästan 40 miljarder dollar från kryptomarknaden. Denna kollaps ödelade inte bara kryptoekosystemet utan ledde också till att flera kryptohedgefonder som hade använt dessa tokens som säkerhet föll.

I april 2024 fann en jury Terraform Labs och dess medgrundare Do Kwon skyldiga till bedrägeri mot investerare i ett civilrättsligt mål som väckts av SEC. Kwon arresterades i mars 2023 av internationella brottsbekämpande organ efter att ha undvikit att gripas i flera månader.

Uppkomsten av nya dokument som fastställer ett direktinvesteringsavtal mellan Spajic och Terraform Labs kan utgöra betydande problem för premiärministern. Han hade inte tidigare avslöjat sitt personliga ekonomiska engagemang i projektet, vilket väcker frågor om hans transparens och potentiella intressekonflikter.

Dessa resultat kommer sannolikt att generera ytterligare granskning och debatt, både inom Montenegro och i det bredare kryptosamhället. I takt med att mer information kommer fram kan konsekvenserna för Spajics politiska karriär och de pågående utredningarna av Terraform Labs bli mer djupgående.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter