Table of Contents
Europeiska unionen (EU) var en av de första regionerna i världen att etablera en omfattande uppsättning regler för att styra användningen och utvecklingen av kryptovaluta för både utvecklare och investerare.
I juni 2023 trädde EU:s reglering för marknader inom kryptotillgångar (MiCA) officiellt i kraft. Sedan dess har alla 27 EU-länder aktivt arbetat med sina egna strategier för hur de bäst kan implementera dessa regler i sina respektive länder.
Vid Association for Financial Markets in Europe's (AFME) årliga europeiska konferens om efterlevnad och juridik den 23 september betonade Derville Rowland, vice guvernör för Irlands centralbank, att Irland är fast beslutet att förbli i framkant av säker innovation genom användning av MiCA.
Irlands Utsikter för MiCA
Under sina anföranden beskrev Rowland blockchain-baserade teknologier som en av de mest anmärkningsvärda och transformativa innovationerna inom finanssektorn de senaste åren.
Hon lyfte fram att det redan finns många “positiva berättelser” om hur blockchain påverkar olika industrier, särskilt genom tokenisering av investeringsprodukter, förbättringar av efterhandelsinfrastruktur och ökad interoperabilitet mellan olika finansiella system.
Enligt Rowland representerar MiCA ett avgörande steg för Europa i sin strävan att bli en global ledare inom adoptionen av dessa nya och växande teknologier. Det regulatoriska ramverket kommer att ge lokala finansiella institutioner de nödvändiga riktlinjerna för att främja “finansiell inkludering” och hjälpa till att “demokratisera finans.”
Med andra ord syftar MiCA till att göra finansiella tjänster mer tillgängliga för en bredare grupp människor, vilket säkerställer att fördelarna med dessa innovationer kan delas mer allmänt i samhället.
För första gången introducerar MiCA en harmoniserad regleringsram för hela kryptovaluta-sektorn inom EU. Detta inkluderar försiktighets- och beteendekrav för utgivare av e-pengar och tillgångsrefererade tokens, samt för kryptovaluta-tjänsteleverantörer. Det finns även specifika regler som gäller för offentliga erbjudanden av kryptotillgångar som varken är e-pengar eller tillgångsrefererade tokens.
Irlands Prioriteringar för MiCA-Implementering
Rowland skisserade två huvudprioriteringar för Irland i arbetet med att implementera MiCA. Den första prioriteringen är att samarbeta nära med andra EU-länder och de europeiska tillsynsmyndigheterna (ESA) för att säkerställa en konsekvent implementering av MiCA i alla länder.
Hon betonade att MiCA, som det första stora regleringsramverket för denna sektor, är en viktig möjlighet att säkerställa att olika länder inte tar avvikande tillvägagångssätt som kan leda till regulatoriska inkonsekvenser i hela Europa.
Hennes andra prioritering är att förbättra auktorisationsprocessen genom att främja engagemang med industrin. Denna strategi kommer att hjälpa till att klargöra centralbankens förväntningar på företag som vill följa MiCA-reglerna.
Hon tillade att detta fokus redan har lett till märkbara förbättringar, såsom bättre riskbedömningar, tydligare kommunikation och mer effektiva tillsynspraxis.
Finansiell Stabilitet och Global Konkurrenskraft
Rowland underströk även behovet av att upprätthålla finansiell stabilitet och motståndskraft inom den bredare finanssektorn. Hon förklarade att dessa är avgörande för att säkerställa långsiktig, hållbar ekonomisk tillväxt i Irland och över hela Europa. Genom att främja ett stabilt och motståndskraftigt finansiellt system kan EU skapa de förutsättningar som behövs för att främja konkurrenskraft på den globala marknaden.
“Europa måste återfokusera sina gemensamma insatser på att stänga innovationsgapet med USA och Kina, särskilt inom avancerade teknologier.”
Framsteg över Europa
Även om MiCA är en omfattande, EU-övergripande reglering, har medlemsländerna redan börjat lägga grunden för att företag ska kunna följa de nya reglerna i sina egna länder.
Till exempel meddelade Spanien i oktober 2023 att landet avser att börja implementera MiCA sex månader innan den officiella deadline i juli 2026. Spaniens kryptoregler träder i kraft i december 2025, vilket visar på en proaktiv hållning i frågan.
På liknande sätt har Lettlands centralbank vidtagit egna åtgärder för att anpassa sig till de nya kryptoreglerna. Den har öppnat kostnadsfria förhandskonsultationer för kryptoföretag, vilket gör att de kan förbereda sig för MiCA-efterlevnad långt i förväg.
Denna proaktiva strategi kommer att hjälpa företag att förstå och navigera i det nya regulatoriska landskapet, vilket säkerställer en smidigare adoption av riktlinjerna.
Avslutningsvis är EU:s MiCA-reglering redo att spela en betydande roll i att forma framtiden för kryptovaluta och blockchain-teknologi över hela Europa. Genom att fokusera på finansiell inkludering, stabilitet och global konkurrenskraft syftar regleringen till att placera Europa i framkant av säker och ansvarig innovation.
Med medlemsländer som Irland, Spanien och Lettland som redan tar avgörande steg mot implementering, ser framtiden för kryptoreglering i Europa både lovande och välstrukturerad ut.