Fed-ordförande Powell utfärdar “kritisk” varning, vilket utlöser plötsligt $ 60K Bitcoin-pris och kryptokrasch

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Bitcoins värde har sjunkit kraftigt, med 3,1% för att närma sig 60.000 dollar, efter att en viktig miljardär har ändrat uppfattning om kryptovalutan. Under den senaste månaden har bitcoin sjunkit med nästan 15% på grund av oro för en förestående “sann korrigering”.

Denna nedgång påverkas av anmärkningar från en stor bitcoinförespråkare som föreslog att bitcoin så småningom skulle kunna ersätta den amerikanska dollarn. Samtidigt har Federal Reserves ordförande Jerome Powell lyft fram en “kritisk period” för Fed, med hänvisning till ohållbara underskottsnivåer.

Vid Europeiska centralbankens konferens i Portugal sa Powell: “Den skuldnivå vi har är helt hållbar, men den väg vi är inne på är ohållbar.” Han kritiserade Biden-administrationens finanspolitik, betonade riskerna med att upprätthålla ett stort underskott under full sysselsättning och varnade för att sådana nivåer är ohållbara i ekonomiskt goda tider.

I maj slog finansminister Janet Yellen larm om den växande amerikanska skulden på 34 biljoner dollar, vilket vissa tror kan driva Bitcoins pris till 1 miljon dollar inom de närmaste 18 månaderna.

Bitcoin-, krypto- och aktiemarknadshandlare har noga följt Federal Reserve för tecken på potentiella räntesänkningar. Analytiker har nyligen justerat sina förväntningar från sju sänkningar under 2024 till bara en eller två.

Powell uttryckte sin oro över att balansera penningpolitiken under denna avgörande period och sade: “Att få balansen i penningpolitiken rätt under denna kritiska period, det är verkligen vad jag tänker på under de små timmarna.” Detta följer på Feds beslut förra månaden att lämna räntorna oförändrade och endast signalera en sänkning under 2024, med fler förväntade under 2025. Fed står inför press att sänka räntorna efter aggressiva höjningar efter Covid-stimulansåtgärder som drev på inflationen.

Russ Mould, investment director på AJ Bell, kommenterade: “Powell sa att USA var tillbaka på en “disinflationistisk väg” men tillade att mer data krävdes innan Fed skulle överväga att sänka räntorna.” Mould noterade att även om Powells kommentarer kan låta repetitiva för marknaden, antyder hans omnämnande av disinflation ett starkare fall för potentiella räntesänkningar snart.

Uppmärksamheten riktas nu mot den kommande publiceringen av Feds mötesprotokoll för juni och fredagens jobbrapport, som kan stärka förväntningarna på en räntesänkning i september om den indikerar en avmattning i anställningarna.

Michael Brown, senior forskningsstrateg på Pepperstone, nämnde: “En mjukare än förväntad jobbrapport på fredag, om den skulle inträffa, skulle sannolikt ytterligare cementera fallet för nämnda sänkning, som marknaderna tilldelar en ungefär 70% chans – kanske en aning underdone.”

BTC-Prisdiagram-USD

Den ihållande högre räntemiljön har fått analytiker på BlackRock, världens största kapitalförvaltare, att utfärda en varning om dess inverkan på bitcoin- och kryptomarknaderna. De förutser att centralbankerna kommer att hålla högre räntor än de nivåer som rådde före pandemin för att bekämpa det pågående inflationstrycket. Detta kommer när BlackRock, som har drivit en bitcoinprisökning i år genom ett spot bitcoin ETF-initiativ på Wall Street, rapporterade ett “aldrig tidigare skådat” scenario som kan påverka bitcoins pris och den bredare kryptomarknaden.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter