Drygt en vecka har gått sedan Europeiska centralbankens (ECB) experter kritiserade Bitcoin (BTC) och kryptovalutor och märkte dem som spekulativa, saknade värde och underlättade kriminell verksamhet. Deras varnande ord om de “sociala faror” som är förknippade med dessa digitala tillgångar ekade i hela finansvärlden. Trots detta fortsätter den ledande decentraliserade finanstillgången (DeFi) sin uppåtgående våg och närmar sig sin all-time high (ATH).
ECB:s generaldirektör för marknadsinfrastruktur och betalningar, Ulrich Bindseil, och Jürgen Schaaf, rådgivare för marknadsinfrastruktur och betalningar, uttryckte sin skepsis i ett blogginlägg med titeln “ETF approval for Bitcoin – the naked emperor's new clothes” den 22 februari och uppgav att “det verkliga värdet på Bitcoin fortfarande är noll”.
Deras inställning förblev fast även efter att United States Securities and Exchange Commission (SEC) godkände spot Bitcoin börshandlade fonder (ETF) i januari och varnade investerare för de upplevda riskerna och potentiella konsekvenserna av den senaste tidens kraftiga ökning av Bitcoin-priserna. De skrev:
“Idag är Bitcoin-transaktioner fortfarande obekväma, långsamma och kostsamma. Utanför darknet, den dolda delen av internet som används för kriminell verksamhet, används den knappast alls för betalningar.”
Analys av Bitcoin-priset
Trots att de hänvisade till Bitcoin som en “dead cat bounce”, erkände Bindseil och Schaaf dess oväntade motståndskraft, tillskrev rallyt till “tillfälliga faktorer” och misstänkte “prismanipulation och andra typer av bedrägerier” på marknaden.
Sedan publiceringen av deras blogginlägg har Bitcoins värde ökat med 29.51% och klättrat från 51,645 66,886 dollar till det nuvarande handelspriset på XNUMX XNUMX dollar. Dessa siffror representerar en daglig ökning med 2.62% och en veckovis vinst på 18.08%, vilket kulminerar i en anmärkningsvärd månatlig tillväxt på 55.76%.
Intressant nog har Bitcoin redan överträffat sin högsta nivå i euro (EUR) och nått 63 417,67 euro, med nuvarande handel på 61 828,59 euro från och med den 5 mars. Denna ironiska vändning i ECB:s förmögenhet understryker ytterligare kryptovalutamarknadernas oförutsägbara natur.
Dessutom påpekade kryptogemenskapen på sociala plattformar snabbt ironin i ECB-chefen Christine Lagardes situation, eftersom det visade sig att hennes egen son hade investerat i kryptotillgångar, i motsats till hennes offentliga hållning. Lagarde hade tidigare kritiserat kryptovalutor och uttryckt besvikelse över sin sons investeringsbeslut under kryptovintern i november 2023, där hon beklagade hans förluster på cirka 60% av hans investerade kapital.