Vad är Play-to-Earn (P2E) i kryptospel?

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Play-to-Earn (P2E) är ett nytt sätt att njuta av spel där du kan tjäna riktiga pengar istället för bara poäng. Den här artikeln förklarar vad P2E handlar om, hur det fungerar och varför det förändrar hur vi spelar.

Vad är P2E-spel (Play to Earn)?

P2E är en typ av spel där du kan tjäna riktiga belöningar för att spela. Dessa spel använder blockkedjeteknik för att ge spelarna digitala föremål som är värda pengar, inte bara i spelet utan också i den verkliga världen.

Det här skiljer sig från vanliga spel, där det du köper eller uppnår i spelet inte har något värde utanför spelet. Med P2E-spel kan den ansträngning och skicklighet du lägger ner på att spela ge dig något du kan använda eller sälja i verkligheten.

Att spela för att tjäna pengar har förändrat spelandet mycket eftersom man kan tjäna pengar på att spela spel. Tidigare spelade folk bara för att ha kul, men nu kan de spela och tjäna pengar samtidigt. Detta har skapat nya chanser för spelare överallt.

Hur fungerar Play-to-Earn-spel?

Play-to-Earn-spel låter spelare tjäna riktiga pengar eller få värdefulla digitala föremål bara genom att spela.

Hur-fungerar-Play-to-Earn-spel

Så här fungerar de:

1. Du börjar med att välja ett Play-to-Earn-spel som intresserar dig. Vissa spel är gratis att börja med, medan andra kan kräva att du köper digitala tillgångar eller ett startpaket.

2. När du spelar får du chansen att tjäna föremål som vapen, rustningar eller land. Dessa föremål är ofta tokens eller kryptovalutor som kan handlas på olika plattformar.

3. Föremålen du tjänar kan vanligtvis handlas inom spelet, säljas till andra spelare eller till och med bytas ut på kryptovalutamarknader. Det betyder att du kan tjäna pengar på dina intjänade föremål genom skickligt spelande eller smart handel.

4. I många Play-to-Earn-spel är de digitala tillgångar du förvärvar dina att kontrollera. De är ofta byggda på blockkedjeteknik. Det innebär att de är säkrade och verifierade, vilket ger dig verklig äganderätt som inte kan tas ifrån dig.

Olika typer av P2E-spel (Play-to-Earn)

Här är en titt på några av de olika typerna av P2E-spel:

Typer-av-Play-to-Earn-spel

NFT-spel

NFT:er är speciella digitala föremål som du kan samla på dig i videospel. Dessa föremål inkluderar speciella karaktärer, outfits eller markbitar. Du kan få dessa föremål genom att spela spelet eller köpa och sälja dem, ibland till och med utanför spelet.

Axie Infinity

Ett exempel på ett NFT-spel är Axie Infinity, där spelarna samlar, föder upp, uppfostrar och strider mot fantasivarelser som kallas Axies. Varje Axie är en NFT med olika attribut och styrkor och kan köpas eller säljas på olika marknadsplatser.

Play-to-Earn-spel-Axie-Infinity

Spelet har blivit populärt på grund av sin play-to-earn-modell, som gör det möjligt att tjäna kryptovaluta genom spel.

DeFi-spel

DeFi-spel blandar spel med finansiella aktiviteter. De använder blockchain för att låta spelare tjäna pengar i spelet. Dessa pengar kan sparas, bytas eller spenderas som riktiga pengar, men det är allt en del av spelet.

Aavegotchi

Aavegotchi är ett DeFi-spel som kombinerar element från ett spel i Tamagotchi-stil med DeFi-funktioner. Spelare kan köpa och ta hand om Aavegotchis, som är spökliknande varelser som representeras som NFT.

Aavegotchi-blockchain-spel

Spelet innehåller staking, där spelarna kan satsa spelvaluta för att tjäna ränta och andra ekonomiska fördelar.

Spel om jordbruk

Farming innebär att göra samma uppgifter om och om igen för att få belöningar. Spelarna samlar in spelpengar eller föremål som de kan byta eller sälja för att tjäna pengar.

Farmers World

Farmers World är ett blockchain-baserat spel där spelare odlar mark, skördar grödor och föder upp djur. Genom att utföra dessa aktiviteter tjänar spelarna tillgångar i spelet som kan handlas eller säljas.

Farmers-World-Play-to-Earn-spel

Den repetitiva karaktären hos jordbruksuppgifter möjliggör konsekventa intjäningsmöjligheter inom spelets ekonomi.

Spel med samlarkort

Dessa spel handlar om att samla digitala kort eller föremål som kan användas i spelet eller handlas på blockkedjan. Spelare kan tjäna pengar genom att vinna strider, turneringar eller helt enkelt genom att byta sina kort mot ett högre värde.

Gods Unchained

Gods Unchained är ett populärt samlarspel där spelarna äger sina kort som NFT:er. De kan bygga kortlekar och tävla mot andra i strategiska strider.

Gods-Unchained-p2e-spel

Genom att vinna matcher och turneringar kan spelare få sällsynta kort och paket som du kan sälja med vinst.

Metaverse-spel

I dessa spel kan spelarna tjäna pengar genom att delta i en virtuell ekonomi. De kan köpa, utveckla och sälja virtuell mark eller tillgångar, engagera sig i virtuella företag eller slutföra uppgifter och uppdrag för belöningar.

Decentraland

Decentraland är en virtuell värld där spelare kan köpa och sälja virtuella fastigheter som NFT:er. Inom denna metaverse kan användare skapa upplevelser, vara värdar för evenemang och utveckla sin mark för att öka dess värde.

Decentraland-nft-spelbolag

Spelets kryptovaluta MANA driver ekonomin, som kan användas för transaktioner.

Rollspel (RPG)

Spelare kan besegra fiender och slutföra uppdrag för att tjäna tillgångar eller valuta i spelet. Dessa belöningar kan ibland omvandlas till pengar i den verkliga världen.

The Six Dragons

The Six Dragons är ett RPG-spel med öppen värld där spelarna kan utforska, bekämpa monster och slutföra uppdrag. Föremål som hittas eller tillverkas i spelet är blockkedjebaserade tillgångar som du kan handla med.

Six-Dragons-Play-to-Earn-spel

Spelet gör det möjligt för spelare att tjäna pengar genom att sälja tillverkade föremål eller sällsynta byten som hittas under deras äventyr.

Strategispel

I P2E-strategispel kan du vinna priser som är värda riktiga pengar om du är bra på att slåss eller hantera resurser.

League of Kingdoms

League of Kingdoms är ett strategispel där spelare bygger kungadömen, bildar allianser och strider mot andra.

League-of-Kingdoms-blockchain-spel

Marken i spelet är tokeniserad, vilket innebär att spelarna kan äga en bit av spelvärlden som en NFT och tjäna pengar på aktiviteterna på sin mark, inklusive resursinsamling och andra ekonomiska aktiviteter i spelet.

Avslappnade spel

Även enkla spel som pussel eller arkadspel kan ha P2E-element. Genom att uppnå höga poäng eller slutföra utmaningar kan spelarna få belöningar.

Coin Hunt World

Coin Hunt World är ett avslappnat pusselspel som kombinerar geocaching och trivia-element. Spelarna utforskar den verkliga världen för att hitta nycklar och låsa upp valv genom att svara på frågesportfrågor.

Coin-Hunt-World-spel

Framgångsrika spelare tjänar kryptovalutabelöningar och lägger till en play-to-earn-aspekt i en avslappnad spelupplevelse.

Så här kommer du igång med Play-to-Earn

Om du är intresserad av att spela för att tjäna spel, här är en enkel guide som hjälper dig att komma igång:

 1. Förstå konceptet

Du kan få digitala belöningar som spelpengar, föremål eller tokens bara genom att spela i dessa spel. Du kan vanligtvis sälja dessa för riktiga pengar. Du tjänar dessa belöningar genom att göra saker i spelet, som att slutföra uppgifter, vinna strider eller gå upp i nivåer.

 1. Spel för forskning

Det finns många P2E-spel tillgängliga, var och en med sin egen unika mekanik och intjäningspotential. Gör lite efterforskningar för att hitta spel som intresserar dig och har ett gott rykte. Leta efter recensioner, handledning och forum för att bestämma vilka spel som är värda din tid.

 1. Ställ in en digital plånbok

För att lagra dina digitala intäkter behöver du en digital plånbok som är kompatibel med det spel du väljer. Denna plånbok kommer att hålla din spelvaluta och andra digitala tillgångar.

 1. Lär dig reglerna och strategierna

Varje P2E-spel har sin egen uppsättning regler och strategier. Ta lite tid på dig att lära dig hur spelet fungerar. Titta på tutorials, läs guider eller delta i community-diskussioner för att få tips från erfarna spelare.

 1. Börja spela och tjäna pengar

När du är bekant med spelmekaniken och har din digitala plånbok redo är det dags att börja spela. Njut av spelet och fokusera på att slutföra de aktiviteter som ger dig belöningar.

 1. Ta ut pengar eller återinvestera

Genom att samla digitala tillgångar kan du bestämma om du vill ta ut dina intäkter eller återinvestera dem i spelet. Vissa spelare föredrar att sälja sina tillgångar för riktiga pengar, medan andra köper föremål i spelet eller uppgraderar spelet.

Fallstudie: Axie Infinity

I Axie Infinity play to earn game kan du leka med och ta hand om virtuella husdjur som kallas Axies. Du kan tjäna pengar genom att spela bra och hjälpa till i spelvärlden. Du kan också föda upp, träna, slåss och sälja dessa Axies.

Axie infinity free to play game använder en speciell typ av teknik som kallas blockchain för att hålla reda på vem som äger vad, och du använder digitala pengar för att köpa och sälja saker i spelet.

Mekanik

 • Varje Axie är ett unikt digitalt föremål som du kan äga, sälja eller byta.
 • Du kan tjäna pengar genom att spela spelet, oavsett om det är genom att slåss med dina Axies, avla fram nya eller sälja dem till andra spelare.
 • Spelet använder blockchain för att hålla allt öppet och säkert, vilket säkerställer att alla dina spelobjekt och pengar är säkra och registrerade.

Fördelar

 • Spelare kan tjäna pengar genom att spela spelet, vilket lockar människor från hela världen.
 • Spelarna äger verkligen de saker de får i spelet, vilket skiljer sig från hur de flesta spel fungerar.
 • Personer som har AXS-tokens kan hjälpa till att välja hur spelet ska drivas och vilka förändringar som ska göras.

Utmaningar

 • För att börja spela måste du köpa tre Axies, vilket kan vara för dyrt för vissa människor.
 • Priserna på saker i spelet kan ändras mycket och snabbt.
 • Att använda digitala pengar och unika spelföremål kan orsaka juridiska problem på vissa ställen.

Konsekvenser för spelindustrin

Spelbranschen förändras mycket på grund av nya spel som Axie Infinity som använder blockchain-teknik. Dessa spel förändrar hur spelare engagerar sig och hur pengar tjänas i spel:

 • Spel som Axie Infinity förändrar spelbranschen genom att använda ett decentraliserat system, vilket skiljer sig från hur de flesta spel fungerar.
 • Dessa spel låter spelarna tjäna pengar och använda tokens i spelet, vilket leder till nya sätt för speltillverkare att tjäna pengar.
 • Spelarna i dessa spel är verkligen involverade, inte bara i att spela spelet utan också i att hjälpa till att fatta beslut om själva spelet.

Slutliga tankar om Play-to-Earn-spel

Spelmodellen Play-to-Earn förändrar sättet vi spelar spel på. Det blandar kul med en chans att tjäna pengar. I spel som Axie Infinity låter blockchain spelare inte bara spela utan också handla och tjäna inom dessa spel.

P2E-spel är speciella eftersom de erbjuder mer än bara ett sätt att fördriva tiden. De kan också vara ett sätt att tjäna pengar. Detta lockar fler människor och förändrar hur vi tänker på kryptospel.

Ofta ställda frågor

Hur fungerar ett play-to-earn-spel?

I Play-to-Earn-spel kan du tjäna digitala föremål eller onlinepengar medan du spelar. Du får dessa belöningar för att du gör bra ifrån dig i spelet. Sedan kan du byta eller sälja dem, vilket innebär att de kan vara värda riktiga pengar.

Vad är skillnaden mellan free-to-play och play-to-earn?

Du kan spela F2P-spel (free-to-play) utan att spendera några pengar till en början. Men dessa spel kan erbjuda dig saker att köpa medan du spelar. Play-to-Earn-spel är annorlunda. De ger dig belöningar som är värda riktiga pengar. Det betyder att du kan tjäna pengar bara genom att spela dessa spel.

Är play-to-earn kryptospel lönsamma?

Du kan tjäna pengar med play-to-earn-kryptospel. Hur mycket du tjänar beror på spelet, värdet på föremålen i spelet och hur mycket tid och skicklighet du lägger ner.

Vilket är det mest lönsamma play-to-earn-spelet?

Spel som ”Axie Infinity” har varit mycket lönsamma. Men det är viktigt att undersöka och hitta vilket spel som för närvarande erbjuder den bästa intjäningspotentialen.

Är det möjligt att få en stabil inkomst från P2E-spel?

Även om vissa spelare kan uppnå en stabil inkomst från P2E-spel finns det ingen garanti. Marknaden för speltillgångar kan vara volatil och intäkterna kan fluktuera.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter