Hong Kong lanserar de första Bitcoin- och Ether-ETF:erna: er för att dominera krypto

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

På måndagen godkände Hongkong ett antal ansökningar om börshandlade fonder (ETF) för bitcoin och eter, vilket ytterligare cementerar dess ambition att bli ett viktigt regionalt centrum för kryptovaluta.

China Asset Management, ett framstående kinesiskt kapitalförvaltningsföretag, meddelade att dess Hong Kong-division har fått tillstånd från Hong Kong Securities and Futures Commission att tillhandahålla retail asset management-tjänster avseende spot kryptovaluta ETFer. Företaget förbereder sig för att lansera spot bitcoin och ether ETF:er i samarbete med OSL och BOCI International. OSL har uttalat sin roll som den första partnern för handel med virtuella tillgångar och underförvarare för China Asset Management i förhållande till dessa kommande ETF:er.

Dessutom har Harvest Global Investments fått ett principgodkännande från SFC för sina två spotkrypto ETFer, enligt företagets tillkännagivande. Företaget noterade att dessa ETF: er, som kommer att lanseras i samarbete med OSL, är utformade för att hantera problem som höga marginalkrav. OSL kommenterade samarbetet och framhöll sin väletablerade infrastruktur som kommer att ge en säker handelsmiljö som är avgörande för ETF: ernas verksamhet, vilket säkerställer en exakt och tillförlitlig förvaltning av de underliggande tillgångarna.

Bosera Asset Management, också ett Hong Kong-baserat dotterbolag till en stor kinesisk kapitalförvaltare, tillsammans med HashKey Capital, informerade om att de har fått villkorligt godkännande från tillsynsorganet att hantera två spotkrypto ETF: er gemensamt. Specifikationerna för vad det “villkorliga godkännandet” innebär förklarades inte omedelbart av duon.

Bosera och HashKey delade också planer på att initiera Bosera HashKey Bitcoin ETF och Bosera HashKey Ether ETF. Dessa ETF: er syftar till att erbjuda investerare möjlighet att direkt teckna aktier med bitcoin och eter. De har dock ännu inte släppt en tidslinje för dessa lanseringar.

“Introduktionen av Virtual Asset Spot ETF ger inte bara investerare nya möjligheter till tillgångsallokering utan förstärker också Hongkongs status som ett internationellt finanscentrum och ett nav för virtuella tillgångar”, säger Bosera i ett uttalande.

I motsats till de omfattande begränsningarna för kryptovalutahandel och gruvdrift på det kinesiska fastlandet har Hong Kong nyligen tagit en mer välkomnande inställning till kryptoföretag. I juni 2023 inledde regionen officiellt ett kryptolicenssystem som gör det möjligt för licensierade börser att erbjuda detaljhandelstjänster. Hittills har licenser tilldelats två plattformar – HashKey och OSL.

ETF:er för ether

Adrian Wang, VD för Metalpha, ett Asienbaserat digitalt kapitalförvaltningsföretag, berättade att de kommande spot ether ETF: erna sannolikt kommer att se ett stort intresse.

“Jag tror att ETF kan vara mer inflytelserik och viktig jämfört med bitcoin, eftersom investerare har alternativ för att få bitcoin-exponering med bitcoin-relaterade aktier som gruvföretag, men det finns inga ETH-relaterade aktier just nu”, sa Wang.

Angela Ang, en tidigare tillsynsmyndighet vid Monetary Authority of Singapore och nu en senior politisk rådgivare vid blockchain intelligensföretaget TRM Labs, tillade: “Hongkongs godkännande av spot Ether ETF, som föregår ett liknande beslut i USA, markerar en viktig milstolpe i Hongkongs utveckling mot att bli ett ledande kryptovalutahub. Med tanke på de begränsade alternativen för Ethereum-exponering kan dessa Ether ETF: er locka ett stort investerarintresse.”

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter