Studie Avslöjar Bitcoins Koppling till Globala Pengaflöden

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

Den 25 september tillkännagav grundaren av Lyn Alden Investment Strategy släppet av ett nybeställt forskningspapper. Detta papper fokuserar på att analysera den globala penningproduktionen och jämföra den med olika tillgångsklasser. Det utforskar hur olika tillgångar, inklusive Bitcoin, reagerar på förändringar i den globala penningmängden.

En av de mest anmärkningsvärda resultaten från forskningen är att Bitcoin följer rörelsen av den globala penningmängden (även känd som M2) 83 % av tiden. Denna korrelation mellan Bitcoin och global penningproduktion är starkare än den som hittas med andra typer av tillgångar.

Forskningen påpekar att Bitcoins pris är nära kopplat till den globala likviditeten. Detta antyder att Bitcoin kan fungera som en “likviditetsbarometer”, vilket innebär att det återspeglar förändringar i tillgången på pengar i ekonomin.

Bitcoin: Den Nya Likviditetsbarometern

Studien förklarar att när den globala likviditeten ökar—ofta mätt genom M2 penningmängden—tenderar Bitcoins pris att stiga i takt med den. Å andra sidan, när likviditeten stramas åt eller minskar, följer Bitcoins pris ofta samma nedåtgående trend. Detta visar att Bitcoins värde är känsligt för mängden tillgängliga pengar i den globala ekonomin.

Forskningen granskade data från maj 2013 till juli 2024 och visade en korrelationskoefficient på 0,94 mellan Bitcoin och global likviditet. Denna höga korrelation antyder en stark relation mellan de två.

För att förtydliga, M2 penningmängd är ett mått på den totala mängden pengar i cirkulation. Det inkluderar kontanter, checkkonton och andra lättillgängliga tillgångar som sparkonton och kortsiktiga insättningar. M2 spelar också en betydande roll i att spåra mängden pengar som flödar genom ekonomin, vilket påverkar inflation, räntor och den övergripande ekonomiska aktiviteten.

Lyn Alden kommenterade också hur andra tillgångar, såsom aktier och guld, interagerar med global likviditet. Aktier påverkas av företagsvinster, vilket kan skapa variationer i deras korrelation med likviditet. Guld å sin sida har en “defensiv” natur som kan påverka dess koppling till likviditet. I kontrast förblir Bitcoins korrelation med likviditet mer direkt, även om dess höga volatilitet ibland kan förvränga kortsiktiga mönster.

“Bitcoin behandlas som riskbenäget guld, i grund och botten. Så det har den högsta korrelationen.”

Pappret avslutade med att påpeka att Bitcoins starka koppling till global likviditet gör det till en värdefull indikator för investerare och handlare. Det kan hjälpa dem att förstå bredare makroekonomiska trender och förändringar i den globala penningmängden. Enligt Alden, “Bitcoin kan ses som en spegel som återspeglar takten av global penningproduktion och den relativa styrkan hos dollarn.”

Tidigare i år gjorde Lyn Alden en djärv förutsägelse att Bitcoin-priserna kan skjuta i höjden till 200 000 dollar inom de närmaste två åren, vilket förstärker hennes tro på Bitcoins framtida potential.

M2 Penningmängd på Uppgång

I senaste nyheterna delade marknadsanalytikern ‘Game of Trades' en uppdatering med sina 247 000 följare på sociala medier plattformen X. Han noterade att M2 penningmängden har börjat öka igen efter att ha nått sin djupaste kontraktionsnivå sedan 1960.

Federal Reserve i St. Louis rapporterade att M2 penningmängden började minska i mars 2022 men vände kurs och började öka i mars 2024. Just nu har M2 penningmängden i USA nått 21,17 biljoner dollar, vilket markerar en ökning med 2 % under de senaste sex månaderna.

Denna ökning i M2 ses av många analytiker som ett positivt tecken för Bitcoin. En stigande penningmängd skapar generellt mer likviditet, vilket kan driva upp tillgångspriser. Flera experter förutspår att denna trend kan utlösa en bullish rörelse för kryptovalutamarknaden, där fjärde kvartalet ser särskilt lovande ut för Bitcoin.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter