BlackRock: Bitcoin är den ultimata investeringsdiversifieraren

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter

BlackRock, världens största tillgångsförvaltningsföretag, har släppt ett detaljerat dokument som analyserar Bitcoin som ett potentiellt verktyg för att diversifiera traditionella investeringsportföljer. Dokumentet, med titeln “Bitcoin: En unik diversifierare,” föreslår att Bitcoin inte enkelt passar in i kategorierna riskfyllda eller riskfria tillgångar. Istället föreslås det att Bitcoin kan fungera som en skydd mot problem som amerikanska federala underskott och stigande statsskuld.

Bitcoins nyckelkarakteristika

Författarna granskar Bitcoins 15-åriga prestation och jämför dess distinkta egenskaper med andra tillgångsklasser. De påpekar att Bitcoins grundläggande egenskaper skiljer sig från de flesta traditionella investeringar, och i vissa fall rör de sig till och med i motsatt riktning.

Trots Bitcoins rykte för volatilitet har det historiskt sett överträffat större tillgångsklasser. På grund av detta ser vissa investerare det som ett potentiellt skydd mot global finansiell och geopolitisk instabilitet.

Bitcoins-långsiktiga-utveckling

Bitcoin utmärker sig genom ett fåtal nyckelfunktioner. Det har ett begränsat utbud på 21 miljoner enheter, vilket innebär att det aldrig kommer att finnas fler än så i cirkulation. Det möjliggör även internationella transaktioner och fungerar utan behov av godkännande från någon central myndighet, vilket kallas “permissionless.” Dessa egenskaper gör Bitcoin till ett trovärdigt alternativ till traditionella monetära system som vanligtvis är beroende av centraliserade institutioner som banker och regeringar.

Låg korrelation med traditionella investeringar

BlackRocks forskning betonar också Bitcoins låga långsiktiga korrelation med traditionella tillgångar som obligationer och aktier. I investeringssammanhang mäter korrelation hur olika tillgångar rör sig i förhållande till varandra. Bitcoins låga korrelation innebär att dess prisrörelser ofta är oberoende av fluktuationerna i aktier och obligationer. Denna egenskap gör det särskilt värdefullt för diversifiering.

Historiskt sett har Bitcoin levererat högre avkastning över tid. Under det senaste decenniet har Bitcoin överträffat alla större tillgångsklasser i sju av tio år, med årliga vinster som överstiger 100 % under dessa framgångsrika år. Det är dock viktigt att notera att Bitcoin också har upplevt betydande nedgångar. Det har funnits fyra tillfällen där priset fallit med mer än 50 %, vilket lyfter fram de potentiella riskerna.

Bitcoins-korrelation-med-traditionella-tillgångar

Skydd mot systemiska risker

Rapporten beskriver Bitcoin som en “icke-suveren” tillgång, vilket innebär att den inte är kopplad till någon specifik regering eller ekonomi. Den är också decentraliserad, vilket betyder att ingen enskild enhet, som en regering eller centralbank, har kontroll över den. Denna decentralisering kan göra Bitcoin till ett alternativ till konventionella finansiella tillgångar.

Enligt BlackRock kan Bitcoins oberoende från någon enskild lands ekonomiska förhållanden eller centraliserade system göra den mer pålitlig under storskaliga ekonomiska kriser. Dessa kriser inkluderar bankkollaps, valutadevalveringar, recessioner och andra systemiska risker som påverkar traditionella finansiella system.

Dokumentet konstaterar:

“Bitcoin, som det första decentraliserade, icke-suveräna monetära alternativet för att få bred global acceptans, har ingen traditionell motpartsrisk, beror inte på något centraliserat system och drivs inte av något lands öde.”

Pappret utforskar också Bitcoin som ett potentiellt alternativ till den amerikanska dollarn. Detta synsätt kommer från växande oro bland investerare över de ökande underskotten och de federala skuldnivåerna i USA. Liknande bekymmer finns i andra länder som står inför höga nivåer av offentlig skuld.

Författarna framhäver att vissa investerare under de senaste fem åren har vänt sig till Bitcoin som en “säker hamn” under tider av global ekonomisk osäkerhet. Under sådana kriser söker investerare vanligtvis tillgångar som de tror kommer att behålla eller öka i värde när traditionella investeringar minskar.

Genom att fungera som både ett skydd och en alternativ tillgång ses Bitcoin av vissa som en säkerhet mot risker i det traditionella finansiella systemet. Dess unika natur och historiska prestation har gjort det till en punkt av intresse för investerare som vill diversifiera sina portföljer. Pappret noterar dock också att potentiella investerare noga bör överväga riskerna, inklusive Bitcoins historia av hög volatilitet och möjligheten för kraftiga prisfall.

Nybörjare

En nybörjarguide till kryptovaluta

Mellanliggande

En grundläggande guide till blockkedjor och krypto

Expert

Nyheter om kryptovaluta för experter