Bitcoin, som ofta jämförs med ”digitalt guld”, har nyligen uppvisat ett tydligt annorlunda beteende jämfört med sin fysiska motsvarighet. Medan guldpriset sjönk till en månadslägsta nivå på onsdagen behöll Bitcoin sina vinster, vilket understryker en ökad preferens bland investerare för riskfyllda tillgångar som Bitcoin i samband med att handelsspänningarna mellan USA och Kina avtar.
Guldpriset föll med 9 % och sjönk till 3 185 dollar per uns från toppnoteringen på 3 500 dollar i mitten av april, enligt Trading Economics. Bitcoin ökade däremot med 17 % och steg från 88 200 dollar till 103 600 dollar, enligt data från CoinGecko.
Skillnaden mellan Bitcoin och guld har blivit tydligare i takt med att produktiva handelsförhandlingar mellan USA och Kina ger investerarna en viss lättnad. Tidigare i år ledde eskalerande handelsspänningar mellan de två länderna till turbulens på de globala marknaderna. Nyligen sänkte dock USA tullarna på kinesiska importvaror från 145 % till 30 %, medan Kina sänkte tullarna på amerikanska varor från 125 % till 10 %. Dessa ändringar, som gäller i 90 dagar, tillkännagavs i ett gemensamt uttalande på onsdagen.
Ekonomen och Bitcoin-kritikern Peter Schiff noterade att guld har drabbats av flera utförsäljningar under sin uppgång, särskilt under den amerikanska handelssessionen, vilket han tolkade som ett tecken på att guld övergår från amerikanskt till utländskt ägande.
Medan Bitcoin har visat styrka mot amerikanska aktier under president Trumps handelskrig, har guld hittills i år överträffat Bitcoin, med en uppgång på 10 % för Bitcoin och 23 % för guld sedan januari.
Växande oro över en försvagning av den amerikanska dollarn och en svagare dollar har nyligen stärkt Bitcoins status som ”säker hamn”. Liknande faktorer påverkar guld, med avspänningen mellan USA och Kina i centrum. I april såg kinesiska guld-ETF:er rekordinflöden på 6,4 miljarder dollar, främst drivet av oro över handelskriget mellan USA och Kina, enligt Ray Jia från World Gold Council.
Jia noterade dock också att inflödena avtog i maj och att efterfrågan kan avta på kort sikt på grund av att handelsspänningarna minskar, även om ekonomiska och geopolitiska risker fortfarande kan driva den långsiktiga efterfrågan på guld.
Trots tidiga utflöden från Bitcoin-ETF:er visar senaste data en stark vändning, med nettoinflöden som överstiger 41 miljarder dollar sedan deras debut på Wall Street förra året, vilket är ett nytt rekord för inflöden.